5 razloga zašto je slani doručak bolji od slatkog i zašto bi trebalo da bude na stolu bar nekoliko dana u nedelji

Da li ste spremni da se lišite svog jutarnjeg kroasana s čokoladom i kafe za dobri stari slani doručak? Bilo bi dobro da to uradite bar nekoliko dana u nedelji, naročito ako inače jedete previše slatkog.

Zašto je slani doručak bolji od slatkog?

Kroasane, buter i džem bolje je ostaviti na neko vreme, Ili barem pokušati. Čak i ako je to samo pet dana u nedelji, verujte da postoje dobri razlozi da izaberete slani doručak, poput onih koje je objasnila nutricionistkinja Paola Stavolone.

Ova doktorka, poznat na Instagramu i kao @dietista.paolastavolone, razotkriva lažne mitove o doručku i nudi svoje predloge za zdrav obrok ujutru.

Povezani članci

Upoznajte Barcaffè Barrel Aged espresso – savršen spoj vrhunske kafe i najboljeg džina

Japanska banana dijeta je najpopularnija na svetu: Obećava gubitak 7 kilograma za samo 5 dana

Da li je slatki ili slani doručak bolji?

„Ovo je definitivno jedno od pitanja koje najčešće čujem, jer je mnogima doručak omiljeni obrok u toku dana. Dobar, zdrav i izbalansiran doručak omogućava vam da dan započnete puni energije i koncentracije. Zato gubim strpljenje kada čujem da ljudi kažu da ga preskaču zbog nedostatka vremena, jer žele da spavaju još koji minut ili zato što jednostavno nisu navikli da ga jedu“, kaže Stavolone, prenosi Elle.

„Ne jedu svi isti doručak. Neki vole da bude sladak, drugi da je slan. Važno je da ovaj obrok uvek bude izbalansiran. Da bi tako bilo, u doručku moraju biti prisutni svi makronutrijenti: proteini, ugljeni hidrati, masti i nešto vlakana. Jedno je sigurno: slani doručak je korisniji za zdravlje od slatkog, i to iz nekoliko razloga“, dodaje ona.

1. Pruža veći i duži osećaj sitosti

Slani doručak može da vas zasiti više zbog prisustva proteina: jaja, svežeg sira, mahunarki, nemasnih narezaka ili dimljenog lososa. Ovi proteini pružaju veći i dugotrajniji osećaj sitosti od mleka, a zajedno sa vlaknima koja se nalaze u hlebu i povrću u vreme obroka, omogućavaju vam da izdržite do ručka bez iznenadnih napada gladi.

2. Pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi

Slatki doručak se uglavnom bazira na slatkom pecivu, musliju ili briošu s slatkim namazom. To su namirnice koje podižu nivo šećera u krvi, daju privremeni osećaj sitosti i pokreću proizvodnju insulina. Međutim, proizvodnja ovog hormona je kratkog veka, a kada se završi, dolazi do smanjenja energije i pojave gladi. Zbog toga se sat i po nakon doručka brzo javlja osećaj umora i želja za šećerom. To se ne dešava sa slanim doručkom, proizvodnja insulina ostaje konstantna, bez ekscesa, a osećaj gladi se javlja tek pred ručak, tako da je idealan obrok za dijabetičare ili osobe otporne na insulin.

3. Praktičan je kada ste u žurbi

Poneti mleko i musli sa sobom posle vežbanja u teretani je prilično komplikovano. Slani doručak je zgodniji za nošenje i može se pripremiti uveče ili ujutru pre odlaska od kuće. Na primer, tost sa integralnim hlebom (ugljeni hidrati), posnim mesom kao što su pileća prsa, ćuretina ili bresaola (proteini), paštetom od maslina (masti) i salatom (vlakna). Papirna kesa ili hermetički zatvorena posuda i doručak će relativno dugo ostati svež. Tako da oni koji vole duže da spavaju ili oni koji uvek kasne i dalje mogu da pojedu zdrav i kompletan obrok na putu do kancelarije, u kolima, u tramvaju ili sedeći za stolom.

4. Pogodan je za sve

Videli smo zašto je slani doručak idealan za dijabetičare, jer pomaže da nivo šećera u krvi bude stabilan bez skokova. Svestraniji je od slatkog doručka, jer nudi širok spektar proizvoda za različite zdravstvene potrebe. Na primer, slani doručak je jednostavan za osobe sa intolerancijom na laktozu, jer mogu da biraju različite izvore proteina koji im odgovaraju, za razliku od slatkog doručka, gde mogu da biraju između mleka i jogurta. Međutim, za osobe sa netolerancijom na gluten i celijakijom, može biti teško pronaći opcije zasnovane na ugljenim hidratima kao što su peciva, žitarice ili brioš, koji često imaju neuravnotežene nutritivne vrednosti. S druge strane, veći je izbor hleba, slanih peciva, štapića, kukuruza, žitarica, heljde ili mahunarki.

5. Osnažuje, pa je idealan i za sportiste

Kompletan doručak pre ili posle treninga treba da sadrži dobru zalihu ugljenih hidrata od celog zrna, dobru dozu svarljivih proteina, izvor energetskih masti i izvor vitamina i minerala (npr. fosfora i kalijuma). Ovo pomaže u oporavku mišića i dopunjava zalihe potrošene energije. Zato je slani doručak idealan.

3 zdrava recepta za ukusan doručak koje možete isprobati

Hleb, losos i avokado
Primer brzog i lakog doručka je hleb od celog zrna ili raži (ugljeni hidrati) sa divljim lososom (proteini), avokadom (mast) i sokom od pomorandže (vlakna). Doručak bogat vlaknima, nezasićenim mastima, proteinima visoke biološke vrednosti i vitaminima, posebno vitaminom C zahvaljujući soku, koji pomaže u pripremi za predstojeću promenu godišnjeg doba.

Hleb, jaja i čeri paradajz
Probajte kajganu (protein) sa raženim pahuljicama (ugljeni hidrati), čeri paradajzom (vlakna) i bademima (masti).

Hleb, sveži sir i puter od kikirikija
Primer brzog doručka je hleb od celog zrna ili raži (ugljeni hidrati) sa sirom sa niskim sadržajem masti (proteini), puterom od kikirikija (masti) i kriškama banane (vlakna).

Izvor: danas.rs

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.