Veštine autističnog hakera, koji je “razbio” zaštitu GTA VI, toliko su razvijene da je zatvoren u bolnicu Shutterstock/Rokas Tenys

Veštine autističnog hakera, koji je “razbio” zaštitu GTA VI, toliko su razvijene da je zatvoren u bolnicu

Osamnaestogodišnji haker koji je ukrao i objavio nekoliko video snimaka dugo očekivane video igre „Grand Theft Auto VI“ biće smešten u bolnicu sa visokim nivoom obezbeđenja u Velikoj Britaniji sve dok ne bude ocenjeno da više ne predstavlja opasnost po javnost.

Ova presuda doneta je nekoliko meseci nakon što je haker proglašen krivim za hakovanje više tehnoloških kompanija, uključujući i Rokstar gejms (Rockstar Games), koji je razvio GTA.

Britanski sudija je izjavio da su veštine hakera za izvođenje sajber napada takve da predstavlja visoki rizik za javnost. Tu izjavu podržala je i procena njegovog mentalnog zdravlja koja je korišćena u presudi, a u kojoj se navodi da je haker „visoko motivisan“ i „nastavlja da izražava nameru da se što pre vrati sajber kriminalu“, prema informacijama BBC-a.

Haker, Arion Kurtaj, proglašen je krivim za hakovanje u avgustu, a prethodno je smatran nesposobnim za suđenje zbog poremećaja iz autističnog spektra, izveštava Blumberg. Sudija je navela u presudi da postoji i rizik da ga onlajn hakeri ubede da počini još sajber zločina.

Kurtaj je bio na slobodi pod kaucijom nakon hakovanja giganta za proizvodnju čipova Envidija i britanskog internet provajdera EE, kada je uspeo da probije zaštitu Rokstara, proizvođača GTA VI, koristeći Amazon Firestick, svoj hotelski TV i mobilni telefon.

Provalio je u interni Slack server kompanije i zapretio da će objavljivati izvorni kod ako Rokstar ne plati otkupninu u visini od nekoliko miliona dolara.

Kurtaj je deo hakerske grupe pod imenom Lapsus$, koja je svojim hakovanjima poput Envidije, Rokstara i Ubera nanela tim kompanijama štetu od gotovo 10 miliona dolara, izveštava BBC.

Osmnaestogodišnjaka je prošle godine uhapsila londonska policija nakon hakovanja Rokstara i krađe 90 klipova iz igre „Grand Theft Auto VI“. Kurtaj i neidentifikovani 17-godišnji mladić su odvojeno proglašeni krivim u avgustu za ozbiljno zloupotrebljavanje računara, iznudu i prevaru hakovanjem EE i Nvidia.

Rokstar se suočio s brojnim izazovima u vezi sa hakovanjem tokom razvoja „Grand Theft Auto VI“, jedne od najviše očekivanih igara, koja treba da se pojavi 2025. Razvojni studio je javno priznao upad u mrežu prošle godine, gde je treća strana pristupila poverljivim informacijama i snimcima razvoja GTA VI.

Vreme upada i broj procurelih klipova poklapaju se sa navodima u presudi Kurtaju. FBI je istraživao upade u ovaj razvojni studio, kao i hakovanja koja su počinjena protiv Ubera. U blog postu ove kompanije za deljenje vožnje, navedeno je da postoje izveštaji da je isti akter koji je provalio u Rokstar takođe hakovao Majkrosoft, Cisko, Samsung, Envidiju i Oktu, prema podacima IGN-a.

Izvor: forbes.n1info.rs

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.