subota, 16 septembar 2023 08:47

Naučni kolokvijum Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Bačkom Bregu

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizuje 70. naučni kolokvijum na temu "Biskup Lajčo Budanović – 150. godišnjicaa rođenja" u ponedeljak, 18. septembra) u Šokačkoj kući u Bačkom Bregu, Štrosmajerova 14, s početkom u 18 sati. Domaćin je HKPD Silvije Strahimir Kranjčević.

Predavač je vlč. Dražen Skenderović, sekretar i arhivar Biskupskog ordinarijata u Subotici, teolog i crkveni istoričar.

Ljudevit Lajčo Budanović (1873-1958) bio je rimokatolički sveštenik i prvi biskup Bačke apostolske administratore, crkvenog područja današnje Subotičke biskupije,nakon što je ona odvojena od Kaločko-bačke nadbiskupije posle Prvog svetskog rata. Bio je jedna od ključnih ličnosti narodnog preporoda Hrvata u Bačkoj i izuzetno plodan duhovnik i stvaralac. U godinama pre Prvog svetskog rata bio je župnik u Bačkom Bregu.

Slobodno vreme

Lifestyle

Prema podacima Interpola, globalna ilegalna industrija lažnih lekova najbrže je rastuća kriminalna delatnost na svetu sa...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.