3 vidljiva znaka visokog holesterola - možete da ih uočite na telu

Visok holesterol je rasprostranjeno, ali ozbiljno stanje koje može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući srčani udar i moždani udar, ali može biti teško uočiti ovaj problem bez testa krvi. Zato obratite pažnju na suptilne znake koje vam telo šalje.

Praćenje nivoa holesterola može biti jednostavan način da procenite da li se pravilno hranite ili imate dovoljno fizičke aktivnosti. Međutim, osim ako ne uđete u ordinaciju svog lekara opšte prakse, nije uvek lako utvrditi koliko ste zaista spremni i zdravi.

Iako je neophodno uraditi test krvi ako imate zdravstvenih problema, mnogi ne shvataju da ponekad visok holesterol može da se uoči samo gledanjem u nekoga. Drugim rečima, ako ste jeli previše brze hrane, možda ćete početi da primećujete znakove na licu, rukama i nogama.

Dve trećine populacije starije od 65 godina ima povišen holesterol

Akumulacija holesterola u vašem telu je obično posledica ishrane bogate mastima, pušenja, konzumacije alkohola, nedostatka vežbanja ili genetike. Ako previše holesterola počne da oblaže vaše krvne sudove, to može dovesti do začepljenja što rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima poput

srčanog i moždanog udara.Kako starite, povećava se verovatnoća razvoja visokog holesterola, sa više od dve trećine muškaraca i žena starijih od 65 godina sa dijagnozom visokog nivoa holesterola tokom rutinskih zdravstvenih pregleda.

Jedini siguran način da saznate da li imate visok holesterol, koji se može kontrolisati ishranom, vežbanjem i lekovima, jeste da uradite test krvi. Međutim, ako primetite bilo koji od ovih znakova na svom licu, rukama ili nogama, ili ako ste jednostavno zabrinuti zbog nivoa holesterola, trebalo bi da se odmah obratite svom lekaru opšte prakse.

Holesterol putuje kroz široku mrežu krvnih sudova tela, često se akumulirajući u određenim regijama tokom vremena. Jedna takva oblast može biti oko očiju, gde se mogu pojaviti tri glavna simptoma.

Tri najčešća znaka povišenog holesterola

Jedan od znakova visokog holesterola je poznat kao ksantelazma - to su izbočine koje se mogu formirati na vašim kapcima ili okolnoj koži. Oni su rezultat masnih naslaga holesterola koji se nalaze odmah ispod površine, dajući im karakterističnu žućkastu nijansu.

Iako su obično bezopasni i bez iritacije, oni mogu biti pokazatelj viših nivoa masti u vašem krvotoku.

Još jedan uobičajeni znak koji se može uočiti u nečijim očima manifestuje kao plavi, beli ili sivi krug oko obojenog dela vašeg oka, šarenice. Često počinje kao linija na vrhu i dnu vaše šarenice, pre nego što evoluira u pun krug.

Treći najčešći simptom nakupljanja masti u vašim krvnim sudovima je razvoj okluzije retinalne vene, što dovodi do ispupčenja oka. Ovo ozbiljno stanje može se desiti kada se holesterol prekine i ometa venu koja snabdeva krv vašom retinom, uzrokujući njeno curenje.

Vaše ruke mogu otkriti isto toliko znakova nakupljanja holesterola koliko i vaše oči. Međutim, mnogi ljudi mogu prevideti simptome kao što su otečeni zglob ili male izbočine na rukama.

Holesterol se može angomilavati i oko tetiva u vašem telu, što dovodi do bolova i otoka. Iako je ovo najuočljivije na zglobovima, može se pojaviti bilo gde, uključujući vašu Ahilovu tetivu, piše Mirror.co.uk.

Ovo se dešava kada naslage holesterola u vašim krvnim sudovima počinju da ograničavaju protok krvi, zbog čega vam ruke trnu dok se krv bogata kiseonikom bori da cirkuliše. Međutim, ovo ne uzrokuje utrnulost, pa ako imate ovaj simptom, ali ne možete da osetite prste, to nije zbog nivoa holesterola.

Još jedan signalni znak su bledi nokti, što ukazuje na to da nedovoljna količina krvi teče kroz sudove u vašoj ruci.

Izvor: direktno.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.