sreda, 27 oktobar 2021 08:15

„Dani srpskog filma“ u Apatinu zakazani za 29. i 30. oktobar

U organizaciji Filmskog centra Srbije i DOK Srbija, a u okviru programa “Dan domaćeg filma”, u petak, 29. oktobra, biće održane projekcije 12 domaćih dokumentarnih filmova u 30 gradova širom Srbije, među kojima je i Apatin.

“Dan domaćeg filma” ima za cilj promociju domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni. Nakon projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Jedan od takvih je i film „KORENI”  rediteljke  Tee Lukač, koji je osvojio nagradu za najbolju kameru na IDFF Beldocs 2021. U okviru istog programa, biće prikazana dva domaća igrana filma, „VIKEND SA ĆALETOM”, gde je u glavnoj ulozi Nenad Jezdić, i  „JEDINI IZLAZ”, u kojem glavnu ulogu tumači Anđelka Prpić.

KORENI – petak, 29. oktobar, u 18 sati (ulaz je slobodan)

O filmu

Različiti putnici voze se putem po obodu prostrane šume. Sa sobom nose priče o gnezdima stršljena, peticijama protiv nuklearnog otpada, samoći, vašarskim poslasticama, folklornim tradicijama, posetama grobljima i putevima koji vode ka domu. Spokojna dok je okupana suncem, misteriozna u magli i divlja iznad reke, šuma pruža okvir za sedam priča koje prolaze pored nje. ’’Koreni’’ sadrže elemente dokumentaristike, etnografije i fikcije i predstavljaju čudesan i povremeno duhovit film. Prikazani su predeli Like, DVOR NA UNI i ljudi tog kraja. Kako se ne bi zaboravile, zabeležene su lične priče, porodična mitologija, sam melos, jezik, običajni rituali. 

VIKEND SA ĆALETOM – subota, 30. oktobar, od 16 sati (cena ulaznice je 100 dinara)  

Sadržaj filma 

Kašika (Nenad Jezdić), sredovečni beogradski kriminalac, pripadnik stare škole, zarobljen u vremenu kada je bio u punoj snazi, žarko poželi da provede vikend sa Ognjenom, jedanaestogodišnjim sinom iz prethodnog braka. Bivša supruga mu izlazi u susret jer je svesna činjenice da se Kašiki bliži kraj i da je to verovatno poslednji susret sina sa ocem. S obzirom da ga nije viđao pet godina jer je zbog ’malih komplikacija’ imao zabranu prilaska dečaku, Kašika pokušava da po ubrzanom kursu u sina utisne sve ono što on smatra važnim za život i preživljavanje na ulici i da istovremeno iz malog istera sve ono što je po njegovom mišljenju mekano, slabašno i devijantno. Ognjen, odrastao u savremenom okruženju, iz virtuelnog, munjevito, bez vremena da dođe do daha, upada u podzemni svet svog oca koji pokušava nemoguće – da u nekoliko dana isporuči svu toplinu, iskustvo i mudrost koje poseduje, istovremeno pokušavajući da kao ’pravi beogradski šmeker’ od malog sakrije svoju bolest…

JEDINI IZLAZ – subota, 30. oktobar, od 18 sati (cena ulaznice je 100 dinara)  

Sadržaj filma

Šest godina nakon što joj je muž, čuveni beogradski advokat, stradao u požaru, Ana Kolar (Anđelka Prpić) dobija informacije, koji dovode u pitanje sve što je mislila da zna o tragediji, ali i o svojoj porodici. 

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.