Ljubomir Mašić Ljubomir Mašić

5. jula 1936. godine u Somboru je rođen Ljubomir Mašić, internacionalni šahovski majstor.

Iako je šah naučio da igra tek sa 12 godina, a ozbiljnije mu se posvetio tek sa 22 godine,brzo je napredovao. Bio je dva puta prvak Vojvodine i učesnik više šampionata Jugoslavije. Pobeđivao je na jakim međunarodnim turnirima u Somboru, Subotici, Trinecu, a posebno je značajno bilo 1969. u Vršcu gde je dva kola pre kraja osvojio titulu intermajstora.

Turnir koji je posebno pamtio je onaj u Tbilisiju 1970. godine na kojem su igrali Talj, Bronštajn, Holmov, Suetin, Gufeljd, Lejn, Hort...

Mašić je godinama bio standardni prvotimac SŠK-a, a po završetku aktivnog igranja posvetio se radu sa mladima.

Umro je 2002. godine.

Autor: Dušan Kolundžija

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.