Kako Božićna zvezda izgleda u prirodi?

 

Božićna zvezda je tradicionalno ukrasna biljka za praznike, ali ona u prirodi izgleda drugačije nego u našim domovima.

Iako se božićna zvezda koja ukrašava naše praznične stolove ili prozorske daske uglavnom uzgaja u plastenicima u Evropi, njihova domovina je Centralna Amerika, piše N1.si. Kako izgledaju u prirodnom okruženju?

Božićne zvezde, koje su neizostavni deo praznične dekoracije našeg doma, zapravo potiču iz suvih tropskih šuma u brdovitijim predelima Meksika i Gvatemale. Pripadaju velikoj porodici mlečika.

U prirodi, gde preferiraju što stabilnije temperature oko 18 stepeni Celzijusa, izgledaju kao žbun ili malo drvo.

Božićna zvezda u domu ne izdržava dugo

Za razliku od saksijskih božićnih zvezda, koje u domovima često jedva izdrže do kraja zime, one su višegodišnje biljke u svom prirodnom staništu.

Narastu do četiri metra u visinu, a u hladnijem delu godine, slično našim listopadnim drvećem, osipaju veći deo lišća.

U blažim klimama, gde temperature retko padaju ispod 10 stepeni Celzijusa, pojavljuju se i kao ukrasno drveće.

Takođe su prilično česti u turističkim kompleksima na karipskim ostrvima.

Izvor: danas.rs

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.