Da ne poveruješ! Muškarac je zdraviji u braku u kojem mu žena ZVOCA Da ne poveruješ! Muškarac je zdraviji u braku u kojem mu žena ZVOCA FOTO: Shutterstock

Da ne poveruješ! Muškarac je zdraviji u braku u kojem mu žena ZVOCA

Nedavna studija otkrila je da muškarci, koji su u "lošem" braku imaju niži rizik od dijabetesa od muškaraca koji se nalaze u srećnom braku.

Sociolozi sa Državnog univerziteta Mišigen i Univerziteta u Čikagu prikazali su rezultate dvaju velikih istraživanja koja su se bazirala na nešto starijim bračnim parovima.

Čak 1.228 parova učestvovalo je u anketama - udate žene i muškarci u dobi između 57 i 84 godine - koji su na pitanja odgovarali dva puta - 2005. i 2010. godine. Oba puta učesnicima su postavljana pitanja o njihovom braku i odnosu sa supružnikom, a uzeti su i laboratorijski uzorci.

Sociolozi: Ponekad je zanovetanje korisno

Prilikom analiziranja dobijenih podataka istraživači su pronašli da dobar, odnosno loš brak utiče na zdravlje supružnika te njihovu šansu dobijanja dijabetesa. Žene koje su pet godina nakon prvog testiranja rekle da se nalaze u boljem braku imale su manji rizik od dijabetesa tip 2.

Ono što je čudno i zanimljivo jeste da se kod muškaraca dogodilo suprotno. Oni muškarci, koji su pet godina nakon prvog testiranja rekli da im se brak pogoršao i da im žene često prigovaraju su imali takođe veoma malen rizik od dijabetesa tip 2, otkriva nacionalna studija vođena od strane sociologa s Državnog univerziteta Mišigen.

 

- Studija osporava tradicionalnu pretpostavku da negativan kvalitet braka uvek šteti zdravlju - rekla je Hui Liu, profesorka sociologije na MSU-u i glavni istraživač.

"Ponekad je, dakle, zanovetanje korisno."

Dijabetes je sedmi vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Američkim Državama. Više od 29 miliona Amerikanaca imalo je dijabetes u 2012, odnosno 9,3% stanovništva. Istraživače je navedena činjenica zbunila i nije im bilo sasvim jasno kako je došlo do toga da je rizik za dijabetes drugačiji kod muškaraca i žena zavisno od kvaliteta braka u kojem se nalaze. Liu je otkrila sličan fenomen vezan i za kardiovaskularni sistem.

Dalje, istraživanje iz 2011, u kojem se analiziralo 90 studija o braku i zdravlju, pokazalo je da slobodni muškarci i žene u proseku imaju kraći životni vek od ljudi koji su u braku.

Izvor: direktno.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Da li ste se ikada zapitali kako je izgledala prva web stranica u istoriji interneta, te čemu je služila? Prvi web sajt...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.