ponedeljak, 24 jun 2024 03:32

Crni bilans ovogodišnjeg hadžiluka – stradalo 1.000 ljudi, najviše Egipćana

Više od 1.000 ljudi je umrlo tokom ovogodišnjeg hadžiluka u Saudijskoj Arabiji gde su se muslimanski vernici suočavali s ekstremno visokim temperaturama, saopštili su saudijski zvaničnici.

Prema rečima dvojice neimenovanih zvaničnika iz Kaira, više od polovine preminulih su bili hodočasnici iz Egipta.

Egipat je oduzeo licence od 16 putničkih agencija koje su pomogle hodočasnicima da neovlašćeno putuju u Saudijsku Arabiju, saopštile su ranije egipatske vlasti.

Egipatska vlada je saopštila da je 31 hodočasnik koji je s dozvolom otputovao u Saudijsku Arabiju preminuo od hroničnih bolesti tokom ovogodišnjeg hadžiluka, ali nije ponudila zvaničnu brojku za hodočasnike koji su išli na hadžiluk bez zvaničnog putnog odobrenja.

Međutim, jedan neimenovani zvaničnik egipatske vlade je rekao da je još najmanje 630 Egipćana umrlo tokom hodočašća, pri čemu je većina prijavljena u hitnoj službi u naselju Al-Muaisem u Meki.

Potvrđujući ovu brojku, egipatski diplomata je rekao da je većina preminulih sahranjena u Saudijskoj Arabiji.

Saudijske vlasti su takođe pooštrile kontrolu neovlašćenih hodočasnika, proterujući desetine hiljada ljudi.

Međutim, mnogi od njih, uglavnom Egipćani, uspeli su da stignu do svetih mesta u i oko Meke, neki čak i pešice.

Za razliku od hodočasnika koji putuju na hadžiluk sa urednim dozvolama, ilegalni hodočasnici nisu imali rezervisane sobe u hotelima, u koje bi se sklonili od vreline.

Izvor: RTS

Lifestyle

To ne znači da su loši, već su samo vrlo razgovorljivi i neoprezni, pa će vaše tajne u rekordnom roku saznati svi.   S...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.