Jednostavan trik kako da ruže cvetaju celo leto

Iako se i magnezijum i sumpor prirodno nalaze u tlu, oni mogu da budu iscrpljeni iz zemlje iz različitih razloga. Na primer, zbog prekomerne sadnje i setve, koja iscrpljuje zemljište.
Epsom so ili gorka so dobro je poznata baštovanima kao važna hranljiva materija za rast i razvoj biljaka, cveća i povrća, za oživljavanje osušenih biljaka i teranje štetočina, kao što su puževi i voluharice.

Naime, ova vrsta soli je bogata magnezijum sulfatom, koji je zaslužan za povećanu proizvodnju hlorofila – zahvaljujući njemu biljke imaju intenzivniju zelenu boju.

Gorka so takođe pomaže u klijanju semena, čini biljke gustim, odgovorna je za veću proizvodnju cvetova i veće cvetove, piše 24sata.hr.

Nil Matson, profesor na britanskom Univerzitetu Kornel, kaže da će biljke pokazivati vizuelne znake ako su im potrebne određene hranljive materije.

Ako listovi požute po celoj biljci, to može biti znak da joj je potrebno više sulfata. Ako donji listovi požute između vena, možda će trebati više magnezijuma. Magnezijum i sumpor su neophodne hranljive materije – objasnio je on.

Za razliku od većine komercijalnih đubriva, koja se vremenom nakupljaju u zemljištu, gorka so nije postojana, pa ne možete da preterate sa njom, kaže ovaj profesor. Dodaje da ruže posebno vole gorku so, jače su od nje i imaju više cvetova, a čak su i cvetovi veći od onih ruža u koje se ne dodaje so.

Kako se pravi rastvor za ruže

Dodajte 2 supene kašike u oko 4 litre vode i hranite biljke jednom mesečno. Možete ih koristiti i za ruže. Na svakih 30 centimetara visine biljke, i tako svake dve nedelje, posipajte po kašiku soli, dakle, ako bilja ima metar, sipate 3 kašike soli. Pored toga, dobro je dodati pola šolje u zemlju u podnožju ruža kako biste podstakli zdrav rast i cvetanje. Takođe, pre sadnje ili presađivanja, potopite koren ruže u mešavinu šoljice gorke soli i 4 litre vode kako biste mu pomogli da se oporavi. Zatim dodajte kašiku soli u rupu u zemlji i tek onda posadite ružu. Takođe koristite gorku so za žbunje – zimzelene, azaleje, rododendrone. Jedna supena kašika ide na 9 kvadratnih metara. Nanesite na područje korena svake 2 do 4 nedelje.

Takođe je dobar za travnjake

Na svakih 1250 kvadratnih metara potrebno im je oko 1,3 kilograma. Pospite ga po zemlji ili razblažite u vodi i nanesite prskalicom. Koristite ih i za drveće. Pospite dve supene kašike na 9 kvadratnih metara. Nanesite so na zonu korena tri puta godišnje. Za sadnju bašte, pospite šolju soli na svakih 100 kvadratnih metara. Pomešajte so u zemlju pre sadnje.

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.