petak, 28 april 2023 05:26

Promene u domaćem stočarstvu: Prase skuplje od jagnjeta!

Na tržištu žive stoke kilogram žive mere prasadi dostigao je 600 dinara, dok je živa vaga jagnjadi 500 dinara. Ovo je prvi put da su prasad skuplja od jaganjaca, što ukazuje da prasadi nema dovoljno u odnosu na to koliko nam treba.

Cena prasadi je više nego duplo skočila nego što su se prodavali prošle godine u ovo vreme, kada su koštali od 230 do 260 dinara, dok je živa mera jaganjaca viša za 30 do 40 odsto, procenjuje portal Dnevnik.rs u svojoj analizi.

Do sada je tržišno pravilo bilo da su jaganjci bili skuplji od prasadi za trećinu.

Tovljači svinja i ovčari ukazuju da je poremećaj u cenama žive vage nastao što nemamo ni prasadi, a ni ovaca. S tom razlikom što jagnjad još ne uvozimo, dok prasad za tov kupujemo iz Danske.

Ovčar iz Ravnog Sela u opštini Vrbas Milenko Ćosić kaže za „Dnevnik” da jaganjce za 500 dinara po kilogramu prodaju ovčari koji imaju manje farme oko stotinu grla, dok oni sa brojnijim stadom jaganje daju i za 450 dinara, pod uslovom da se trguje naveliko, 150 do 200 grla.

- Nemamo ovaca i to je razlog zašto je cena žive mere jaganjaca otišla za godinu dana oko 40 odsto - kazao je Ćosić i podsetio da je prošle godine uoči Vaskrsa kilogram žive mere jagnjeta bio 360 do 380 dinara, ali da sada nijedan ovčar neće da proda jagnje ispod 500 dinara ako se kupuje nekoliko komada.

Ćosić kaže da sada sa 500 dinara po kilogramu ovčari uspavaju da pokriju troškove i nešto zarade, ali da izbegavaju da rade sa klanicama što im i uspeva. - Imamo naše kupce kojima možemo jagance da prodamo po višim cenama od one koju nude iz klanične industrije. Van pameti je da živa mera jaganjaca košta kao i prošle godine 360 i 380 dinara, koliko trenutno nude klanice za kilogram žive mere - naveo je Ćosić.

Ispod 600 dinara za kilogram sada niko ne prodaje prase, kaže za „Dnevnik” stočar iz Laćarka Bora Šuljmanac i naglašava da su prasad skupa jer ih nemamo i da sada dva praseta vrede više nego utovljena svinja od 110 kilograma.

Jagnjetina skuplja za četvrtinu, a prasetina za trećinu

Potražnja za jagnjetinom trenutno je povećana zbog Vaskrsa. Uodnosu na prošlu godinu, meso je skuplje za 25 odsto.

U mesarama se kilogram jagnjetine prodaje od 990 dinara do 1.100 dinara. Jagnjeći but je oko 1.100 dinara, a ukoliko uz but ide i polovina jagnjeće glave, onda je kilogram 990 dinara.

U velikim marketima još nema sniženja jagnjećeg mesa, ali su akcije prasetine u toku, gde se nudi od 450 do 650 dinara, ne bi li se privukle mušterije i uz praseće meso obavila veća praznična kupovina.

U mesarama kilogram prasetine je oko 800 dinara i skuplji je nego lane za 30 odsto. Ali već nekoliko meseci cena svinjetine se nije menjala, iako su prasad poskupela. Kilogram svinjskog buta se kreće oko 700 dinara.

- Račun je jasan, kilogram žive mere svinja od Nove godine je 264 dinara pa ako prodamo ranjenika od 110 kilograma, dobijemo 29.040 dinara, dok za prase iz uvoza po 600 dinara od 25 kilograma treba da platimo 15.000 dinara - kaže Šuljmanac i naglašava da, bez obzira na to što treba utoviti jednu svinju da bi se kupila dva praseta, situacija u svinjarstvu je bolja.

- Glavna hrana za svinje žitarice i uljarice su pojeftinile, što nam godi, ali ne treba da budemo odviše zadovoljni zbog toga, jer je stočni fond svinja znatno umanjen. Nemamo krmača ni prasadi i uvozimo prasad iz Danske, koji su skuplji nego domaći - naveo je Šumanac.

On kaže da u drugoj polovini aprila očekuje skok žive mere svinja baš zbog toga što ih nemamo dovljno. - Uoči 1. maja i kada krene građevinska sezona, počnu da dolaze turisti i organizuju se svadbe, sigurno će cena žive mere svinja skočiti nagore za deset dinara.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.