Zemlja teži čak šest ronagrama: Usvojene nove merne jedinice Zemlja teži čak šest ronagrama: Usvojene nove merne jedinice

Zemlja teži čak šest ronagrama: Usvojene nove merne jedinice

Međunarodni istraživači okupljeni u Francuskoj izglasali su u petak nove najmanje i najveće merne jedinice, podstaknuti stalno rastućom količinom podataka, a to su ronagrami i kvetametri.

Po prvi put u više od tri decenije, nove su merne jedinice dodate Međunarodnom sistemu jedinica (SI), dogovorenom globalnom standardu za metrički sistem.

Rona i kveta postaju oznake za najveće merne jedinice, a ronto i kvekto za najmanje.

O promeni su glasali istraživači i predstavnici vlada iz celog sveta koji su prisustvovali 27. Opštoj konferenciji za težine i mere, koja upravlja SI-om i održava se otprilike na svake četiri godine u dvorcu Versaj, zapadno od Pariza.

Nacionalna fizikalna laboratorija Ujedinjenog Kraljevstva, koja je pokrenula inicijativu za nove merne jedinice, potvrdila je da je usvojena rezolucija. Time se olakšava izražavanje velikih količina.

Otkako je SI uspostavljen 1960. godine, naučna potreba dovela je do sve većeg broja mernih jedinica. Hemičari su uveli zetu i jotu kako bi lakše izrazili velike molekuralne količine. Jotametar je jedinica iza koje slede 24 nule.

Čak ni moćna jota nije dovoljna za sve veću količinu podataka, prema Ričardu Braunu, direktoru odeljenja za merne jedinice u Nacionalnom fizikalnom laboratoriju Ujedinjenog Kraljevstva.

"Vrlo smo blizu granice po pitanju izražavanja podataka u najvećoj mernoj jedinici jotabajtima", rekao je Braun za AFP i dodao "Na donjem kraju ima smisla imati simetrično širenje, što je korisno za kvantnu nauku, fiziku čestica - kada merite stvarno, stvarno male stvari". Nova težina sveta

Nove merne jedinice mogu pojednostaviti govor o nekim prilično teškim objektima.

"Ako razmišljamo o masi, umesto o udaljenosti, Zemlja teži otprilike šest ronagrama", kaže Braun.

Ideju za ažuriranje je dobio kada je video da se koriste neodobrene merne jedinice za skladištenje podataka kao što su brontobajti i helabajti.

To su bili termini koji su neslužbeno bili u opticaju pa je bilo jasno da SI mora nešto preduzeti. Međutim, metričke prefikse treba skratiti samo na njihovo prvo slovo. B i H su već zauzeti, što isključuje "bronto" i "hela". Jedina slova koja nisu korištena za druge jedinice ili druge simbole bila su R i Q.

Konvencija nalaže da veći prefiksi završavaju na A, a manji na O.

"Nove bi merne jedinice trebale osigurati sistem za budućnost i zadovoljiti svetsku potrebu za većim brojevima, barem u sledećih 20 do 25 godina", zaključio je dodao je Ričard Braun.

Izvor: b92.net

Slobodno vreme

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.