ponedeljak, 23 januar 2023 05:00

Vreme je od početka godine POLUDELO, ali to nije ništa kakav nas haos čeka: Opasni fenomen El Ninjo nam DONOSI PAKAO

Vremenske (ne)prilike zahvatile su globus. Godišnja doba su vidno poremećena, a ekstremna vremenska dešavanja unazad govore za sebe.

Stravična mećava pogodila je Severnu Ameriku krajem prošle godine, a oluja se protezala od Kanade do meksičke granice. U jednoj od najgorih oluja u poslednjih pola veka na zapadu američke države Njujork, grad grad Bafalo našao pod snežnim pokrivačem debelim skoro dva metra. U SAD je u mećavi stradalo više od 60 ljudi.

Dok je ciklon bomba okovala je Ameriku snegom i ledom pred praznike, u januaru je u Evropi bilo neobično toplo. Ljudi su se kupali u moru u Baru i Splitu, trava i zemlja su bile vidljive na evropskim Alpima, a već prvih dana nove godine oborene su hiljade temperaturnih rekorda.

U nizu razornih oluja od tada, Kaliforniju je pogodilo teško nevreme zbog čega je proglašeno vanredno stanje u ovoj američkoj državi a evakuisano oko 25.000 ljudi, na severozapadu Francuske je ove nedelje 90.000 domaćinstava ostalo bez električne energije, a železnički saobraćaj je otkazan, dok je zbog ledene kiše na istoku Kanade bez struje ostalo više od 70.000 potrošača.

U međuvremenu, našem regionu prete zahlađenje i nepogode. Meteorolozi najavljuju snežni ciklon koji će doneti više padavina a postoji i opasnost od poplava.

Ekstremno vreme bez presedana

Stručnjaci smatraju da su ovakva učestala ekstremna vremenska dešavanja bez presedana, dok neki upozoravaju da su ona samo predznak još gore poremećaja vremena. Svetska metereološka organizacija (SMO) upozorila je još u novembru da se toplo vreme na planeti i porast nivoa mora pogoršavaju brže nego ranije, a eksperti sada govore da će ekstremno vreme koje je vladalo protekle dve godine postati "beznačajno".

Naime, povratak klimatskog fenomena El Ninjo tokom ove godine uzrokovaće snažan porast globalnih temperatura i dovesti do neviđenih toplotnih talasa, upozoravaju naučnici, prenosi Index.hr.

Prve prognoze sugerišu da će se El Ninjo vratiti tokom 2023, pogoršavajući ionako ekstremne vremenske uslove širom sveta. Svet će zbog toga verovatno preći 1‚5 stepeni Celzijusa zagrevanja iznad predindustrijskog nivoa. "Gardijan" piše da je najtopliju godinu u zabeleženoj istoriji, 2016, podstakao upravo veliki El Ninjo.

To je deo prirodne oscilacije izazvane temperaturom okeana i vetrovima u Pacifiku, koji se kreće između El Ninja, njegovog hladnijeg pandana La Ninje i neutralnih uslova. Poslednje tri godine videli smo neobičan niz posledica La Ninje.

Novi rekord 2024?

Već sad se predviđa da će ova godina biti toplija od 2022, koju globalni skupovi podataka rangiraju kao petu ili šestu najtopliju u istoriji. Ali, El Ninjo se javlja tokom zime na severnoj hemisferi i potrebno je nekoliko meseci da se oseti efekat njegovog zagrevanja, što znači da je verovatnije da će se 2024. postaviti novi globalni temperaturni rekord.

- Vrlo je verovatno da bi sledeći veliki El Ninjo mogao da nas odvede preko granice od 1,5 stepeni. Verovatnoća da će prva godina u sledećem petogodišnjem periodu biti na 1,5 stepeni sada je oko 50:50 - rekao je profesor Adam Skejf, voditelj dugoročne prognoze u britanskom Met Ofisu.

- Znamo da će uticaji El Ninja postati jači i to treba dodati efektima samih klimatskih promena koji neprestano rastu. Ako spojimo te dve stvari, verovatno ćemo imati neviđene toplotne talase tokom sledećeg El Ninja.

"Ekstremno vreme koje je vladalo 2021. i 2022. postaće beznačajno"
Profesor Džejms Hansen sa Univerziteta Kolumbia u Njujorku i njegove kolege smatraju da će 2024. verovatno da bude najtoplija godina u istoriji.

- Malo je verovatno da će se trenutna La Ninja nastaviti i četvrtu godinu. Čak bi i mali ritam El Ninja trebao da bude dovoljan za rekordnu globalnu temperaturu. Smanjenje onečišćenja vazduha u Kini koje blokira sunce takođe povećava zagrevanje - kažu oni.

Iako je jasno da će El Ninjo da pojača ekstremne vremenske uslove, naučnici još raspravljaju o stepenu pogoršanja, prenosi Index.hr.

- Kada El Ninjo stigne, ekstremno vreme koje je vladalo 2021. i 2022. postaće beznačajno - rekao je profesor Bil Mekgvajer sa Univerzitetskog koledža London.

Šta nas čeka ovog leta?

Razmere El Ninja još su nejasne. Profesor Endi Tarner sa Univerziteta Riding rekao je "Gardijanu" da "mnogi modeli sezonske prognoze sugerišu na dolazak umjrenih El Ninjo uslova od leta 2023."

Slika će da bude puno jasnija do juna, smatraju naučnici.

Fenomen El Ninjo-La Ninja najveći je uzrok razlika u vremenu iz godine u godinu u mnogim regionima. U godinama La Ninje pacifički pasati od istoka prema zapadu su jači, guraju tople površinske vode prema zapadu i povlače dublju, hladniju vodu na istok. El Ninjo se događa kada pasati oslabe, dopuštajući toplim vodama da se šire natrag prema istoku, gušeći hladnije vode i dovodeći do porasta globalne temperature, prenosi Index.hr.

Zemlje koje graniče sa zapadnim Pacifikom, poput Indonezije i Australije, doživljavaju toplije i suvlje uslove. Skejf je rekao da onda "obično imate mnogo suša i mnogo šumskih požara", iako Kina može da očekuje poplave u slivu Jangcea nakon velikih El Ninja.

Indijski monsuni i kiše u južnoj Africi također bi mogli da se smanje. Drugi regioni, poput istočne Afrike i juga SAD koji su nedavno pretrpeli suše, mogu da očekuju više kiše i poplava. U Latinskoj Americi južni regioni su vlažniji, ali sliv Amazona koji se već približava opasnoj prelomnoj tački iskusiće sušu.

- Efekti El Ninja mogli bi da se osete i do srednjih geografskih širina severne hemisfere, sa verovatnošću vlažnijih uslova u Španiji od leta nadalje i sušnijih na istočnoj obali SAD sledeće zime i proleća - rekao je profesor Tarner.

(The Guardian, Index.hr)

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.