ponedeljak, 28 februar 2022 07:48

Šetalište duž tri najveća mesta u opštini Kula

 

Miljanić

Mali Stapar svakako je poznat po prevodnici, koja je jedan je od dragulja industrijske baštine u Vojvodini. Njena izgradnja datira još od 1802. godine kada je pravljena da propusti brodove do 500 tona nosivosti. Rekonstrukcija ove prevodnice se privodi kraju, a vrednost ove investicije iznosi 66,5 miliona dinara.

Radovi u ovom delu kulske opštine koje finansiraju lokalna samouprava i JVP „Vode Vojvodine“, jesu radovi na obnovi kanala od centra Kule do Malog Stapara. Trenutno je u fazi izgradnja staze i spusta za čamce na Malom Staparu.

Predsednik Privremenog organa opštine Kula, Damjan Miljanić, navodi da ovi radovi podrazumevaju investiciju u već postojeće izletište, nadaleko popularno Kuljanima i turistima iz okruženja. Miljanić dodaje da je ovo samo jedna od faza koje su predviđene za realizaciju u narednom periodu. Naime, finansiranjem od strane JVP “Voda Vojvodine“ i opštine Kula, planira se izgradnja staze od mosta u Kuli, prekoputa restorana Ćuprija, do drvenog mosta. Projektna dokumentacija kojom je obuhvaćena izgradnja šetališta između dva mosta je sačinjena, a realizacija projekta i početak radova planirani su za drugu polovinu ove godine.

Miljanić ističe da se finansiranje ove investicije vrši od strane Svetske banke i opštine Kula. Takođe će se izgraditi i šetalište od drvenog mosta u Kuli do ulaska u Crvenku i time će biti kompletirana šetališna staza pored kanala u dužini od 10 kilometara. Miljanić zaključuje da je u fazi izrade projektna dokumentacija za stazu od Crvenke do Sivca, kojom će se spojiti sa Malim Staparom.

Cilj ovih radova je spajanje tri najveća naseljena mesta šetališnom stazom kako bi se kao kapitalna investicija dobila jedna turistička i sportska destinacija.

izvor:025info.rs

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti