petak, 09 februar 2024 06:07

Sudbina Lemeške banje kod Sombora

Skupština grada Sombora usvojila je Odluku o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije za uspostavljanje rada Lemeške banje u Svetozaru Miletiću.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka, nakon olujnog nevremena koje je razorilo selo i banju u Svetozar Miletiću, Lemeška banja sa banjskim paviljonom, kadama i bazenima je prestala da radi dok je kupalište postojalo do osamdesetih godina.

Od 2018. grad Sombor je započeo izradu detaljnih analiza, dokumentacije opravdanosti i idejno rešenje realizacije projekta revitalizacije Lemeške banje.

"Sada smo potpisali ugovor o izradi samog ugovora za javno-privatno partnerstvo gde ćemo utvrditi uslove tako da se nadam da će za šest meseci biti sve završeno. Važno je napomenuti da će to biti javno privatno partnerstvo sa koncesijom pošto koncesionar ostvaruje određene prihode od kojih će ustupati deo gradu. Planira se da koncesija ne traje kraće od 15 godina da bi se ulaganja u taj objekat, koja neće biti mala, isplatila našim partnerima" ističe Sava Dojić, gradski većnik za finansije i privredu grada Sombora.

Prema prvim idejnim planovima, banjski kompleks bi obuhvatao: blatni blok, bazenski kompleks, inhalacioni blok, centar za masažu, centar za lepotu i kinezi – fitnes salu.

"Idejno rešenje postoji a investitor će sigurno imati ideje kojima se nećemo protiviti, s tim da se zadrže predviđeni sadržaji. Ne pravimo spa ili welnes centar već pravimo banju nadaleko poznatu po svom lekovitom blatu" objasnio je Dojić.

Lemeška banja raspolaže sa prirodnom lekovitom vodom i blatom te lekovitim klimatom što predstavlja najbitnije prirodne lekovite činioce po zdravlje.

"Iz podzemnih voda, znači ne iz velike dubine, voda kao i sama zemlja, pored organskih sastojaka, sadrži dosta minerala – natrijum karbonata, natrijum hrlorida koji lekovito deluju svojim hemijskim sastavom na mnoge upalne procese. Koriste se i kao tzv biostimulatori koji pokreću određene mehanizme poboljšanja metabolizma i cirkulacije i smanjenja bola" objasnio je dr Viktor Belanji, specijalista fizikalne medicine - rehabilitacije

Procenjena vrednost izgradnje banjskog kompleksa u Svetozaru Miletiću (urađena 2022. godine), iznosi oko 5 miliona evra.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.