Dan kada je Bil Gejts zauvek promenio svet Dan kada je Bil Gejts zauvek promenio svet Alpha Historica / Alamy / Alamy / Profimedia

Dan kada je Bil Gejts zauvek promenio svet

Na današnji dan, 1983. godine, Bil Gejts i Majkrosoft su svetu prvi put prezentovali "Windows" operativni sistem.

Iako neće biti objavljen do 20. novembra 1985. godine, Majkrosoft je Windows 1.0 operativni sistem prvi put prikazao 10. novembra 1983.

Originalno ime za Windows u to vreme je bilo „Interfejs menadžer“, ali je ono kasnije promenjeno zahvaljujući Roulandu Hensonu, Majkrosoftovom marketing guruu, koji je ubedio Gejtsa da naziv operativnog sistema promijeni u „Windows“.

U to vreme tržište softvera je bilo izrazito konkurentno i nije bilo sigurno da će Majkrosoft biti uspešan u svojim planovima zbog velikog broja tada prisutnih alternativa poput „Apple Lisa“,“Xerox Star“, „VisiCorp VisiOn“, „IBM Top View“ i drugih.

Gejts je tada najavio da će Windows imati padajuće menije, podršku za miša i mogućnost pokretanja nekoliko aplikacija istovremeno, kao i brojne druge funkcije.

Ipak, mnogi su verovali da će Windows imati najveću verovatnoću da ostvari uspeh od svih pomenutih platformi, ali u to vreme nije bilo garancija da će se to i obistiniti.

Dve godine kasnije, prva verzija Windowsa je zvanično, komercijalno objavljena 20. novembra 1985. godine, nakon čega je ispisana istorija u industriji softvera i sveta informacionih tehnologija.

Windows je tokom godina dobijao brojna ažuriranja i verzije. Trenutno smo na Windows 11 verziji, a operativni sistem se nalazi na milijardama uređaja korisnika širom sveta.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.