petak, 19 mart 2021 07:35

Počinje velika akcija obnove somborskih bođoša

Jedna od najvećih znamenitosti Sombora jeste njegovo zelenilo, a prva asocijacija na grad mnogima jesu drvoredi bođoša. Svestan značaja svog zelenog bogatstva, Grad Sombor danas počinje jednu od najvećih akcija obnove fonda bođoša.
Ozelenjavanje Sombora bođošima započelo je krajem 19. veka i upravo ovo drvo danas za Sombor predstavlja jedan od simbola po kojima ga prepoznaju širom Evrope. Drvoredi bođoša imaju veliki uticaj na ekologiju grada, a najveći se ogleda u poboljšanju kvaliteta vazduha i smanjenju buke.
Drvo bođoša – američkog koprivića u gradskim uslovima ima životni vek od oko 70 godina i zato je neophodno aktivno sprovoditi njegovu zamenu i obnovu. U jednoj od najvećih akcija do sada biće posađene višegodišnje sadnice u svim mesnim zajednicama u gradu, ali isto tako i u svim naseljenim mestima.
Akcija sadnje realizovaće se u skladu sa meteorološkim prilikama, a početak priprema za sadnju bođoša propratio je član Gradskog veća za oblast ekologije i zaštite životne sredine Slobodan Stanić.