„Urgira da se određenoj deci poprave ocene, jer je to dobro za ugled škole“: Nastavnica u čuvenoj beogradskoj školi optužuje direktora, najpoznatijeg sudiju u Srbiji Dejana Nedića, da vrši pritisak na nju

“Treba da znate kako funkcioniše sistem koji je već dugo na aparatima i sad ćemo prestati veštački da ga održavamo i pustćemo ga da umre nasilnom smrću”, ovako počinje pismo koje je jedna profesorka uputila svojim đacima i njihovim roditelja. Tragom ovog pisma, portal Nova.rs je došao i do žalbe koju je Bojana Ilić, nastavnica engleskog jezika u Drugoj ekonomskoj školi u Beogradu, podnela prosvetnoj inspekciji. Ona tvrdi da direktor ove škole, čuveni fudbalski sudija Dejan Nedić, vrši pritisak i “urgira”, kako bi se određenoj deci popravile ocene. Nedić u izjavi za naš portal tvrdi da su sve popravljene ocene izmenjene po zakonu.

Bojana Ilić je nastavnica engleskog jezika u Drugoj ekonomskoj školi u Beogradu, a prosvetom se bavi već 20 godina. Ona je nedavno svojim đacima i njihovim roditeljima poslala otvoreno pismo, u kojem tvrdi da se, zbog loših ocena koje je zaključila pojedinim učenicima, suočila sa pritiskom direktora ove škole, Dejana Nedića.

Na samom početku pisma, ova nastavnica ističe da, pre svega, ne smatra da je dete oštećeno ukoliko je “oboreno” na popravni ispit, da to ne vidi kao “stub srama”, već kao priliku da dete dodatno nauči ono što dosad nije.

Kako kaže, neki roditelji dece koja će u avgustu polagati popravni ispit iz njenog predmeta su, umesto sagledavanja realne situacije i preduzmanja mera da njihovo dete nauči ono što ne zna, odabrali “lakši utabani put”, odnosno “povukli veze”, kako bi se njihovoj deci popravile ocene.

“Znam kako funkcioniše ovo društvo i svesna sam da ja sama ne mogu da ga promenim, ali zato mogu da postignem da ipak svi na kraju budi jednaki, naopako jednaki, ali ipak jednaki. Zato sam na Odeljenjskom veću, kad je direktor tražio da popravimo ocenu jednom detetu – ‘jer je to u interesu škole’ i jer je to tražio neko sa više instance – zahtevala da se u tom slučaju poprave sve jedinice iz mog predmeta. Međutim, to nije usvojeno jer ne izgleda baš dobro u izveštaju da su popravljene sve nedovoljne ocene. Tako je to Veće završeno da nikom nije popravljena ocena. Mislila sam da sam se izborila za malo pravde, ali ne. Našli su način, pa su uložili prigovor na ocenu i to tako da ne kažu da njihovo dete zna za dvojku nego je direktor poništio ocenu jer nije dobro obrazložena”, piše u otvorenom pismu profesorka Ilić.

Ona nikako ne misli da prigovor na ocenu ne treba da postoji, ali ujedno smatra da je jedini legitiman prigovor ako roditelj misli da je dete prilikom ocenjivanja oštećeno.

“Pošto nisam uspela da se izborim da sva deca budu jednaka, ipak sam našla način. Sva vaša, ‘ničija’ deca su, na neki način, ipak i moja i ja ću ih zaštititi. Ovim putem vas obaveštavam da vaša deca uživaju u raspustu, ne razmišljajući o popravnom ispitu, o oceni. Neka uče engleski samo ako smatraju da im je potrebno to znanje, a što se ocene tiče, svi će položiti”, piše profesorka.

“Rečenice s pismenog dela ispita će dobiti kroz pripremu, a za usmeni deo postarajte se da pravilno pročitaju tri pitanja s ceduljice. Ovo je moja poslednja lekcija u ovoj školskoj godini i neko će je razumeti, neko neće, ali ja jednostavno ne mogu da pristanem i aktivno učestvujem u izrugivanju moje profesije”, dodaje.

Prijava inspekciji

Otvoreno pismo roditeljima nije bio kraj, a prema saznanjima Nova.rs, profesorka Ilić podnela je prijavu gradskoj i republičkoj prosvetnoj inspekciji.

