Kako da izaberete najbolje granule za pse? Kako da izaberete najbolje granule za pse

Kako da izaberete najbolje granule za pse?

Kako birati najbolje granule za pse? Hranjenje psa kompletnom hranom je najbitniji faktor za dug život vašeg ljubimca. Zato birajte pažljivo.

Na samom početku treba reći da postoji nekoliko ključnih faktora koje bi trebalo da uzmete u obzir, prilikom kupovine granula.

Da biste pronašli najbolje granule za pse, moraćete da uzmete u obzir sledeće faktore:

Karakteristike psa: uzrast psa, veličina/rasa psa, nivo aktivnosti i njegovo zdravstveno stanje (alergije, hronične bolesti itd.);
Karakteristike koje treba da zadovolje najbolje granule za pse:
kompletna hrana za pse – obezbeđuje odgovarajuće količine svih potrebnih hranljivih sastojaka,
uravnotežena hrana – hranljivi sastojci su prisutni u tačnim razmerama,
svarljivost – vaš pas je u stanju da svari hranu i apsorbuje hranljive materije,
ukus – dovoljno privlačno psu da jede,
sigurnost – bez toksina ili bilo čega što bi moglo naštetiti kućnom ljubimcu.
Pa kada ste sve to sagledali, kako onda odabrati najbolje?!

Najbolje granule za pse prema uzrastu

Koliko je star vaš pas?

Da li je štene, odrastao ili stariji pas? Psi u različitim životnim fazama imaju različite prehrambene potrebe, pa je hranjenje psa pravom hranom važan način da se osigura da pas dobija sve hranljive materije koje su mu potrebne.

Evo o čemu treba da povedete računa kada je u pitanju izbor najboljih granula za pse prema uzrastu!

Hrana za štence
Štene zahteva više proteina i veći broj kalorija nego odrasli i stariji psi.

Hranjenje šteneta čvrstom hranom od 3. do 8. nedelje je neophodno. Štenci sisaju do treće/ četvrte nedelje i onda mogu da pređu na hranu za pse.

Rast udova i zuba, zajedno sa ostalim važnim delovima tela, označava rani razvojni period vašeg šteneta i zbog toga je bitno da izaberete najbolje granule za psa.

Prema istraživanju, štencima je potrebno puno vode, proteina i aminokiselina, masnih kiselina i minerala za pravilan rast kostiju i fizički razvoj.

Bilo koja vrsta nedostatka može dovesti do oštećenja prilikom rasta i razvoja šteneta.

Odrasli psi
Kako vaše štene ulazi u fazu odraslog psa, unos hranljivih sastojaka treba smanjiti na manje proteina i kalorija, jer bi to, u suprotnom moglo dovesti do gojaznosti, što je ozbiljan pokazatelj dijabetesa, bolesti srca i drugih bolesti pasa.

Najbolje granule za pse u ovom uzrastu treba da sadrže dovoljno hranljivih sastojaka za ukupan rast i razvoj. One bi trebalo da se sastoje od vitamina za pse, kalcijuma, masnih kiselina, minerala i proteina.

Zdrava ishrana u kombinaciji sa vežbanjem predstavlja dobro uravnotežen obrok zasnovan na starosnoj grupi vašeg psa.

Stariji psi
Izbor najboljih granula za hranjenje starijeg psa može biti izazov. Fiziološke promene koje vaš pas prolazi tokom ovog životnog stadijuma mogu odraziti na način na koji ćete birati najbolje granule za psa.

Većina starijih pasa doživljava urinarnu inkontinenciju (nevoljno oticanje urina iz bešike) ili artritis tokom starosti. Dok neki čak dožive gubitak vida ili sluha.

Upravo zato je potrebna posebna nutricionistička nega.

Starijem psu su potrebne granule sa malo kalorija, ali sa većom količinom vlakana, masnih kiselina i proteina.

Vlakna su prvenstveno važna jer smanjuju probleme povezane sa metabolizmom i crevima. Takođe su bitne za zdravlje bubrega.

