petak, 04 oktobar 2024 05:53

Sombor: Program ovogodišnjeg SOMUS Festivala

Somus festival 2024 u Somboru – Muzičke niti, porodične priče

Od 24. do 28. oktobra 2024. godine, Sombor će po dvanaesti put biti domaćin prestižnog SOMUS festivala, koji ove godine nosi naslov “Muzičke niti, porodične priče”. Tokom pet dana i sedam koncerata, publika će uživati u bogatom programu koji ističe značaj muzičkih porodica i tradicija, preplićući klasičnu i savremenu muziku. Svi koncerti će se održati u Svečanoj sali Gradske kuće u Somboru.

Program festivala:

Četvrtak, 24. oktobar 2024. u 20h

Svečano otvaranje – Muzika koja spaja

Prvi koncert ovogodišnjeg Somus festivala donosi nastup Maje Bogdanović (violončelo) i Danijela Roulanda (violina), uz goste Lidiju Bizjak (klavir) i Pabla Šacmana (violina). Ovaj jedinstveni gudački duo poznat je po izvanrednim interpretacijama širokog repertoara, od klasičnih dela Hendla, Sibelijusa i Pjacole, do modernih kompozitora poput Vasksa, Nisinmana i Kodalja. Njihove zajedničke interpretacije osvajaju nagrade i priznanja širom sveta, a sada će prvi put nastupiti na Somusu.

Petak, 25. oktobar 2024. u 20h

Rodjen 1793. Čajanka kod gospodina Tvajningsa

Ovaj koncert vraća nas u 18. vek kroz autentični zvuk starog klavira iz 1793. godine. Dušan Toroman, jedan od naših vodećih stručnjaka za staru muziku, izvešće dela Johana Kristijana i Karla Filipa Emanuela Baha. Uz gosta Sanju Bizjak, publika će imati priliku da doživi zvuk klavira koji je bio deo aristokratskih salona tog vremena, oživljavajući atmosferu prošlih vekova kroz izvanredno muzičko putovanje.

 Subota, 26. oktobar 2024. u 20h

Čivutski vrt – Jevreji u muzici, od stvaranja do nestanka

Koncert sa nesvakidašnjim repertoarom bavi se uticajem jevrejske kulture na svet muzike. Pablo Šacman (violina), Lidija i Sanja Bizjak i Mihajlo Zurković (klaviri), zajedno sa mnogobrojnim gostima, izvešće dela Korngolda, Bloha, Šenberga, Klajna, Vebera, kao i savremenih kompozitora poput Goliova i Koen-Vajserta. Program osvetljava bogatstvo jevrejske muzičke tradicije, kao i kompozicije koje su nastajale u teškim okolnostima, poput koncentracionih logora. Na programu je i savremeno delo argentinsko-izraelskog kompozitora Goliova, koje prožima teme rata i nade u našoj današnjici.

 Nedelja, 27. oktobar 2024. u 11h

Matine – Mladi Somborci

Somus tradicionalno posvećuje pažnju mladim talentima iz Sombora. Ove godine, somborska publika će imati priliku da uživa u resitalu Katarine Malbaše, mlade pijanistkinje potekle iz Muzičke škole “Petar Konjović”. Na programu su dela Betovena, Šumana i Mokranjca, u interpretaciji jedne od najperspektivnijih umetnica svoje generacije, trenutno studentkinje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

 Nedelja, 27. oktobar 2024. u 20h

Fa-mi-li na Jadranu – Muzika naših kompozitora Milana Mihajlovića i Isidore Žebeljan

Klavirski duo Lidije i Sanje Bizjak predstaviće dva dela naših velikih kompozitora, Milana Mihajlovića i Isidore Žebeljan. Biće izvedene dve svetske premijere: Mihajlovićevo delo “Fa-mi(ly)” za dva klavira, kao i transkripcija jedne od najpoznatijih kompozicija Isidore Žebeljan, “Konji Svetog Marka”. Ova kompozicija, čiju je verziju za dva klavira počela Isidora Žebeljan, a dovršio njen tadašnji student, kompozitor Marko Kovač, predstavlja poseban omaž ovoj velikoj umetnici. Maja Bogdanović i Daniel Rouland će sa Sanjom i Lidijom izvesti još niz kamernih dela ovih kompozitora.

 Ponedeljak, 28. oktobar 2024.

Zatvaranje festivala – SOMUS Familija svoj(oj) deci

Matine za školsku decu u 11h

Zatvaranje festivala u 20h

Poslednji koncert festivala posvećen je mladima, sa temom “Životinjski karnevali”. Umetnici u najvećem sastavu na ovogodišnjem SOMUS-u, izvešće Kamija Sen-Sansa “Karneval životinja” i srpsku premijeru Gijoma Konesona “Jurrasic Trip”. Ovaj muzički spektakl spaja klasične motive sa modernim zvukovima, pružajući publici jedinstveno iskustvo.

SOMUS festival nudi jedinstvenu priliku da doživite vrhunske izvođače, bogatu muzičku tradiciju i savremene kompozicije u intimnom ambijentu Sombora. Ne propustite priliku da budete deo ovog muzičkog putovanja!

Slobodno vreme

Lifestyle

Konzumiranjem proteina uz svaki obrok i posle treninga, kao i integralnih žitarica i antioksidanata, pomažete vašim miši...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.