140 godina Narodnog pozorišta Sombor 140 godina Narodnog pozorišta Sombor
ponedeljak, 28 novembar 2022 05:41

140 godina Narodnog pozorišta Sombor

Narodno pozorište Sombor, u petak, 25. novembra, premijerom predstave „Galeb“ Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, obeležilo je jubilej 140 godina od osnivanja.

U predstavi igraju Ivana V. Jovanović, Nikola Knežević, Srđan Aleksić, Ana Rudakijević, Pero Stojančević, Julija Petković, Saša Torlaković, Ninoslav Đorđević i Stefan Beronja, a scenograf predstave je Marija Kalabić, kostimograf Bilјana Grgur, kompozitor Duda Buržujka, za scenski pokret zadužena je Andreja Kulešević, a za scenski govor Saša Latinović.

U sklopu obeležavanja ovog velikog jubileja u Foajeu Narodnog pozorišta Sombor otvorena je i izložba „Pozorište u izgradnji“ autorke Milke Ljuboje, istoričarke Gradskog muzeja Sombor, na kojoj su predstavlјeni originalni arhitektonski projekti Adolfa Vojte za izgradnju zgrade Narodnog pozorišta iz 1881. i 1882. godine.

Premijeru predstave povodom 140 godina od osnivanja Narodnog pozorišta Sombor ispratili su i zamenica gradonačelnika Ljilјana Tica, član Gradskog veća Srđan Savić i pomoćnica gradonačelnika Jovana Milјević.

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti