Ministarka Mihajlović posetila opštinu Kula Ministarka Mihajlović posetila opštinu Kula
petak, 14 oktobar 2022 05:11

Ministarka Mihajlović posetila opštinu Kula

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, boravila je u radnoj poseti opštini Kula. Ministarka je najpre obišla radove na postavlјanju termoizolacije na spolјnim zidovima kuće porodice Ilić u Kuli. O detalјima radova ministarku je bliže upoznao Ratko Golić, vlasnik firme „EG Dekor“, koja je izvođač radova. Ovi radovi samo su jedni u nizu projekata koji su deo Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i domaćinstava. Takođe, ministarka je, u pratnji predstavnika lokalne samouprave i Zapadnobačkog okruga, obišla radove na postavlјanju solarne elektrane na krovu osnovne škole „Isa Bajić“ u Kuli. Solarna elektrana je jačine 15 kilovata, a u toku je postavlјanje 32 solarna panela.

Predsednik opštine Kula, Damjan Milјanić, poželeo je dobrodošlicu ministarki i istakao je da, bez podrške ministarstva, ne bi bilo moguće realizovati veliki broj projekata u oblasti energetske efikasnosti i sanacije, kako porodičnih kuća, stambenih zgrada i domaćinstava, tako i objekata od javnog značaja:
„Meni je izuzetno drago što i ovako lično, posetom, dajete podršku našem radu. Možemo da vidimo kako teku radovi na izgradnji solarne elektrane, i ovaj projekat je samo jedan u nizu velikog broja projekata koji je orijentisan na pobolјšanje energetske efikasnosti. Solarne elektrane i za građane i za javne ustanove su jedna nova faza koja će afirmaciju, ubeđen sam, doživeti u sledećoj godini. Opština Kula je i ovu godinu spremno dočekala sa projektnom dokumentacijom, kako bi spremno mogla da konkuriše sledeće godine za nove projekte. Nije samo momenat uštede prisutan, već veliku ulogu igra i momenat ekologije, koji je veoma bitan. Lokalna samouprava, bez podrške ministarstva, teško bi mogla sve te programe da sprovede, a i, naravno, sama inicijativa ministarstva je klјučna u realizaciji tih programa.“

Direktorka osnovne škole „Isa Bajić“, gde se i realizuje projekat izgradnje solarne elektrane, Mirjana Ivić Mihajlović, izrazila je veliko zadovolјstvo i čast što imaju priliku da ugoste ministarku i da je upoznaju sa svime onime što se realizuje u ovom kolektivu, a što je direktno vezano za Nacionalni program energetske sanacije objekata od javnog značaja:
„Izuzetna mi je čast što je baš Osnovna škola „Isa Bajić“ domaćin predstavnicima ministarstva i lokalne samouprave. Čast je da imati solarnu elektranu, koja nas je uklјučila u Nacionalni program energetske sanacije za ustanove od javnog značaja. Ono što ja mogu da vam obećam jeste to da jedina energija koju mi nećemo štedeti jeste energija koja isijava iz uspeha svih naših učenika i zaposlenih.“

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, zahvalila se na dočeku i naglasila je da njena poseta opštini Kula nije slučajna, pošto je upravo opština Kula primer pozitivne prakse kada je u pitanju realizacija nacionalnih programa u oblasti energetske efikasnosti:
„Osnovni razlog zašto sam posetila baš Kulu, a ne neko drugo mesto, je taj što je Kula prvi grad u Republici Srbiji koji je, ne samo krenuo, nego i došao gotovo do kraja u realizaciji projekta u Nacionalnom planu za povećanje energetske efikasnosti objekata od javnog značaja. Ova škola jeste prva škola u Srbiji koja je ušla u ovaj program i koja je završila sve procedure koje je trebala da završi. Na ovoj školi će biti solarni paneli koji će, praktično, pomoći da smanje potrošnju električne energije za gotovo 40%. Sutra će biti sve gotovo, proverićemo odmah, narednog meseca, jesu li zaista računi niži, kao što bi po našoj proceni trebalo da bude. Negde smo želeli da ovo pokažemo svima drugima koji vode škole, domove zdravlјa i ostale javne objekte, da nema nijednog razloga da se ne prijavlјuju na javne konkurse. Mi imamo dva programa: jedan program je Nacionalni program povećanja energetske efikasnosti objekata od javnog značaja, dakle to su škole, sve lokalne, državne ustanove itd, a drugi je Nacionalni plan za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava. Pre ovoga smo bili u jednom domaćinstvu koje je takođe za primer i prilično se razlikuje od ostalih domaćinstava na teritoriji Srbije, zato što su lјudi odlučili da urade termoizolaciju svoje fasade. Najčešće se naša domaćinstva odlučuju da menjaju stolariju, dakle prozore i vrata. Ovo je bila ozbilјnija investicija, od 900 hilјada dinara, i tu u okviru nje su se lјudi odlučili na izolaciju svoje kuće. Kula je, inače, grad koji je nekako prepoznat po tome da potpuno drugačije posmatra priču oko energetske tranzicije, dakle nema tu vrstu otpora. Kula je prvi grad koji ima vetroelektranu, grad u kojem se grade dve solarne elektrane i prvi grad koji je ušao u ovaj program. Država, odnosno ministarstvo, kada su u pitanju javni objekti, učestvuje sa 70%. Dakle, ovo je koštalo 2,7 miliona dinara i 70% iznosa je platilo ministarstvo, a 30% opština Kula. Kod domaćinstava, odnos je 50:50 i upravo je to bio razlog što želimo da sa vama ovo podelimo, u stvari želimo da lјudi u Srbiji vide da je ovo realno i moguće, da ovo ništa nije strašno i da postoje jasne procedure koje treba ispoštovati.“

Opština Kula prepoznala je važnost uštede energije, posebno u današnjem vremenu kada je energetska diversifikacija stvar nužnosti, te je tako ogromna većina javnih ustanova prešla na kotlove na gas. Takođe, konkursi koji su usmereni na podršku građanstvu doprineli su da se poveća broj domaćinstava koja su ugradila PVC stolariju, izolaciju, kao i broj domaćinstava koja su nabavila i instalirala kotlove na prirodni gas i drveni pelet.

Slobodno vreme

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.