ponedeljak, 29 jul 2024 04:10

Evropu će pogoditi još strašniji toplotni talas i temperature će biti preko 45: Srpski meteorolog otkrio da li Srbiju očekuje „pakao“ u avgustu

Jul mesec obeležio je toplotni talas koji je pogodio deo južne i istočne Evrope, kao i našu zemlju. Prema najavama, uslediće još jedan toplotni talas u avgustu.

Meteorolog Ivan Ristić rekao je da nas u avgustu čeka novi toplotni talas i da će se visoke temperature zadržati do septembra.

„Ovo leto će očigledno biti veoma toplo. Posle ovog kratkotrajnog zahlađenja koje ide krajem jula, ponovo u avgustu možemo očekivati novi afrički talas koji će trajati između 10 i 15 dana. Dakle, ponovo, temperatura je oko 40 stepeni do septembra. Polako, temperature će postepeno opadati. Za sada, meteorološki modeli ukazuju na to da će septembar biti nešto svežiji nego što je bio prošle godine, kao i oktobar, tako da ćemo najverovatnije brže ući u jesen i u zimu“, zaključuje Ristić.

Prema najavama portala Severe Weather Europe vrućina će se proširiti i prema zapadnoj Evropi početkom nedelje.

Navode kako će se većina zapadne Evrope početkom nedelje, paralelno s početkom Olimpijskih igara, suočiti s kratkim, ali intezivnim toplotnim talasom. Topli oblak vazdušne mase uskoro bi trebalo u delove Francuske da donese temperature više od 40 stepeni Celzijusovih, a Španiju očekuju temperature od +45.

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature će tokom poslednjih dana jula biti znatno iznad proseka delom južne, a naročito zapadne Evrope.

– Toplotni talas se pojačao od Zapadne Sahare do Pirenejskog poluostrva. Maroko i Alžir oborili su nekoliko dnevnih visokih i noćnih temperaturnih rekorda, a Španija i Portugal su sredinom ove nedelje dostigli vrhunac iznad +45 °C – navodi portal Severe Weather Europe.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Klimatske promene ubrzavaju zagrevanje okeana, što tera ajkule da napuštaju koralne grebene Ajkule su ključne za održav...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.