U predstavki koja je stigla na adresu nadležnih, a u koju je naš portal imao uvid, navodi se da je pojedinim učenicima kojima predaje profesorka Ilić zaključena dvojka, iako nisu imali dovoljan prosek, i to jer je direktor prihvatio prigovore roditelja, te sazvao vanrednu sednicu odeljenskog veća, na kojoj je saopšteno da “psihološko-pedagoška služba konstatuje određene nedostatke kod obrazlaganja ocene”.

“Tokom sednica odeljenskih veća (24. jun) odeljenja u kojima predajem, a u kojima sam predložila nedovoljne zaključne ocene, dogodilo se da je direktor, kontrolišući ocene, uočio da jedna učenica ima jednu pozitivnu ocenu iz engleskog jezika pa je predložio Odeljenjskom veću da učenici zaključi dovoljnu ocenu, uz obrazloženje da su ga zvali iz nekog zavoda i da je interes škole važniji od ocene i pojedinca”, navodi se u žalbi i dodaje:

“Nisam se složila s navedenim predlogom, ali sam predložila da, ako popravimo ocenu toj jednoj učenici, popravimo sve nedovoljne ocene koje sam zaključila u svim odeljenjima.“

Profesorka u svojoj prijavi kaže i da predlog nije usvojen, a učenici za koju je, kako tvrdi, direktor tražio veću ocenu, ostala je jedinica, na njeno insistiranje da deca moraju da budu jednaka.

“Roditelji ove učenice, kao i još tri učenika, napisali su prigovore na zaključene nedovoljne ocene, svi su napisali isto, ukazujući na to da sam ocene neadekvatno obrazložila”, navodi profesorka Bojana Ilić u žalbi.

“Napominjem da svaku ocenu javno obrazložim pred svim učenicima u odeljenju, ali i da sam kroz formativno ocenjivanje redovno beležila da učenica ne pokazuje znake napredovanja, ukazujući na oblasti koje nije usvojila u dovoljnoj meri. Tokom školske godine nije stigao nijedan prigovor od roditelja učenika koji su se žalili na zaključnu ocenu, znači da tokom deset meseci nisu uočili da ocene ne obrazlažem na pravilan način”, dodaje ona.

Sazvana nova sednica

Kako se dalje navodi, direktor je sazvao novu sednicu Odeljenjskog veća za 2. jul jer su iz tog odeljenja prigovore uložili roditelji tri učenice.

“Glasanjem su zaključene dovoljne ocene, jer je direktor, pretpostavljam najpre poništio prethodno zaključenu nedovoljnu ocenu. Nemam nikakav dokaz o tome, niti sam ranije obaveštena o njegovoj odluci”, kaže profesorka Bojana Ilić u žalbi upućenoj inspekciji.

Dodaje da je jednom učeniku popravljena ocena iako nije imao nijednu pozitivnu tokom godine.

Portal Nova.rs kontaktirao je i profesorku Ilić, koja je potvrdila navode iz otvorenog pisma i prijave.

Direktor tvrdi da se sve radi po zakonu

Direktor Druge ekonomske škole Dejan Nedić u pisanoj izjavi za Nova.rs kaže da je postupio po zakonu i propisima na osnovu četiri prigovora roditelja drugog razreda, zbog “neosnovano zaključene” nedovoljne ocene iz engleskog jezika, poništio te ocene. Prema Nedićevim rečima, od ukupno 21 negativne ocene koje je profesorka zaključila, tri roditelja su uputila prigovore na koje je on reagovao.

“Ostalih 18 roditelja nije prigovorilo na zaključnu ocenu iz engleskog jezika, a da jeste, i oni bi bili prihvaćeni kao i ova tri, a prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Na Odeljenskom veću koje zaključuje konačnu ocenu, nakon saznanja da je ocena predložena suprotno zakonima i propisima, utvrđena je pozitivna ocena”, navodi on.

Nedić kaže i da je on kao direktor dužan da, kad se ocena na ovaj način poništi, preduzme korake o pojačanom stručno-pedagodškom radu za tog nastavnika, o čemu je obavestio nadležne organe Ministarstva prosvete.

Izvor: nova.rs

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.