Nedostatak odgovarajuće svesti o ovoj temi može dovesti vašeg psa do veće frustracije, pa čak i fizičke nelagodnosti. Oslanjanje samo na etikete sa pakovanja kako bi se uverili u prave nutritivne informacije nije dovoljno. Morate znati šta je važno za ishranu kućnih ljubimaca da biste pronašli najbolje granule za pse.

Obzirom da stariji psi mogu imati neku bolest, često veterinar preporučuje posebnu medicinsku hranu za određenu bolest.

Najbolje granule za pse prema veličini/rasi psa

Za razliku od malih rasa pasa, veće rase imaju sporiji metabolizam, ali definitivno imaju veći apetit!

Hajde onda da vidimo kako treba da izgleda ishrana pasa prema rasama.

Najbolje granule za male rase pasa
Kada birate najbolje granule za pse, a vaš pas pripada maloj rasi pasa isprobajte one granule koje su namenjene upravo nijma. Ova granule se proizvode u obliku manjih granula, koje više odgovaraju manjim ustima i želucu.

Najbolje granule za male pse sadrže dodatne proteine i bogate su mastima i ugljenim hidratima.

Najbolje granule za velike rase pasa
Posebno pripremljene formule za veće rase pasa su u obliku većih granula, koje ih podstiču na duže žvakanje, umesto da samo gutaju svoju hranu.

Smanjen sadržaj masti i koncentrisaniji proteini pomažu u kontrolisanju težine, u najvećoj mogućoj meri smanjuju uticaj na zglobove i vitalne organe, a sadrže i glukozamin za zaštitu zglobova.

Obratite se veterinaru kako biste bili sigurni da ćete zadovoljiti potrebe svog psa na osnovu njihovih životnih i zdravstvenih problema.

Granule za pse prema nivou aktivnosti
Radni psi ili psi koji se takmiče sagoreće više kalorija od pasa čija je jedina vežba povremena šetnja. Ako je vaš pas fizički aktivan, najbolje granule za pse su one koje su dizajnirane za pse atletske građe.

S druge strane, ako se vaš pas ne vežba mnogo, izbor najboljih granula za pse pašće na one koje su dizajnirane za upravljanje težinom kako bi se održalo idealno telesno stanje psa.

I još nešto!

Da li vaš pas ima zdravstvenih problema poput alergija na koži, bolesti bubrega ili upalnih bolesti creva? Ovi kućni ljubimci mogu imati posebne prehrambene potrebe i potrebne su im granule sa ili bez određenih sastojaka.

Konsultujte se sa veterinarom koje su najbolje granule za pse u zavisnosti od njihovih prehrambenih potreba i zdravstvenog stanja.

Važan je sastav!!
Kao odgovorni vlasnik pasa, svojim ljubimcima želite da pružite najbolje, počev od hrane kojom ih hranite. Psi zahtevaju neophodne hranljive sastojke da bi se njihova tela pravilno razvijala.

Ali s obzirom na to da je tržište hrane za kućne ljubimce zasićenije nego ikad, verovatno ste se našli u problemu prilikom izbora najboljih granula za pse.

Da bi dodatno zakomplikovali stvari, većina kompanija kaže da je njihova hrana „kompletna i uravnotežena“.

Pa, kako da znate koje su najbolje granule za pse? Da bi to znali, vlasnici pasa treba da slede sledeća tri koraka prilikom izbora najboljih granula za pse:

naučite šest osnovnih hranljivih sastojaka koji su potrebni svakom psu, a koje treba da sadrže najbolje granule za pse,
saznajte koliko treba hraniti psa i
kako iskoristiti ovo znanje kada gledaju etikete sa hranom u prodavnici za kućne ljubimce.
Osnovni hranljivi sastojci koji su potrebni psu
Postoji šest osnovnih hranljivih sastojaka koji su potrebni vašem psu, a koje treba da sadrže najbolje granule za pse.

Nabrojaćemo ih sve!

Voda
Voda čini 70 do 80 procenata telesne mase psa. Bez vode, vaš pas neće moći pravilno da funkcioniše. Svrha vode je da pomogne telu da rastvara i transportuje hranljive materije do ćelija, reguliše telesnu temperaturu, svari hranu i još mnogo toga.

