Ovo voće pozitivno utiče na mentalno zdravlje za samo četiri dana, a kod nas je skoro uvek na rasprodaji

Jedenje kivija može da vas izvuče iz lošeg raspoloženja za samo četiri dana, pokazalo je istraživanje.

Kivi ima visok sadržaj vitamina C, ali sada se ispostavilo da ovo voće pruža i mnogo više – pozitivno utiče na mentalno zdravlje.

Tim sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu sproveo je osmonedeljnu dijetu kod 155 odraslih osoba sa niskim sadržajem vitamina C.

Učesnici su uzimali dodatak vitamina C, placebo ili dva ploda kivija dnevno, a zatim su prijavili svoju vitalnost, raspoloženje, kvalitet sna i fizičku aktivnost putem ankete.

Rezultati, objavljeni u British Journal of Nutrition, pokazali su da plodovi kivija poboljšavaju vitalnost i raspoloženje u roku od četiri dana, a efekat pojačanja dostiže vrhunac za oko 14-16 dana.

Suplementi vitamina C, s druge strane, neznatno su poboljšali raspoloženje do 12. dana, prenosi Daily Mail.

Glavni autor dr Ben Flečer je dodao: „Ovo nam pomaže da uvidimo da ono što jedemo može imati relativno brz uticaj na to kako se osećamo.“

Pa, setite se kad sledeći put naletite na sniženje korpice s kivijem.

Izvor: nova.rs

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.