nedelja, 07 novembar 2021 08:52

Završen projekat biciklističke staze Evropski Amazon

Rekreativnom vožnjom brojnih somborskih ljubitelja ekološkog prevoznog sredstva, bicikla, područjima srpskog dela UNESKO rezervata biosfere „Mura – Drava – Dunav“ obeležen je završetak projekta– Biciklistička staza „Evropski Amazon“ (Amazon of Europe Bike Trail).

Zaljubljenici u cikloturizam i rekreativnu vožnju bicikla, kojih je u Somboru nemali broj, krenuli su sa varoškog kupališta „Štrand“, da bi bili u prilici da uživaju u krajolicima bogatog biodiverziteta u okolini Bačkog Monoštora.
Bicikliste su pozdravili menayeri projekta sa somborske strane Mihael Plac i Saša Bošnjak.

- Drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju, a ujedno mi je žao što se sve završava jer je ovo jedan od projekata koji su mi činili posebno zadovoljstvo. Uradili smo puno i nadam se da će se sve prepoznati i da ćemo biti ponosni na ostvarene rezultate. Sada možemo reći da imamo prvi rezervat prirode koji se prostire na teritoriji pet zemalja sa zaštićenim područjem – istakao je Mihael Plac – Ono što je za nas Somborce važno je svakako činjenica da je naš grad dobio važnu rutu koja će ga učiniti prepoznatljivim kod ljubitelja biciklizma i u drugim zemljama, pa očekujemo da ćemo raditi još jedan projekat koji će biti nastavak ovog sa sličnim ali i novim aktivnostima.

Njegov kolega iz projektnog tima, dr Saša Bošnjak posebno je naglasio činjenicu da se radi o realizaciji poduhvata koji nadilazi granice nacionalnih država. Biciklistička staza Evropski Amazon prolazi duž reka Mure, Drave i Dunava i podeljena je u dve rute, Severnu, dužine 550 i Južnu koja je dugačka oko 700 kilometara, od kojih obe pružaju pregršt mogućnosti poseta turističkim atrakcijama i doživljaju reka. Svaka ruta se dalje deli u dnevne etape, pa tako na Severnoj ruti ima 11 a na Južnoj 16 etapa.

- Početna tačka obe rute biciklističke staze je u austrijskom gradu Mureku u okolini Graca, a završna u mađarskom Mohaču, nadomak Pečuja. Kompletna dužina cele ove staze koja prolazi uz tri reke je nekih 1.250 kilometara, a kada je u pitanju Sombor, na našu teritoriju ulazi sa Kupusinačkog puta i završava u Mohaču – pojasnio je dr Bošnjak – Kako su nam u susednoj državi partneri, zajedno kontrolišemo i deo rute od Herceg Santova, odnosno od ulaska u Mađarsku pa do njenog kraja, odnosno do Mohača – precizirao je Bošnjak prema čijim rečima će sami biciklisti imati priliku da se uvere u jedinstvenost ove rute.

To je prenošenjem svih prvih utiska u vezi završenog projekta potvrdio i jedan od najvećih pobornika korišćenja bicikla u sportske i rekreativno-turističke svrhe, Robert Marton, inače predsednik Biciklističkog kluba „Sombor“.
- Moram priznati da je ovo jedna zaosta ozbiljna priča kada je u pitanju cikloturizam i da je samo postojanje jedne ovakve rute za rekreativce fantastično. Sve je mapirano, veoma je lako da se svako snađe na njoj, a tek šta reći o prirodi kojom se prostire.... Za cikloturizam velika avantura, a za rekreativce odlična stvar – ubeđen je Marton, učesnik somborske biciklističke vožnje, čiji su pandani istog dana organizovani i na novoformiranim biciklističkim stazama u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj, što je celom događaju pribavilo naziv „Međunarodni biciklistički festival“.

Realizacija projekta Biciklistička staza „Evropski Amazon“ u kojoj je Sombor bio regionalni koordinator sa srpske strane, započela je još 1. juna 2018. godine. Ukupna vrednost projekta je 3.176.000 evra, što su sredstva raspoređena između 15 partnera, a u sklopu njega je u samom Somboru i njegovom gradskom području postavljeno šest odmorišta za bicikliste sa pratećom infrastrukturom i saobraćajnom signalizacijom na celoj trasi.

Izvor: Dnevnik

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.