subota, 23 mart 2024 11:20

BITKA ZA SEKUNDARNE SIROVINE U SOMBORU Kradu staklo, oštećuju „zvona”

Kada su u aprilu 2021. godine postavljena bela plastična „zvona” namenjena prikupljanju stakla, Somborcima je trebalo neko vreme da se priviknu na ovakav način recikliranja staklene ambalaže.

Ipak, žitelji ovog grada koji i inače jako puno polažu na urbano zelenilo i čistoću svoje varoši ubrzo su se pokazali kao odogovorni, pa je i 150 „zvona” nabavljenih i postavljenih u saradnji lokalne samouprave, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, NALED-a i kompanije „Sekopak”, počelo da se koristi.

Na žalost, ovakav način prikupljanja sekundarnih sirovina zarad reciklaže, našao se na udaru sakupljača staklenog otpada i u to u tolikoj meri da je ovdašnje Javno komunalno preduzeće „Čistoća” bilo prinuđeno da uputi apel svojim sugrađanima da im se pridruže u sprečavanju ovakve pojave. Naime, JKP „Čistoća” je na svom zvaničnom sajtu, uz fotografiju osobe kraj vozila beogradskih tablica i gomile smeća očigledno nasilno izvađenog iz „zvona” u potrazi za staklenom ambalažom, pozvalo sugrađane koji primete ovakav vandalizam da slučajeve prijave policiji ili samom preduzeću.

„Samo zajednički možemo sačuvati zvona i kontejnere od ovakvih vandala i kradljivaca koji uništavaju našu zajedničku imovinu”, stoji u apelu JKP „Čistoća” uz isticanje činjenice da je staklo materijal koji se koristi u svakodnevnom životu kroz razne proizvode - flaše, čaše, tegle, prozore, ogledala... i da je njegova prednost što se može nebrojeno puta reciklirati.

- Ukoliko bismo reciklirali staklo, daleko manje bi se uništavala korita reka iz kojih se vadi pesak za njegovu proizvodnju, a dodatno bismo smanjili zagađivanje vazduha i potrošnju energije. Pazimo na našu prirodu i okruženje! – apel je nadležnih iz somborske „Čistoće”.

Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.