„Fizi bizi fest“ – promocija nauke i mladih naučnika „Fizi bizi fest“ – promocija nauke i mladih naučnika
ponedeljak, 28 novembar 2022 05:42

„Fizi bizi fest“ – promocija nauke i mladih naučnika

Fizi Bizi Fest po dvanaesti put okupio je mlade naučnike u Sombor i svojom zanimlјivom ponudom privukao pažnju mnogobrojnih posetilaca. Ova međunarodna naučno – popularna manifestacija, koja ima za cilј da približi nauku „običnim“ lјudima, za centralni događaj imala je naučno – eksperimentalnu postavku na kojoj su se predstavili mladi naučnici iz osnovnih i srednjih škola sa svojim mentorima, a učešće su uzeli i studenti nekoliko fakulteta. Takođe, u sklopu Festivala organizovana su i naučno – popularna predavanja, a u Muzeju podunavskih Švaba otvorena je izložba „Fizi Bizi i Tesla“.

Festival je posetio i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, koji je ovom prilikom izrazio zahvalnost svim profesorima koji razvijaju radoznalost i lјubav prema nauci kod svojih učenika.

„Podrška i ulaganje u mlade, u njihovo znanje, radoznalost i razvijanje lјubavi prema nauci predstavlјa jačanje samih temelјa našeg grada i najvažniji zalog za budućnost. Ponosan sam na mlade koje imamo u našem Somboru, koji su sami inicirali i pokrenuli festival, koji je od školskog projekta postao festival nauke grada Sombora. Ponosan sam i srećan što imamo i takve profesore koji su svetionici prema kojima se uspravlјamo. Oni rade najodgovorniji i najvažniji posao za našu zajednicu jer ne prenose samo znanje, nego i motivišu, inspirišu i razvijaju lјubav prema učenju i nauci kod novih generacija koje su budućnost našeg grada. Zadovolјstvo je kada možemo da pokažemo da Grad brine i pruža ruku svemu što je podrška mladosti, pameti i promociji nauke“ poručio je gradonačelnik.

Ispred Centra za razvoj „Planeta“ Sanja Balać istakla je da su ove godine zainteresovanost za Festival pokazali učesnici obrazovnih institucija ne samo iz Sombora, već i iz drugih gradova i opština.

„Imamo preko 250 učesnika, to su uglavnom učenici osnovnih i srednjih škola iz Sombora, međutim tu su i studenti Pedagoškog fakulteta iz Sombora, zatim Prirodno – matematičkog fakulteta iz Novog Sada i Beograda, imamo goste iz Hrvatske, njihove gimnazijalce, zatim imamo goste iz Stare Pazove, Kule, Kovina, Bora“ rekla je Balać.

12. festival nauke i obrazovanja „Fizi Bizi Fest“ organizovali su Centar za razvoj obrazovanja „Planeta“ i Fondacija Gimnazije „Velјko Petrović“, uz podršku Grada Sombora, Centra za promociju nauke i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti