Kako izgledaju prvi bebini sati, iz minuta u minut Kako izgledaju prvi bebini sati, iz minuta u minut

Kako izgledaju prvi bebini sati, iz minuta u minut

Švedski naučnici pažljivo su posmatrali 28 novorođenih beba nakon rođenja kako bi videli kroz kakve promene prolaze na samom početku svog života.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu „Acta Pediatrics“ pokazalo je da se novorođenče ponaša instinktivno kada je prepuštena prvim slobodnim pokretima tela i pri prvom kontaktu s majkom.

Ovo su neke od promena koje se događaju bebama u prvim minutama njihova života.

Prvi minut: Bebe plaču glasno i ljutito, što im pomaže da probude pluća.

Drugi minut: Nakon prvog plača, bebe počinju da se opuštaju i miruju na maminim grudima.

Peti minut: Počinju da se bude, bebe prvi put otvaraju oči i postupno počinju da pomeraju glavu i usne.

Osmi minut: Bebe postaju aktivnije i duže drže oči otvorene. One posmatraju majčine oči, posmatraju majčine grudi. Plačem pokazuju da su gladne i ruke usmeravaju prema svojim usnama.

18. minut: Beba opet odmara jer je izmorena.

36. minut: Bebe počinju da koristite čulo mirisa, još uvek su zainteresovane za majčine dojke.

62. minut: Vreme je za prvi podoj. Bebe piju kolostrum, prvo majčino mleko koje sadrži brojne hranjive supstance koje jačaju imunološki sistem. Rano sisanje podstiče stvaranje mleka i pomaže maternici da se što brže vrati u pređašnje stanje.

70. minut: Bebe spavaju, zasluženo se odmaraju.

Treba napomenuti da je istraživanje sprovedeno na malom uzorku dece u Švedskoj, gde bebe nakon rođenja imaju priliku da se odmaraju na majčinim grudima i uživaju u prvom mleku, što nije privilegija za sve novorođene bebe na svetu, prenosi Index.hr.

Ali ovi rezultati se smatraju pouzdanim pokazateljem instinktivnog ponašanja najmlađih. Autori istraživanja ističu da vreme varira od bebe do bebe, a navedene minute istaknute su kao prosečne vrednosti.

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti