subota, 20 januar 2024 05:41

Somborska Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki" obeležila 165 godina od osnivanja

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki je svečanom akademijom obeležila - 165 godina od osnivanja biblioteke i 75 godina od osnivanja Dečjeg odeljenja.

Somborci su 1859. godine, zahvaljujući njihovom sugrađaninu, Karlu Bijelickom, pre 165 godina postali bogatiji za biblioteku, 75 godina je prošlo od osnivanja njenog Dečjeg odeljenja, časopis za kulturu „Dometi“ objavio je svoj prvi broj pre tačno pola veka, dok je pet godina prošlo od uručivanja prvih Bebiteka paketića.

Uz brojne jubileje, u 2024. godini, očekuju nas i 15. Veljkovi dani, književna manifestacija koju Biblioteka priređuje od 2007. godine.

Obeležavanje 165 godina od osnivanja gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru govori o istorijski značajnom doprinosu ove biblioteke u kulturnom i obrazovnom razvoju grada Sombora i okoline.Ministarstvo kulture i resorni pokrajinski sekretarijat podržavaju rad somborske biblioteke kroz projekte, a za bibliotečku delatnost u Srbiji, država je izdvojila preko šest milijardi dinara, kazao je Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture.

Dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekeratra za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama istakao je da somborska biblioteka predstavlja važnu ustanovu kulture za Somborce.

Kroz programe i radionice somborska biblioteka ide u korak sa vremenom i neguje čitalačku kulturu građana Sombora i okoline.

Nataša Turkić, direktor somborske biblioteke Karlo Bijelicki: “Veoma sam ponosna što sam na čelu jedne važne insittucije kao što je somborska biblioteka “Karlo Bijelicki”, što smo mnogo toga zajedno svi koji radimo u bibliotekci uradili”.

Na svečanoj akademiji uručene su nagrade najvernijim čitaocima, koji će imati besplatnu članarinu godinu dana, dodeljene su zahvalnice gradskim institucijama kao i dopisništvu Radio televizije Vojvodine.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.