Ne bi nam palo na pamet! Uz pomoć samo jedne namirnice, lako može ukloniti ružnu rđu sa radijatora

Vremenom, svaki kućni predmet zahteva neki vid renoviranja, odnosno dašak svežine koji će ponovo učiniti da izgleda kao da smo ga upravo doneli iz prodavnice. Jedan od takvih predmeta su radijatori, koje često zanemarujemo u svakodnevnom čišćenju, iako direktno utiču na naše zdravlje. Pored prašine, koju možda nećemo odmah primetiti, trn u oku će svakako biti i rđa, pogotovo ako imate beli radijator. Vremenom će to početi da utiče na kvalitet samog uređaja, odnosno koliko dobro zagreva prostoriju i kako stoji pričvršćen za zid. Ako ste pokušali da uklonite rđu samo vodom čak i u naletu želje za čistoćom, verovatno ste bili razočarani. Međutim, korisnici društvene mreže Pinterest pronašli su odličan trik, koji se sastoji u dodavanju aluminijumske folije.

Zašto nastaje rđa?

Rđa se javlja kada metal radijatora prirodno reaguje sa kiseonikom i vodom. Obično se pojavljuje kao crvena ili narandžasta tačka. Iako je redovno čišćenje važno, ono ne sprečava uvek stvaranje rđe tokom vremena. Prateći korake korisnika Pinterest-a, svom radijatoru možete dati novi izgled uklanjanjem svih mrlja od rđe koje su se nakupile tokom godina.

Voda, aluminijumska folija i krpa

Napunite posudu vodom, uzmite rolnu aluminijumske folije i krpu. Da biste uklonili zarđale mrlje sa radijatora, prvo se uverite da je isključen i hladan na dodir kako bi čišćenje bilo ugodnije.
Zatim izdrobite aluminijumsku foliju na nekoliko komada u obliku lopte. Potopite ih u vodu, ali ih nemojte potapati. U suprotnom, voda će kapati na pod ispod radijatora.
Čvrsto izribajte zarđala područja folijom dok trag ne nestane. Ne zaboravite da temeljno osušite radijator pre nego što ga ponovo uključite.

Može biti i kečap

Folija i voda stvaraju supstancu zvanu aluminijum oksid, koja efikasno deluje protiv rđe i uklanja je. Ako samo folija i voda nisu dovoljni, možda ćete imati više sreće dodajući kečap u mešavinu. Dodavanje male količine kečapa ima iznenađujuće prednosti čišćenja. Nanesite ga na zarđalo područje i utrljajte ga koristeći foliju kao sredstvo za ribanje. Nakon toga, obrišite radijator vodom i krpom da biste uklonili ostatak mirisa, a zatim ga osušite kao i obično. Kečap bi mogao da deluje tako što razlaže ugljenik koji se nalazi u zarđalom metalu. U kombinaciji sa folijom efikasno uklanja rđu - piše index.hr.

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.