petak, 29 oktobar 2021 08:01

Otvoren poziv za učešće na projektu „Reason to stay“ – prijave do 5. novembra

Ukoliko ste mlada osoba od 15 do 30 godina, živite u selu ili manjem gradu u Srbiji, a želite da naučite kako da sa mladim osobama iz svog mesta osnujete omladinski klub ili organizaciju i kako da ih uspešno vodite, prijavite se na projekat „Reason to stay – piloting rural youth clubs in Serbia”. 

Učešće na projektu podrazumeva pohađanje treninga koji će se održati iz dva dela, prvog u trajanju od 17. do 19. novembra u Sremskim Karlovcima i drugog od 09. do 11. decembra u Apatinu, i pratećih aktivnosti u vašoj lokalnoj zajednici nakon treninga.

Ukratko o projektu “Reason to stay”

Projekat sprovodi Centar za kulturu i obrazovanje Sonta (CEKOS), koja je u 2020. godini uspela uz pomoć crowdfunding kampanje da otkupi prostor u kojem radi. Ovaj prostor koji je korišten pretežno za aktivnosti organizacije je u oktobru 2021. godine postao omladinski klub.

Partner na projektu Pokret gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca takođe radi u prostoru koji je u njihovom vlasništvu – Eko centar Radulovački. Drugi partner na projektu OKULAR iz Ćićevca je omladinska organizacija koja se nalazi u jednoj od najmanjih opština u Srbiji, a koja je dobar primer ogranizacije koja uspešno deluje u ruralnom području.

  • Kroz ovaj projekat želimo da podelimo svoje znanje i iskustvo, kao i primere dobre prakse sa mladim ljudima i osnažimo mlade ljude i mlade lidere u različitim aktivnostima u selima i malim gradovima u Srbiji da osnuju nove lokalne omladinske klubove ili omladinske organizacije koje će biti nezavisne, sa kvalitetnim i održivim programima za mlade, poručuju iz CEKOS-a.

Tokom trajanja projekta održaće se dva modula treninga, nakon kojih će učesnici imati priliku da naučeno primene u svojim zajednicama kroz prateće aktivnosti uz mentorsku podršku.

U sklopu projekta je obezbeđen je ukupan fond od 1.000 evra koji će podeljen među učesnicima projekta za podršku u realizovanju njihovih pratećih aktivnosti nakon završenog treninga.

Kada se održava trening?

  1. modul treninga:

od 17. do 19. novembra (Sremski Karlovci)

Trodnevni trening u Sremskim Karlovcima, aktivnosti se sprovode tokom 17, 18. i 19. novembra. Dok su 16. i 20. decembar dani rezervisani za dolazak i odlazak.

Tokom prvog modula učesnici će se upoznati sa omladinskom politikom i pravima mladih, etikom u omladinskom radu, aktivizmom u lokalnim zajednicama, omladinskim programima, kao i strukturom i upravljanjem organizacijom.

  1. modul treninga:

od 09. do 11. decembra (Apatin)

Trodnevni trening u Apatinu, aktivnosti se sprovode tokom 09, 10, i 11. decembra. Dok su 08. i 12. decembar dani rezervisani za dolazak i odlazak.

Tokom drugog modula učesnici će saznati kako da prepoznaju probleme i prilike u lokalnoj zajednici, o održivosti organizacija i omladinskih klubova. Takođe će razviti akcioni plan za prateće aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama nakon treninga uz mentorsku pomoć.

Napomena: 

Predstavnici omladinskih organizacija/neformalnih grupa su u obavezi da prisustvuju aktivnostima na oba modula. Ukoliko predstavnici organizacije/neformalnih grupa koji su pohađali prvi modul nisu u mogućnosti da pohađaju i drugi modul, moguće je da drugi predstavnik iz iste organizacije/neformalne grupe pohađa modul umesto njih.

Takođe, aktivno učestvovanje na projektu podrazumeva i obavljanje pratećih aktivnosti, uz mentorsku podršku u svojim lokalnim zajednicama.

S obzirom da se trening održava radnim danima, ukoliko odsustvujete sa posla ili iz škole možemo napisati molbu da se opravda vaš izostanak.

Ko može da se prijavi?

Na projekat mogu da se prijave mladi iz sela, manjih gradova i izolovanih sredina iz Srbije od 15 do 30 godina koji žele da zajedno sa mladima iz svog mesta pokrenu inicijative za otvaranje novih omladinskih klubova, organizacija, formiranje neformalnih grupa ili novih prostora za mlade u svojoj lokalnoj zahednici.

Ohrabrujemo mlade žene i mlade osobe koje pripadaju LGBTIQ zajednici da se prijave za učešće na projektu.

Zašto da se mladi prijave na projekat?

  • Steći će znanje potrebno za uspešno vođenje lokalnih omladinskih klubova ili organizacija
  • Saznaće kako da zagovaraju za svoje inicijative i rešavaju probleme u svojim lokalnim zajednicama
  • Biće ohrabreni da ostvaruju svoja prava, učestvuju u donošenju odluka, razbiju predrasude o donosicima odluka, uvideti da imaju moć da utiču na njih i zajednički rešavaju probleme u svojim sredinama umesto uvaženih uverenja mladih u selima da „oni ne mogu ništa da promene“ da „iz sela treba odlaziti jer tamo nema ništa“.
  • Upoznaće se i umrežiti sa drugim mladima iz različitih krajeva

Da li se to nešto plaća?

Ne, svi troškovi su pokriveni, smeštaj, hrana, radni materijal, angažman stručnih lica kao i putni troškovi koji će biti refundirani nakon treninga. To naravno znači vašu punu posvećenost projektu i aktivnostima definisanim projektom.

Kako da se prijavite?

Za učešće na treningu možete se prijaviti popunjavanjem aplikacionog formulara koji možete pronaći OVDE.

Rok za popunjavanje aplikacionog formulara je do 5. novembra u 23.59h.

Prilikom selekcije prijava trenerski tim će obaviti terensku posetu ili onlajn sastanak sa prijavljenima radi procene prijavljenih za učešće na projektu.

Broj učesnika je ograničen, a svi prijavljeni će dobiti obaveštenje nakon zatvaranja prijava o tome da li su primljeni na trening. 

Za sva dodatna pitanja možete pisati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na broj: +381 69 3813690.

Pilot projekat „ Reason to stay” se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske Omladinske Fondacije Saveta Evrope i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, a čiji projektni tim čine Centar za kulturu i obrazovanje Sonta, Pokret gorana Vojvodine i OKULAR.

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.