sreda, 08 septembar 2021 07:56

У АПАТИНУ ПОЧЕЛА СА РАДОМ СЕНЗОРНА СОБА И ЛОГОПЕДСКО-ДЕФЕКТОЛОШКИ КАБИНЕТ

Симболичним отварањем сензорне собе, апатински Центар за социјални рад је након више од годину дана окончао комплетан пројекат изградње и опремања сензорне собе и логопедско-дефектолошког кабинета у нашем граду. Поред запослених у Центру за социјални рад и директорице Николине Сучевић, почетку рада сензорне собе је присуствовала и председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

-Ми смо пре неких годину дана обећали да ћемо спровести овај пројекат и заиста сам изузетно срећна што смо данаас у прилици да то обећање испунимо, и да сензорна соба почне са радом. Она нуди помоћ свим родитељима и свој деци којима је та помоћ потребна, а кроз разговор са директорицом Центра за социјални рад сам сазнала да је тестирање прошло више од 90 деце, те да ће већ на почетку наш логопедско-дефектолошки кабинет имати преко 60 корисника. Ове бројке показују да је дефинитивно велика потреба на нивоу наше општине за оваквом помоћи, а што је најважније, та помоћ ће бити потпуно бесплатна за сву децу, нагласила је Дубравка Кораћ.

Николина Сучевић, директорица апатинског Центра за социјални рад се захвалила општини Апатин, која је финансирала изградњу и опремање сензорне собе и логопедско-дефектолошког кабинета.

-Желим да се захвалим пре свега локалној самоуправи која је у потпуности финансирала овај пројекат, који је од неизмерног значаја за сву децу из наше општине. Ми по први пут имамо место где ће сва деца и њихови родитељи добити потпуну потпуну професионалну подршку, да што лакше преброде све изазове родитељства и одрастања њихове деце, рекла је Николина Сучевић.

Она је нагласила да је ова услуга пре свега намењена деци која имају тешкоће у развоју и којима је неопходна додатна подршка, како би постигла свој пуни потенцијал.

-Ово је и место где ће родитељи моћи да добију корисне информације, савете и што је најважније, професионалну подршку на путу развоја њихове деце. Замисао је да ово у будућности прерасте у центар за рану подршку и интервенцију и да буде намењен свој деци, значи и деци без тешкоћа у развоју, те да то буде пре свега један центар за превенцију, као и место где ће родитељи моћи да добију информације како да превазиђу одређене тешкоће које родитељство носи са собом, објаснила је директорица апатинског Центра за социјални рад.

Николина Сучевић је додала да родитељи и деца која имају потребу за овим видом подршке више неће морати да одлазе у Сомбор и друге градове, већ ће стручну помоћ моћи да добију у Апатину. Право на услугу родитељи могу да остваре тако што ће се јавити у Центар за социјални рад, након чега ће дете добити индивидуалне третмане са логопедом, дефектологом, сензорним терапеутом или плеј терапеутом, у зависности од тога шта је детету најпотребније.

Кабинет ће за почетак радити сваког радног дана у поподневним сатима, а у раду са децом ће се смењивати различити стручни кадрови, од дефектолога и логопеда до уско специјализованих тифолога, соматопеда, а радиће и плеј терапеут, терапеут сензорне интеграције и стручни радници, односно педагог и психолог у зависности од потреба.

Јоланд Корора, помоћница покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова је рекла, да је реализација оваквог пројекта који ће пружати подршку осетљивим групама изузетно значајна за комплетну друштвену заједницу.

-Ми у секретаријату се много радујемо сваки пут када видимо да једна локална самоуправа разуме социјалну проблематику, и када помогне у овако једном важном пројекту. Ова интерактивна соба ће значити пуно малим корисницима, њиховим родитељима, општини али и широј друштвеној заједници, јер и деца која имају проблеме у развоју имају исто право на живот, образовање и дружење као и здрава деца. Из тог разлога је ово много значајно, и самим тим показујемо нашу емпатију и не затварамо очи пред проблемима који су ту међу нама, а које врло често игноришемо, рекла је Јоланд Корора.

Она је напоменула да су центри за социјални рад примарна база социјалне заштите и од њих све креће, те да ако они добро раде, онда је свима добро.

The post У АПАТИНУ ПОЧЕЛА СА РАДОМ СЕНЗОРНА СОБА И ЛОГОПЕДСКО-ДЕФЕКТОЛОШКИ КАБИНЕТ appeared first on Radio Dunav.


Симболичним отварањем сензорне собе, апатински Центар за социјални рад је након више од годину дана окончао комплетан пројекат изградње и опремања сензорне собе и логопедско-дефектолошког кабинета у нашем граду. Поред запослених у Центру за социјални рад и директорице Николине Сучевић, почетку рада сензорне собе је присуствовала и председница општине Апатин Дубравка Кораћ. -Ми смо пре […]

The post У АПАТИНУ ПОЧЕЛА СА РАДОМ СЕНЗОРНА СОБА И ЛОГОПЕДСКО-ДЕФЕКТОЛОШКИ КАБИНЕТ appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.