četvrtak, 04 maj 2023 05:39

Manifestacija “Noć muzeja” počinje izložbom “Prostranstvo plavetnila” beogradske umetnice Ane Milosavljević

Ovogodišnje svečano otvaranje manifestacije “Noć muzeja” biće upriličeno u Maloj Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor izložbom “Prostranstvo plavetnila” beogradske umetnice Ane Milosavljević, s početkom u 19 časova.

Nakon svečanog otvaranja, program će biti obogaćen solo nastupom čelistkinje Ksenije Janković, s početkom u 19:30, takođe u Maloj Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Na programu će biti dela baroka, romantizma i filmske muzike.

U sklopu Noći muzeja publika će imati priliku da vidi tekuću izložbu “Vasko Popa – Daleko u nama” u prostoru Velike galerije Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Izložba je posvećene životu i delu jednog od najistaknutijih srpskih pesnika, Vasku Popi. Autori izložbe su Bojan Kundačina i Marjan Marinković ispred Biblioteke grada Beograda.

O izložbi

U svom radu posvećena sam urbanim sadržajima. Novi ciklus radova inspirisan je kako urabanim sadr žajima tako i morskim dnom, životom morske flore i faune, kao i lepotom kolorita morskog dna. Kombina cijom ova dva sadržaja moji radovi su često igra ele menata vezanih i za vodu i za kopno. Kako je morsko dno za čoveka još uvek misteriozno i nedokučivo, pokušavam da kroz igru kolorita i raznih likovnih elemenata dočaram moje viđenje jednog mor skog pejsaža. Iako je moj predhodni ciklus bio vezan za temu grada, čak u ovom morskom pejsažu postoji veza sa urbanim, gde se pojavljuju crtice ili kvadratići, čak i tekst… koji mogu asocirati na svetlucavo jato riba ali ta kođe i na gradske prozore, lelujanje biljaka na vetru… Iako je tema morska, plava boja nije primarno za stupljena, već bi se moglo reći da su naglašeni topli, jarki tonovi. Kao varijacije na temu, kao umetnik po kušavam da kroz različite kolorističe varijante pred stavim podvodni svet, koji je inspirativan ne samo za umetnika već i za posmatrača. Na crtežima se često pojavljuju meduze ili jato riba koje su apstrahovane i gde metaforički i simbolično sugerišu na užurbani život čoveka. Format radova koji je minijatura, možda još više nego veliko platno, upućuje na lepotu jednog velikog pro stranstva, prikazan u malom.

Mr Ana Milosavljević

Biografija

Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. godine, smer Grafika u klasi prof. Zvonka Tilića. Magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2008. godine, smer Grafika u klasi prof. Zvonka Tilića. Član je ULUS-a, od 2006, a u statusu samostalnog umetnika od 2009. godine. Član je Nadzornog odbora u ULUS-u od 2019. do 2021. Imala je osamnaest samostalnih i izlagala na oko trista izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Japan, USA, Brazil, Italija, Kina, Danska, Poljska, Rumunija, Makedonija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Mek siko, Bugarska); dobitnica više nacionalnih i internacionalnih nagrada i diploma za grafiku.

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.