subota, 16 decembar 2023 05:55

"Somborske niti Sofije Jorgović" trodnevna umetnička kolonija

Trodnevna umetnička kolonija "Somborske niti Sofije Jorgović" okupila je tkalje, vezilje, pusterke i druge ljubitelje starih i umetničkih zanata pod slavnim imenom pomalo zaboravljene ličnosti koja je obeležila jednu značajnu istorijsku epohu u Somboru.
Tkanje, vez, trukovanje, heklanje, zlatovez samo je delić pravih umetničkih ručnih radova ljubitelja starih zanata okupljenih sa namerom da se stare veštine, znanja i umeća ručnih radova približe mladima i svim zainteresovanim polaznicima.

“Već godinama se bavim tkanjem krpara, ali nisam radila po šemi. Sada sam dobila priliku da naučim i to da po šemi otkam jednan od motiva iz somborskog muzeja” naglasila je Gordana Dubenović iz Apatina.

"Dolazim na ovu radionicu radi učenja pustovanja vune. Želim da naučim da pravim ove zanimljive predmete. Ima jednostavnijih poput ukrasa koji su veoma zanimljivi npr za Novu godinu i druge praznike dok su ove ovčice unikatno izrađene i zanimljive i baš mi je cilj da naučim da tako nešto napravim,” istakla je Milica Lakatoš iz Apatina.

“Tokom trajanja kolonije, ja ću prikazivati kako se izražuje zlatovez na plišu po ugledu na motive sa somborskih kapa koje su se nekada nosile krajem 19. i početkom 20. veka. Pozivam žene koje zanima zlatovez , koje žele da vide kako se izrađuje, neka dođu a ja ću im svesrdno pomoći da nauče i izrade bar jedan predmet koje može ostati za uspomenu” istakla je Katarina Car, predsednica udruženja “Atelje somborske niti”

Stari zanati uspešno prate modne trendove i nalaze praktičnu primenu u savremenom životu.

“Ja se trudim da, stare, tradicionalne zanate, uglavnom su to vez, tkanje, umetničko oslikavanje predmeta, kroz pristupačne predmete približim stare zanate mladima” objasnila je Ana Ilić Panjković.

“Povodom novogodišnjih praznika, ovo je autentično za kićenje jelki. Heklanje odmara živce, smiruje…a i lepo je” kaže Gordana Rađenović.

Kolonija je osmišljena u čast slavne Somborke koja je svojim pedagoškim radom podučila stotine učenica i okupljala žene na plemenite aktivnosti.

“Danas na koloniji imamo čak devet zanata. Okupila nas je Sofija Jorgović, značajna istorijska ličnost iz Sombora, učiteljica ručnih radova, pomalo zaboravljena osoba koja se bavila i obukom polaznica a i ručnim radovima. Vredno je da se o njoj čuje i da se nešto u njenu slavu uradi.” ispričao je Vanja Car, osnivač udruženja “Atelje somborske niti”.

Koloniju je podržao grad Sombor a organizatori najavljuju nastavak edukativnih radionica tokom naredne godine.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.