Šta se događa sa telom ako ne jedemo dovoljno povrća

 

Konzumiranje voća i povrća deo je ishrane koji niko ne bi smeo da zanemari, ali kod mnogih to često nije slučaj. Ponekad je lakše izabrati brzo dostupnu i jednostavnu hranu koju ne treba mnogo prerađivati ili samo grickati nešto da prestanete da budete gladni.

U takvim situacijama mnogi jedu opcije poput brze hrane i hrane bogate šećerima, soli i nezdravim mastima koje loše utiču na organizam, izbegavajući jedenje povrća koje je veoma korisno za celokupno zdravlje.

Grupa dijetetičara za Parade je istakla šta se dešava sa telom ako ne jedemo dovoljno povrća.

Unos vlakana je smanjen

Dijetetičarka Kara Harbstrit ističe da „preskakanje porcija povrća znači da propuštate ključne hranljive materije koje biste dobili takvom ishranom, uključujući vlakna. Konstantno nizak unos vlakana može uticati na zdravlje creva ili opšte zdravlje.“

Sa njom se složio i dijetetičar Danijel Čavez, koji tvrdi da „nedostatak povrća u ishrani implicira nedostatak vlakana, što rezultira nepravilnim pražnjenjem creva i gastrointestinalnim tegobama”.

Povećava se rizik od razvoja bolesti

Voće i povrće treba jesti svaki dan, a poželjno je jesti nekoliko različitih vrsta tokom dana. Međutim, to nije slučaj sa mnogima koji ponekad u toku dana ne pojedu ni jedno voće ili povrće.

„Nedovoljna konzumacija voća i povrća može povećati rizik od mnogih zdravstvenih stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, visok krvni pritisak i moždani udar“, kaže dijetetičarka Dženifer Hernandes.

Posledice neredovne konzumacije utiču i na imuni sistem. „Bez stalnog snabdevanja vitaminima i antioksidansima iz povrća, imuni sistem bi jedva mogao da se ‘bori’ sa šmrkanjem“, kaže dijetetičarka Kalin Tru, prenosi Parade.

Manjak energije

Zdrava i uravnotežena ishrana je ključ za dovoljan nivo energije tokom dana.

„Povrće obezbeđuje esencijalne vitamine i minerale koji pomažu da se hrana pretvori u energiju. Ako stalno preskačete povrće, mogli biste da se osećate umorno i tromo tokom celog dana, što predstavlja izazov da se koncentrišete ili održavate svakodnevne aktivnosti“, ističe Tru.

Možda ste više žedni

Dok je pijenje tečnosti i dalje najbolji način za hidrataciju, jedenje određene hrane takođe može pomoći.

Harbstreet tvrdi da povrće svojim visokim sadržajem vode doprinosi ukupnom dnevnom unosu tečnosti. Zaista možete dobiti svu potrebnu tečnost pijući vodu i druga pića, ali porcija povrća se „računa” kao vid hidratacije.

Mogu se javiti problemi sa kožom

Povrće je bogato hranljivim materijama i dobrim hranljivim materijama, tako da ne treba da čudi da je ishrana bogata povrćem dobra za kožu.

Čaves objašnjava da povrće „sadrži hranljive materije poput vitamina A i antioksidansa koji promovišu zdravu kožu. Bez dovoljno povrća može doći do suve kože, akni, prevremenog starenja i drugih problema sa kožom“, prenosi Parade.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.