2. Festival profesionalnih pozorišta „Publikum“ naredne nedelјe u Kuli 2. Festival profesionalnih pozorišta „Publikum“ naredne nedelјe u Kuli
petak, 18 novembar 2022 04:37

2. Festival profesionalnih pozorišta „Publikum“ naredne nedelјe u Kuli

 

Drugi po redu Festival profesionalnih pozorišta „Publikum“ održava se naredne nedelјe u sali Kulturnog centra u Kuli. O samom programu i svemu onom što očekuje lјubitelјe kulture sa teritorije naše opštine razgovorali smo sa direktorom Kulturnog centra Kula, Kamenkom Bertićem:

„Drugi po redu Festival profesionalnog pozorišta „Publikum“ počinje 22. i traje do 26. novembra ove godine. Ono što može publika da očekuje jesu četiri predstave u takmičarskom delu i jedna predstava u čast nagrađenih. Nabrojao bih samo predstave koje će da učestvuju: najpre nastupa Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina sa predstavom „Silvija“, potom nastupa Narodno pozorište Subotica sa predstavom „Izbiračica“, potom je na programu predstava Narodnog pozorišta Kikinda, „Laža i paralaža“ i, na kraju, Šabačko pozorište sa komadom „Violina, daire i pegla“. Završne večeri, dakle u čast nagrađenih, gostovaće nam čuveni i poznati dramski umetnih, Zijah Sokolović, sa svojom predstavom“Lijevo, desno, glumac“. Pošto sam ja i selektor ovog festivala, rekao bih nekoliko reči o tome kako sam birao predstave, to jest na koji način sam ih birao. U godini kada su na svetskoj sceni tektonski poremećaji, ne može kultura da ostane gluva i slepa na te događaje. Rukovodio sam se time da izaberem dve predstave različitih, opozitnih, dramaturgija. To je predstava „Silvija“ koja je, reklo bi se, jedna zapadna vrsta dramaturgije. Kontrapunkt tome bi bila predstava „Violina, daire i pegla“, i tu je reč o savremenoj ruskoj školi pozorišta. Ono gde sam hteo da pokažem gde je svima nama srce jeste srpska dramaturgija i tu su dve predstave: „Izbiračica“ i „Laža i paralaža“, dakle dve klasične dramaturgije srpskog pozorišta. Nekako sam hteo, na taj način, da obeležimo ovu smutnu godinu, sa želјom da ne bude rata nikad i nigde“

Tokom pet dana programa, sve predstave počinju u 20 časova, a ulaz je slobodan. Kada je o samoj organizaciji reč, organizator festivala je Kulturni centar Kula, dok je pokrovitelј festivala Opština Kula.

Slobodno vreme

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.