Granule za pse sadrže od 3% do 11% vode i zato je važno, između ostalog, osigurati da vaš pas svakodnevno ima pristup čistoj vodi.

Masti
Masti štite unutrašnje organe, regulišu telesnu temperaturu i bitne su za zdrav nervni sistem psa. Ako je nivo masti prenizak, psi mogu imati suvu kožu koja svrbi.

Psi zahtevaju određene masne kiseline koje njihovo telo ne može da proizvede prirodno. Te masti se zovu esencijalne masne kiseline (obično poznate kao omega 3 i 6 ulja), pa se moraju nadoknaditi putem hrane, odnosno nalaze se u sastavu najboljih granula za pse.

Nisu sve masti dobre za vašeg psa. Pažljivo uzmite u obzir izvor, kvalitet i količinu masti kada birate najbolje granule za pse.

Proteini
Proteini proizvode energiju i obezbeđuju telu ono što mu je potrebno za stvaranje čvrste strukture (kože, noktiju, mišića i kostiju).

Telo ne može da skladišti proteine, pa mu je potrebno stalno snabdevanje.

Proteini se sastoje od aminokiselina – psima su potrebne 22 aminokiseline da bi proizveli neophodne proteine. Telo psa može prirodno da stvori oko polovinu tih aminokiselina, ali ostatak potiče od hrane koju vaš pas jede, tako da su proteini još jedan neophodan sastojak najboljih granula za pse.

Da biste bili sigurni da vaš pas snadbeva svoje telo sa dovoljno proteina, najbolje granule za pse su sa prirodnim, visokokvalitetnim proteinima kao prvim sastojkom.

I budite sigurni, meso ili riba uvek je prvi sastojak najboljih granula za pse.

Ugljeni hidrati
Ugljeni hidrati su za psa glavni izvor glukoze (energije). Ugljeni hidrati su povezani sa važnim vitaminima, mineralima i hranljivim sastojcima.

Vitamini
Najbolje granule za pse sadrže vitamine koji igraju ključnu ulogu u ishrani vašeg psa i neophodni su za rast i održavanje zdravlja. Svaki igra presudnu ulogu u zdravlju vašeg psa, a najznačajniji su:

vitamin D koji pomaže u regulaciji nivoa kalcijuma i fosfora,
vitamin A pomaže u jačanju imunološkog sistema,
vitamin E i C služe kao antioksidanti,
vitamin K služi za razvoj kostiju i zgrušavanje krvi i
vitamin B12 značajan za nervni sistem psa.

Minerali
Baš kao i vitamini i minerali imaju nekoliko ključnih uloga kada je u pitanju izbor najboljih granula za pse. Iako različiti minerali pružaju različite koristi, neke opšte funkcije uključuju stvaranje kostiju i hrskavice, regulaciju hormona, protok kiseonika i funkciju nerava i mišića.

Nekih od najvažnijih minerala i uloga koje oni obavljaju su:

kalcijum je neophodan za formiranje kostiju i zuba;
fosfor je potreban za strukturu skeleta, DNK, strukturu RNK, metabolizam;
magnezijum je potreban za funkcionisanje enzima, lučenje hormona;
kalijum je potreban za zdravu funkciju nerava, reakcije enzima, metabolizam;
gvožđe je sastavni deo hemoglobina i mioglobina;
bakar je važan za vezivno tkivo, stvaranje krvnih zrnaca i odbranu od oksidacije;
cink ima enzimska funkcija i značajan je za kožu i zarastanje rana;
selen je važan za imunološki sistem.
Sada znate osnovne nutritivne zahteve koje treba da ispune najbolje granule za pse što vašem četvoronožnom prijatelju treba da podstakne zdrav životni stil.

Ukoliko niste sigurni da ste izabrali najbolje granule za pse prilikom sledeće posete veterinaru ponesite sliku etikete granula i zamolite veterinara da sa vama pregleda sastojke.

