petak, 24 novembar 2023 05:52

U Somboru počela konferencija o zaštiti biosfere oko Dunava, Drave i Mure

U Somboru je počela međunarodna konferencija partnera učesnika projekta zaštite biosfere u oblasti oko reka Dunava, Drave i Mure, saopštilo je danas javno preduzeće "Vojvodinašume".

U pitanju je međunarodni projekat za obnovu Uneskovog rezervata biosfere u pet zemalja, za dobrobit prirode i ljudi. Po prvi put, 17 institucija iz pet država, uključujuci institucije i organizacije iz oblasti zaštite prirode, voda, šuma i regionalnog razvoja, kao i univerziteta i nevladinih organizacija koje predvodi "Svetska fondacija za prirodu Austrija", okupile su se u Somboru.

Cilj je da se razmene znanja i iskustva i postave temelji zajedničkom radu na obnavljanju rečnog ekosistema i njegovih jedinstvenih poplavnih šuma duž tri reke, koje se često nazivaju "Evropskim Amazonom".

Uvodnim rečima skupu su se obratili Aleksandar Stanojević ispred Ministarstva zaštite životne sredine, direktor JP "Vojvodinašume" Roland Kokai, zamenica gradonačelnika Grada Sombora Ljiljana Tica, kao i Arno Mol isped "Svetske fondacije za prirodu Austrija".

Kokai je naglasio da na teritoriji Srbije "Vojvodinašume" projekat sprovode na području Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje".

JP "Vojvodinašume", sa budžetom od oko 1,9 miliona evra, jedini je projektni partner koji ne dolazi iz Evropske Unije, ističe se u saopštenju.

Kokai je naglasio da je fokus ovog preduzeća na sprovođenju projekta na unapređenju vodnog režima, sa ciljem očuvanja i unapređenja stanja šuma Monoštorskog rita, navodi se u saopštenju. Pored obnove vodnog režima, na projektu će se uraditi i konverzija plantažnih zasada u autohtone šume, kao i unapređenje rasadničke proizvodnje autohtonih vrsta sadnica.

Menadžer projekta Lisa Volf rekla je da je projekat zvanično pokrenuo napore na obnovi staništa duž reka Mure, Drave i Dunava, odnosno područja koje se nalaze u okviru rezervata biosphere u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji, prvom rezervatu biosfere biosfere u pet zemalja na svetu.

Volf je naglasila koliko je važno što i Srbija sa svojim predstavnikom, kao država koja nije članica EU, učestvuje u ovom projektu. Projekat LIFE RESTORE for MDD, koji sufinansira EU, počeo je sa realizacijom od 1. oktobra 2023. godine. Konferencija u Somboru trajaće do sutra, 23. novembra.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.