sreda, 22 jun 2022 07:52

ODRŽANA 19. SEDNICA SO APATIN: ODBORNICI PODRŽALI BIONEKS

 

Današnju, 19. sednicu Skupštine opštine Apatin obeležila je peta tačka dnevnog reda, predlog Aneksa ugovora između opštine Apatin i doo “Bioneks”. Odbornici su većinom glasova izglasali da se “Bioneksu” odobri novih 18 meseci za izgradnju trafo stanice, pošto to nisu učinili u ovom prvom roku, koji ističe sutra u ponoć.

14 ZA, TROJE PROTIV I TROJE UZDRŽANIH

Od ukupno 29 odbornika, sednici nije prisustvovalo devetoro i to Marija Ivanović, Maria Molnar, Anica Kovač, Milan Malbaša, Dejan Stojaković, Bojan Tomašević, Saša Lukić i Žužana Dukić. Marija Rapaić je stigla sa zakašnjenjem, a sednicu je, pre glasanja o “Bioneksu”, napustio Danijel Ajduk. Dakle, od 20 odbornika koliko je bilo u sali, ZA aneks ugovora sa “Bioneksom” je glasalo njih 14, tri odbornika su bila PROTIV (Perica Popić (NSP), Milorad Mrđa (SRS) i Željko Ikonić (POKS)) i troje UZDRŽANIH (Miloš Đerić (SPS), Vesna Pavlović (SPS) i Stevan Žužić (SNS)).

Na početku sednice opozicioni odbornik Popić je tražio da se ova tačka izbaci iz dnevnog reda a da se umesto nje glasa o raskidu ugovora sa “Bioneksom”.

-Predsednica opštine pokušava da svoju nesposobnost i neodgovornost, zajedno sa “Bioneksom”, prebaci nama, da mi peremo fleke i peglamo tuđe probleme. Ja vas molim da uvrstimo u dnevni red moj predlog o raskidu ugovora i da izađemo iz svega ovoga kao pobednik, jer ako tako ne bude, svi ćemo biti gubitnici, rekao je Popić, što su odbornici sa 17 glasova protiv, odbili i dnevni red je, uz izbacivanje 11. i 12. tačke, usvojen većinom glasova.

 DISKUSIJE

Kad je Aneks ugovora sa “Bioneskom” stigao na red, učešće u raspravi je uzelo više odbornika. Prvi, Perica Popić je poručio da Skupština ima tri varijante rešenja ove situacije:

-Prva je da predsednica opštine, koja danas i pored važnosti tema nije našla za shodno da prisustvuje zasedanju (predsedavajući Škrbić je odgovorio da je predsednica službeno otputovala u Novi Sad) povuče ovaj predlog Aneksa ugovora, druga da glasamo protiv njega i treća da nas šestoro odbornika napusti sednicu i time ne damo kvorum za izglasavanje Aneksa ugovora, rekao je Popić i glasno upitao odbornike ko je od njih srpeman da, zajedno sa njim, napusti salu, pozvavši i dvoje predstavnika SPS-a da mu se pridruže.

Podržala su ga samo dvojica odbornika, Mrđa i Ikonić, dok je dvoje socijalista ostalo uzdržano.

SRS će biti protiv Aneksa ugovora, rekao je Milorad Mrđa i dodao da radikali nisu za to da se zadrži novac dat za avans, već da se on vrati vlasniku sporne fabrike i da ga “naše oči više nikad ne vide”. Podsetio je i na Škrbićevu izjavu da ”čekamo pravu fabriku”, a da “Bioneks” to svakako nije, te prozvao odbornika Ištvana Petera (SVM) da bi možda kompromisno rešenje bilo da se “Bioneks” izmesti u Kupusinu, s obzirom da se on pozitivno izjasnio o toj fabrici, na šta je Peter odgovorio da bi pristao na to, ali da je Apatin zbog blizine Dunava i lakšeg dobavljanja sirovine, bolje rešenje.

 I predsedavajući Milan Škrbić se, za govornicom, osvrnuo na ovu najaktuelniju temu kako među građanima, tako i odbornicima. On je rekao da niko od odbornika nema dovoljno ni informacija, ni znanja, niti je stručan da donese validnu odluku i da zna da li će buduća fabrika biti štetna po građane i ekologiju.

-Završnu reč imaće ministarstvo ekologije i ono sigurno neće odobriti izgradnju fabrike ukoliko je ona potencijalni zagađivač okoline i pretnja po zdravlje ljudi. Zato predlažem da prihvatimo Aneks ugovora, jer on nije garancija da će se “Bioneks” izgraditi i raditi. I ukoliko se to desi i tada nam ostaje avans, jer su oni preuzeli rizik da ne dobiju dozvole, rekao je, uz ostalo, Škrbić i naveo pozitivan primer fabrike prerade otpada u Beču, ali i podsetio kako je odbijanje izgradnje fabrike prerade guma, koja je svojevremeno trebala da se gradi u Apatinu, bila greška.

 Odbornik Đerić (SPS) je rekao da bi lokalna samouprava trebala da se konačno izjasni da li želi da razvija turizam ili industriju, te da dalje prema tome povlači poteze. Smiljana Karamarković (SNS) je apelovala da se odbornici ne prozivaju po društvenim mrežama, te da ako ministarstvo ekologije kaže da bi “Bioneks” bio štetan po našu sredinu, ona će biti prva koja će glasati protiv.

 Nakon diskusija, većinom glasova prihvaćen je Aneks ugovora sa “Bioneksom”, po kome mu je dato još 18 meseci kako bi otpočeo radove i izgradio trafo stanicu. Nakon glasanja, u znak protesta zbog ove odluke, Perica Popić je napustio dalje zasedanje SO.

USVOJENO BEZ DISKUSIJA

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili i Odluku o završnom računu budžeta opštine za prošlu godinu, Zbirni godišnji izveštaj o naplati i trošenju sredstava samodoprinosa za prošlu godinu, te Sporazum o ustupanju obavljanja poslova saobraćajne inspekcije.

Usvojen je i predlog Odluke o stavljanju van snage Rešenja o vraćanju utrina i pašnjaka MZ Svilojevo na korišćenje, kojom se stavljaju van snage rešenja iz 1996. i 2001. godine kojima su MZ Svilojevo na korišćenje bile date parcele u KO Svilojevo u ukupnoj površini od skoro 384 hektara. Te parcele će biti upisane u javnu svojinu RS, a pravo korišćenja dobiće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Usvojen je i lokalni Akcioni plan za rodnu ravnopravnost opštine Apatin za period od 2022. do 2025. godine, Program raspolaganja građevinskog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji opštine Apatin za ovu godinu, kao i predlozi rešenja o otuđenju građevinskoj zemljišta u ulicama NJegoševa, Miloša Rastovića i Stevana Sremca. Imenovani su i novi član Školskog odbora OŠ „Mladost“ iz Prigrevice, članovi Saveta za urbanizam, stambeno-komunalnu delatnost, zaštitu životne sredine i putnu delatnost i članovi Komisije za planove.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmeni i dopuni Statuta JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom i predškolske ustanove „Pčelica“, kao i Godišnji izveštaj o poslovanju JKP „Naš dom“ za prošlu godinu sa izveštajem nezavisnog revizora i Program rada Doo za upravljanje slobodnom zonom „Apatin“ sa finansijskim planom za ovu godinu.

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Lekari uvek upozoravaju na važnost vitamina u telu, no ima i nekih drugih elemenata vrlo bitnih za pravilno funkcinisanj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.