subota, 25 novembar 2023 06:05

Narodno pozorište u Somboru obeležava 141. godinu postojanja

Kada se zavese dignu ,gledališna sala uvek je puna i tako već 141 godinu od osnivanja Narodnog pozorišta Sombor. Mladi glumci dolaze ,reditelji se menjaju ,a na daskama koje život znače neki glumci utkali su deo sebe . Kroz uloge različitih ljudskih sudbina učili su i saznali nešto novo budeći u publici razna pitanja o životu i stvaranju emocija.

"Sećam se da sam bila fascinirana ovom kućom,ovim pozorištem,prvu premijeru sam ovde gledala kao studentkinja,oduševila sam se publikom .Za mene je to bilo nešto nestvarno,za mene je to bilo kako ja zamišljam pozorište,to se upravo desilo u Somboru i otud i ideja i moja ,a i nekih mojih kolega da nakon Akademije dođemo upravo u ovu kuću i da ovde ostanemo veći deo naših života", ispričala je za RTV Vojvodine Biljana Keskenović, glumica Narodnog pozorišta Sombor.

"Utisak koji me prati od kad sam saznao za taj podatak (141 godina od osnivanja) je to da je 1882. godine ovo pozorište napravljeno za 8 meseci. I zapravo kolika je bila želja i potreba ovog grada za umetnošću koliko su želeli da konzumiraju umetnost" objasnio je glumac,Saša Torlaković.

U Somboru su radili i neki od najistaknutijih reditelja, kao što su Dejan Mijač, Vida Ognjenović, Marko Fotez, Mata Milošević, Jagoš Marković i mnogi drugi ,a glumac David Tasić Daf imao je čast da radi sa nekima od njih .Više od pola veka glume ovaj vremešni glumac beleži iza sebe a u somborskom pozorištu biće upamćen kao glumac koji je oodigrao najviše premijera od osnivanja ovog pozirišta.

"To je negde blizu 160 predstava. Moja prva premijera bila je 31.12.1967. godine i bila je to predstava "Vetar u granama" to je režirao pokojni Nikola Peca Petrović ,kasnije i čuveni upravnik ovog pozorišta. Sve žanrove sam igrao koji se igraju u pozorištu. Kultna predstava "Ženidba i udadba,, je predstava sa kojom sam ja proša celu našu zemlju,igrali smo na svim festivalima, prošli smo i staru državu i pola Evrope, pa i Meksiko. Pravili smo dvevno po 1200-1300 km autobusom ,ali je vredelo i zahvaljujući ovom pozorištu u Meksiku su čuli za Sombor, a nisu znali gde je Jugoslavija", ispričao je glumac David Tasić Daf.

Predstava "Sumnivo lice" na repertroaru Narodnog pozorišta Sombor nalazi se duže od dve decenije.

"To je jedan kuriozitet i ne znam da li ima pozorišta u region koja mogu da se podiče tim brojem godina",dodao je Torlaković

Predstava "Semper idem" po romanu Đorđa Lebovića u režiji Gorčina Stojanovića publici se prikazuje pune četiri godine.

"To je nešto što zapravo govori o nekom kontinuitetu koje ovo pozorište ima i zbog čega ono i postoji 141 godinu", istakla je Bojana Kovačević,direktorka Narodnog pozorišta Sombor.

538 premijera biće Predstava "Ljudi od voska" po tekstu Mate Matišića u režiji Ivana Vanje Alača.I šta poželeti jednom pozorištu za rođendan nego da sala uvek bude puna,da predstave budu dobre ,da se mnogo smejemo i da sačuvamo umetnost u najzelenijem gradu.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.