nedelja, 14 januar 2024 08:44

Napušteni i "otpisani" - o 180 kuca i maca brinu trojica aktivista, somborskom azilu fali sve

Mesto u Somboru na kome se vodi briga o napuštenim psima i mačkama, simbolično nosi naziv "Otpisani". Smešten na periferiji grada na oko 9.000 kvadratnih metara, azil se sve češće suočava sa nedostatkom prostora i problemima u nabavci hrane za sve ove životinje.

Bez donacija hrane od brojnih ljubitelja životinja kuce i mace u somborskom azilu "Otpisani" ne bi preživele, kaže Branimir Abadžin koji već osam godina vodi brigu o napuštenim životinjama u Somboru. Na tri lokacije smešteno je oko 180 životinja o kojima brinu trojica aktivista.

"Mi kao pojedinci ne možemo mnogo da uradimo. Mi se nažalost borimo samo sa posledicom problema, da zbrinemo one što su već tu. Zakon Republike Srbije je veoma dobar i za životinje. Ne bi smeli da imamo nesterilisane kuje koje su zapravo izvor svih tih neželjenih kučića i pasa, mada i dalje manje više, većina je nesterilisanih i psi se stalno rađaju", kaže Branimir Abadžin iz azila "Otpisani".

Dan u ovom azilu počinje uvek isto - doručkom. Svako ima svoje vreme za obrok, kaže pomoćnik za brigu o životinjama Zoran Ivanković.

"Svako jede iz svoje porcije, nema brljanja, svi su onako dosta dobro naučeni. Posle toga voda, neko čišćenje, i onda uvek tu ostane vremena za maženje svakog psa jer svi su onako posebni", objašnjava Ivanković.

U akcije pomoći se uključuju i udruženja, pa je tako sportski klub "Figura" iz Sombora prikupio hranu za napuštene životinje.

"Cilj ove akcije je podizanje svesti kod dece o tome da treba da se brinu o životinjama, da budu savesni vlasnici i da vole svoje ljubimce kao članove porodice", kaže Dragana Pezelj iz sportskog kluba "Figura".

U azil stižu ostavljene životinje, ali i one koje lutaju gradom i njivama ili se nađu pored puta. Svima se obezbedi hrana dva puta dnevno, a budu i sterilisane i lečene po potrebi.

"Sve nam treba. I hrana i veterinarski troškovi se uvek nagomilaju. Građevinski materijal za proširenje, za održavanje objekata, fizička pomoć", ističe Branimir Abadžin.

Odgovornih vlasnika je malo, te je teško pronaći udomitelje. Apeli za to se stalno šalju onima koji žele da imaju kućnog ljubimca.

Izvor:RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.