petak, 27 septembar 2024 09:56

Otvorena izložba „Put pravih vrednosti” u Gradskom muzeju Sombor

Izložba otvorena 24. septembra ima za cilj da upozna sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, sa posebnim osvrtom na društveni kontekst i prilike u našoj zemlji.

U utorak, 24. septembra u našem muzeju je otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom Put pravih vrednosti. Cilj ove izložbe je da nas upozna sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, sa posebnim osvrtom na društveni kontekst i prilike u našoj zemlji.

Nakon pozdravnih reči direktora Gradskog muzeja Sombor, Davida Firanja, koji je ovom prilikom uputio posebnu zahvalnost Olimpijskom komitetu Srbije na saradnji, posebno ističući saradnju sa Sarom Đurković, koordinatorkom za promociju olimpijskih vrednosti, imali smo čast da izložbu otvori naša tekvondistkinja Aleksandra Perišić, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Aleksandra Perišić je pozvala sve građane Sombora, posebno mlađe generacije, da posete izložbu koja će im omogućiti da sagledaju ključne vrednosti olimpijskog pokreta: izuzetnost, poštovanje i prijateljstvo.

Na izložbi su prikazani najznačajniji eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja, među kojima se posebno izdvajaju: prva medalja u atletici Ivana Gubijana sa Olimpijskih igara u Londonu 1948. godine, srebrna medalja u rvanju Branislava Martinovića iz Rima 1960, loptica sa finala Olimpijskih igara u Parizu sa potpisom Novaka Đokovića, kao i mnogi drugi eksponati poput autentičnih fotografija, sportske opreme i raznih spisa.

Postavku upotpunjuje deo izložbe posvećen stogodišnjici od prvog učešća Somboraca na Olimpijskim igrama. Godine 1924. u Parizu su održane VIII Olimpijske igre gde je Kraljevinu SHS predstavljalo 37 sportista iz 17 sportova, a među njima i 4 Somborca: Nikola Grbić, Ištvan Pišta Nađ, Đerđ Sentđerđi i Janoš Hen. Izložene su diploma, medalja i foto materijal iz zbirke sporta i sportskih legata Gradskog muzeja Sombor, čiji je rukovodilac Nikola Gucunja, kustos istoričar.
Izložba će biti otvorena do 10. oktobra.

Slobodno vreme

Lifestyle

Bez obzira na to da li već imate decu ili tek planirate porodicu, pročitajte šta kažu zvezde o vama kao ocu...U daljem t...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.