Ako nemate vremena za duge šetnje, ovi psi su stvoreni za vas

Veterinari i stručnjaci budućim vlasnicima predlažu 9 rasa koje neće patiti ako ih ne izvodite napolje često, niti ako u prirodi ne ostanete dugo

Smatrate da je došlo vreme da nabavite psa. Možda već znate za sijaset prednosti posedovanja psa, od izostanka osećanja usamljenosti do opšteg poboljšanja mentalnog zdravlja. Ali, moguće je da još niste čvrsto odlučili za koju rasu da se opredelite, jer ste prezaposleni, odlazite na posao rano, a vrećate se kasno i evidentno nemate mnogo vremena da svog ljubimca šetate.

Postoji nekoliko rasa kojima je potrebno veoma malo šetnje da bi bili zadovoljni.

Kojim rasama pasa nisu neophodni česti izlasci i duge šetnje?

1. Buldog

Ako postoji rasa pasa koja treba da ima nadimak najvećih lenjivaca, to je verovatno buldog. Engleski buldozi su veći, dok su francuski buldozi manji, ali su obe rase velike lenštine.

Iako je ovoj rasi pasa potrebna umerena aktinvost da bi održala zdravu težinu, ona se zadovoljava sa nekoliko kratkih šetnji tokom dana i često su željni da se što pre vrate kući kako bi se opustili.

Vlasnicima buldoga savetuje se oprez u letnim danima, jer se lako zamore i teško dišu. Oni radije ostaju u zatvorenom klimatizovanom prostoru nego napolju na vrućini.

2. Jazavičar

Jazavičar je jedan od pasa koji nije nimalo zahtevan u pogledu održavanja. Njihova energija je niskog ili srednjeg nvoa i nije im potrebna aktivnost koju traže druge rase. Njihove kratke noge i malo telo ne mogu da izdrže dugo, pa su im dovoljne kratke svakodnevne šetnje i umereno vreme za igru, ali i mnogo maženja i opuštanja. I kratkodlakim i dugodlakim jazavčarima potrebna je minimalna briga, uz nedeljno četkanje i mesečno kupanje, što se može obaviti brzo, čak i kod kuće. Jazavičari su veoma strpljivi i zabavni, lako uče i odlični su psi za vlasnike početnike.

3. Čivava

Čivava je mali pas koji može da bude superaktivan u izuzetno ograničenom prostoru. Osim toga, čivava ima kratke noge i zahteva kraće šetnje. Mnogi vlasnici nose čivave u torbama. Iako male rastom, čivave nisu trome, rado trčkaraju po kući i igraju se s vlasnicima. Stoga je čivava izuzetna kao pas za stan.

4. Malteški pas

Ako tražite rasu koja ne traži mnogo nege, i prijateljski je raspoložena, maltezer je savršen izbort. Ovi psi su veoma raspoloženi da leže u krilu ili na jastuku i ne treba im mnogo aktivnosti. Maltezeri su puni energije, ali im je potrebna samo povremena vežba da bi bili zdravi i srećni. Svakodnevne kratke šetnje sa vlasnikom ili skakanje po stanu ili ograđenom dvorištu, obično su im dovoljni. Ipak, ne treba zanemariti dugu dlaku maltezera koja zahteva često češljanje i redovno kupanje.

5. Pembruk velški korgi

Ako tražite idealnog psa koji ne traži mnogo nege, nemojte zaboraviti pembruk velškog korgija, omiljenu rasu kraljice Elizabete II. To je divan pas za starije vlasnike: nije veliki pas i ne traži mnogo aktivnosti. Inteligentan je i brzo uči, voli svakodnevnu šetnju koja ne mora dugo da traje i stabilnog je temperamenta. Zbog toga je ovaj pas odličan za porodice sa decom koje su poprilino zauzete i nemaju mnogo vremena za šetnju.

6. Pekinezer

Pas koji pripada malim rasama najpoznatiji je po lavljoj grivi, dugoj dlaci koju ima oko lica i vrata. On traži zaista malo svakodnevne nege i uživa u igri sa vlasnikom. Iako mu je potrebna aktivnost, on će se zadovoljiti šetnjom koja ne mora da bude na duge staze i brzog koraka. Pekinezer hoda na poseban način i uživa u hladnom vremenu, jer ima skraćenu njušku, pa ne morate brinuti ako poželite da ga izvedete napolje kad stegne mraz.

7. Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Ovaj lepi pas se apsolutno prilagođava načinu života svog vlasnika, pogotovo ako je on starija osoba. Prijateljski je raspoložen, prilagodljiv i voli maženje. Dobre genetike i malog tela, ne zadaje probleme vlasniku, čak i početniku. Odličan je izbor psa za stan i ne traži previše aktivnosti i šetnje. Ipak, potrudite se da mu obezbedite barem pola sata svakodnevne aktivnosti, u vidu lagane šetnje ili igre u domu.

8. Italijanski spinon

Spinon je relativno nova italijanska rasa koja je odličan izbor za vlasnike željne srednje velikog psa o kome ne treba previše brinuti. Oni su sportski psi, ali im nije neophodno konstantno trčanje i skakanje. Vole da se izležavaju u domu i da povremeno izađu u šetnju. Spinon voli igre hvatanja, veoma je inteligentan i potrudite se da mu uvek ostavite nešto za "fokusiranje", da ne bi postao štetočina u domu.

9. Engleski mastif

Verovali ili ne, čak i neke od najvećih rasa su mnogo statičnije nego što mislimo. Engleski mastif je baš takav: zahteva minimalnu aktivnost i lagnu šetnju, ukoliko napolju nije previše vruće.

Izvor: Telegraf.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sajamski popusti kod većine domaćih turističkih agencija traju još dan, dva, a grčka letovališta su na startu najtraženi...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.