I konačna odluka!
Od svih odluka koje donosite kada je u pitanju vaš pas, odabir prave pseće hrane je možda najvažniji. Pravilna ishrana igra presudnu ulogu tokom života vašeg psa, pomažući im da rastu i razvijaju se kao štenad i ostaju srećni i zdravi kako stare.

Ali sa toliko proizvoda koje možete izabrati, kako pronaći najbolje granule za pse?

Da bismo vam olakšali odluku, sastavili smo ovaj jednostavan vodič za odabir najboljih granula za pse. Sledite korake u nastavku da biste odlučili koje granule su najbolje za vašeg psa:

Korak 1: Prva stvar koju treba da uradite prilikom odabira najboljih granula za pse je da kontaktirate veterinara. Hranjenje pasa može biti izazov i veterinar će vas odvesti na pravi put. Provera trenutnog zdravstvenog stanja vašeg psa suziće vašu potragu za najboljim granulama za pse.

Korak 2: Kao što smo već spomenuli uzmite u obzir starost vašeg psa. Prvo što trebate uzeti u obzir je da se prehrambene potrebe psa menjaju kako stare. Štencima je potrebno puno visokokvalitetnih proteina za rast i razvoj, dok stariji psi mogu imati koristi od sastojaka koji im pomažu u održavanju zdrave težine i promociji zdravlja zglobova. Zbog toga je važno odabrati granule koje su formulisane za određemu životnu fazu vašeg psa.

Korak 3: Takođe smo spomenuli da su rasa, veličina psa i nivo aktivnosti psa bitan faktor kako bi izabrali najbolje granule za psa.

Korak 4: Razmotrite njihove zdravstvene probleme. Ako je vaš pas u dobroj formi i nema stalnih zdravstvenih problema, pređite na sledeći korak. Ali ako vaš pas ima bilo kakve zdravstvene probleme koje treba rešiti, možda ćete morati razmotriti koje su najbolje granule za pse u ovom slučaju.

Obavezno se obratite veterinaru kako biste bili sigurni da ste izabrali najbolje granule za pse u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem.

Korak 5: Pročitajte etiketu na granulama za pse. Mora se uzeti u obzir nekoliko važnih faktora prilikom čitanja etiketa: potražite izjavu o adekvatnosti hranljivih sastojaka. Ova izjava odražava činjenicu da hrana nudi potpunu i uravnoteženu ishranu za određenu životnu fazu. Proverite prvih 5 sastojaka.

Sastojci na etiketama navedeni su prema zastupljenosti, od najvećeg procenta, pa manje. Pažljivo pogledajte prvih 5 sastojaka da biste stekli bolju predstavu o tome šta čini glavnu hranu vašeg ljubimca.

Korak 6: Jednom kada saznate koje su najbolje granule za pse, proverite njenu oznaku isteka roka. Takođe, ako su granule izložene vazduhu i svetlosti, mogu postati užegle.

Korišćenje hermetički zatvorene posude za čuvanje granula je poslednji važan korak koji treba da preduzmete. Ako pakovanje granula za pse ima patent zatvarač, nema svrhe koristiti plastičnu ili metalnu posudu. Ali dobro je granule za pse čuvati na suvom mestu, dalje od vlage i toplote.

Zaključak!
Odabirom najboljih granula za pse doslovno spašavate život svom psu! Iako odabir najboljih granula za pse može da bude naporan za vlasnike pasa, neophodno je znati šta odgovara psima.

Pri traženju najboljih granula za pse svakako treba uzeti u obzir pojedinačne faktore poput starosti, težine, nivoa aktivnosti i zdravstvenog stanja.

Međutim, uvek je dobro potražiti pomoć veterinara kada je u pitanju izbor najboljih granula za pse.

Iskoristiti sve informacije koje ćete dobiti od veterinara, pročitajte ovaj vodič, a zatim dodatno suzite svoj izbor kada su u pitanju najbolje granule za pse.

Na kraju krajeva, ishrana igra značajnu ulogu u zdravlju pasa. Vašem psu je potrebna visokokvalitetna hrana koja pruža sve što je potrebno da bi udovoljila njegovim zahtevima i osigurala zdrav razvoj.

Izvor: svetljubimaca.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.