petak, 28 april 2023 06:21

Poseta predstavnika Udruženјa Nemaca raseljenih nakon 1945. godine

Juče su u poseti Somboru, kao sedištu Saveta nemačke nacionalne manjine u Republici Srbiji, bili predstavnici Udruženja Nemaca raselјenih nakon 1945. godine, a ispred Grada Sombora delegaciju je dočekala Ljilјana Tica, zamenica gradonačelnika, zajedno sa Silardom Jankovićem, članom Gradskog veća zaduženim za oblast nacionalnih manjina i saradnju sa verskim zajednicama i Branislavom Svorcanom, pomoćnikom gradonačelnika za oblast investicija i međunarodne saradnje.

U okviru posete, predstavnici Grada održali su izlaganje, na kojem su istakli da je Sombor multietnička i multikulturna sredina, kao i da ima poseban značaj za nemačku nacionalnu manjinu, budući da je tokom 18. veka bio središte naselјavanja Nemaca u oblast današnje Vojvodine.

Zahvalјujući dugogodišnjoj i uspešnoj saradnji Grada Sombora i Humanitarnog udruženja Nemaca „Gerhard“, u Muzeju podunavskih Švaba osnivan je depadans Gradskog muzeja Sombor, koji predstavlјa jedinstven izložbeni prostor kulture, običaja i navika Podunavskih Švaba. Pored toga, Grad je zajedno sa Predškolskom ustanovom „Vera Gucunja“, osnovao i vrtić u kojem deca uče nemački jezik, a jedna od aktivnosti koju, u skladu sa Odlukom o budžetu, Grad svake godine sprovodi jeste Konkurs za dodelu sredstava za realizaciju manifestacija od kulturnog značaja, na kojoj su učesnici članovi HUN „Gerhard“.

Gosti su, nakon izlaganja predstavnika Grada, iskoristili priliku da predstave rad svog udruženja, te pozovu gradonačelnika Antonia Ratkovića, da im u narednom periodu uzvrati posetu.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.