Godinama nisam mogla da zaspim celu noć, a SAD ZASPIM ZA MINUT. Metoda 4-7-8 mi je spasila život i sad spavam kao beba

Koliko puta ste imali besane noći i prevrtali ste se po krevetu u bezuspešnim pokušajima da zaspite? E, pa nakon ovog teksta više nikad nećete da se mučite sa snom

Svoju ispovest o tome kako je pronašla fantastičnu metodu da zaspi brzo, uvek i svuda, priča Alina Gonzales. Ovo je njena tajna protiv mučne nesanice:

Godinama sam imala probleme, ali najgora nesanica je počela nedelju dana pre venčanja mog najboljeg druga. Tada su moj umor i nervoza dostigli kritičnu tačku. Nikako nisam mogla da zaspim. Sve zbog toga što sam morala da pripremim govor. Moja stidljivost i nervoza nisu mi davali da spavam. Nakon tri dana nesanice i briga o predstojećem venčanju, zatražila sam savet od nevestine majke – priča Alina i dodaje:

Ona mi je predočila jednu metodu, koja je trebalo da pomogne. Ja sam njoj poverovala, jer ta žena već dugo godina sprovodi seanse meditacije i poseduje licencu za obavljanje zdravstvene prakse. Šta da vam kažem, njen savet mi je zaista promenio zivot!

Ovu metodu disanja najbolje je zapamtiti kao "4-7-8". Ono što treba uraditi je sledeće:

Smestite se u ležeći položaj, tako da vam bude udobno i toplo.

1. Zatvorite oči i duboko udahnite vazduh kroz nos. Udisaj punim plućima treba da traje pune 4 sekunde.

2. Nakon toga zadržite vazduh, odnosno dah u plućima, punih 7 sekundi.

3. Nakon toga počnite lagano da ispuštate vazduh iz pluća kroz usta u trajanju punih 8 sekundi.

4. Zatim ponovite celu proceduru 4-7-8.

Dok ovo radite možete brojati sekunde u sebi i pratiti postupke disanja.

Tako je sve jednostavno. Ova disajna vežba usporava naš srčani ritam, i smiruje. Pritom, sve se to dešava veoma brzo - samo nekoliko ponavljanja. Iako izgleda kao besmislica, to zaista deluje.

Kako deluje?

Nisam mogla da dočekam da isprobam ovo u praksi. Na moje potpuno iznenađenje, probudila sam se sledećeg jutra, čak ne shvativši da nisam izbrojala onih 8 sekundi na izdisaju već posle drugog ponavljanja!

Evo, šta sam saznala o ovoj metodi:

Kada osećate stres, zabrinutost ili anksioznost, količina adrenalina u krvi raste, a disanje postaje plitko i ubrzano. Metoda, o kojoj mi je ispričala ova žena, deluje kao sedativ. Zadržavanje daha sa posebno sporim izdahom neminovno usporava srčani ritam. To je fiziologija.

Takođe, ova metoda smiruje vaš um. Samo zato, što morate stalno brojati u sebi, i biti skoncentrisan na disanje. U tom trenutku vi to ne shvatate, ali vaš nervni sistem polako će se smirivati, a osećaj zabrinutosti nestajati. To će vam reći bilo koji neurolog. Kao rezultat, vaše celo telo se opušta. Po brzini i snazi efekta, ova metoda slična je anesteziji.

Izučavanjem ove tehnike bavio se doktor medicinskih nauka sa Harvarda, Endru Vejl. On je utvrdio da metoda "4-7-8" već nekoliko vijekova poznata indijskim jogama. Oni su je koristili prilikom meditiranja, za postizanje potpune relaksacije. Dakle, možemo zaključiti da je potpuno bezopasna.

Ako se probudite usred noći, ili dugo razmišljate pred spavanje, ili ste nervozni pred predstojeći događaj i ne možete da zaspite, koristite metodu "4-7-8". Biće vam od velike koristi. Doktor Vejl preporučuje da metodu primenjujete u početku svakog dana dva puta čime ćete je usavršiti i uvek moći primeniti kada vam je potrebno.

Izvor: blic.rs

Lifestyle

Dr Debora Li, ginekolog, kaže da od sto ljudi kod kojih je dijagnostikovan kancer, njih 38 će patiti od umerenog do jako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.