Bački Monoštor na Badnje veče - šta je na trpezi i koji su običaji (VIDEO) Bački Monoštor na Badnje veče - šta je na trpezi i koji su običaji
petak, 25 decembar 2020 07:26

Bački Monoštor na Badnje veče - šta je na trpezi i koji su običaji (VIDEO)

Naši sugrađani koji proslavljaju Badnji dan, praznik obeležavaju uglavnom u krugu porodice. U Bačkom Monoštoru, kod Sombora, mnoga domaćinstva i dalje neguju stare običaje.

Čorba od pasulja sa domaćom testeninom, papula ili pasirani pasulj sa paprikom i belim lukom, poslastice sa makom ili orasima, sastavni su deo posne trpeze kod porodice Pašić za Badnje veče.

Eva Pašić iz Bačkog Monoštora kaže da kada dođu gosti, nema ko ne jede papulu, jelo koje je naučila pa pravi od svoje majke.

"Godinama to radim. Ne znam da ima koja kuća da pravi papulu, ali ja to napravim od dve, tri litre graha", ispričala je Eva Pešić.

Ispod trpezarijskog stolnjaka nalazi se slama, a ispod stola se često nađe kukuruz, alatke za rad i sve ono što je značajno za porodicu.

Na ovaj način se ukućani mole da godina bude plodna i uspešna. Za stolom se okupi porodica, koja posle večere dočeka ponoć i ide na ponoćnu misu u crkvu.

U crkvama će božićna misa biti služena u skladu s preporučenim epidemiološkim merama.

Sveštenstvo apeluje na vernike da je ova godina pravo vreme da se okrenemo porodici i porodičnim vrednostima.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.