petak, 15 decembar 2023 05:28

Somboru odobrena sredstva za razvoj lokalne infrastrukture

Gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković je sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem potpisao Ugovor o realizaciji projekta izgradnje biciklističkih staza i rekonstrukcije pešačkih staza u Karađorđevoj ulici, Staparskom putu, ulici 12. Vojvođanske udarne brigade i Prvomajskom bulevaru čija je vrednost 90,5 miliona dinara (oko 775 hilјada evra) .

Sombor je pored Valјeva prvi grad u Srbiji sa kojim je ugovor potpisan. Ovo je prvi od nekoliko ugovora o dodeli sredstava za realizaciju projekata razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava koji sprovodi resorno Ministarstvo, a za čiju realizaciju se finansijska sredstva obezbeđuju od Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Francuske agencije za razvoj. Iz ovog programa Sombor će u narednom periodu dobiti sredstva čija će ukupna vrednost biti 2,5 miliona evra , a tim sredstvima će biti izgrađena još jedna raskrsnica sa kružnim tokom saobraćaja i uređeni mesni trgovi u Klјajićevu, Stanišiću, Staparu i Bezdanu.

Prilikom potpisivanja ugovora, ministar Goran Vesić je istakao značaj ovakvih projekata jer od njih će svi građani osetiti benefite. „Ima puno projekata koji su veći i vredniji u smislu novca, ali ne postoji ni jedan koji kao ovaj omogućava da se na pravi način pobolјša kvalitet života lјudi u lokalnoj zajednici i tako da doprinos da svako mesto u Srbiji postane bolјe mesto za život. Veoma je važno što na ovaj način u lokalnim zajednicama promovišemo urbanu mobilnost gradeći biciklističke staze i slično, a sa našim partnerima se trudimo da procedura bude maksimalno brza i da odobrimo nova sredstva za nove projekte kako bi ovaj program bio što efikasnije i brže okončan“, istakao je ministar Vesić.
Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković se zahvalio resornom Ministarstvu, Svetskoj banci i Francuskoj razvojnoj agenciji i dodao da će izgradnja novih staza u gradu imati veliki značaj za naše sugrađane.

„Upravo podrška ovakvim projektima je ono što je potrebno lokalnim samoupravama i izuzetno sam zahvalan što smo prepoznati u ovom programu po kome ćemo dobiti značajna sredstva za unapređenje lokalne infrastrukture. Sa ovih devedeset miliona dinara izgradićemo četiri biciklističke i rekonstruisati četiri pešačke staze. Sombor je grad biciklista i mi smo nekoliko godina ulagali u izgradnju biciklističkih staza, ali ovim sredstvima ćemo uspeti da zaokružimo jednu celinu.“, naglasio je gradonačelnik Ratković.

Programom razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja jedinica lokalne samouprave „LIID“, biće podržano 145 lokalnih zajednica u Srbiji, a planirano je da se iz ovog programa finansiraju projekti u ukupnoj vrednosti 270 miliona evra.

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.