Скупштина општине Кула је на данашњој седници, којом је председавао председник Скупштине општине Кула, Владимир Ђуровић,  већином гласова – 26 за, 1 против, 2 уздржана, 1 није гласао, донела Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Кула за 2021. годину. Претходно, већином гласова, 24 – против и 6 за, нису усвојени амандмани које је поднео одборник ГГ „Критична маса“ Раде Обрадовић.

Руководилац одељења за финансије и привреду Зоран Вигњевић образложио је разлог за доношење Одлуке о изменама и и допунама Одлуке о буџету општине Кула за 2021. годину.

Одлуком о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Кула за 2021. годину укупно планирани приходи и примања износе 1.699.141.000 динара са пренетим средствима. У истом обиму су планирани и текући расходи и издаци, односно 1.699.141.000 динара.

Према Одлуци о изменама и допунама Одлуке о буџету пренета средства износе 70.254.000 динара, а структура наведених средстава је следећа:

Основни разлог ребаланса је распоређивање преосталог дела месног самодоприноса месне заједнице Липар, усклађивање потреба индиректних корисника средстава буџета као и усклађивање потреба директних корисника буџета, где су додате одређене ставке на расходној страни.  Вигњевић је истакао да је значајно издвојити покриће трошкова за финансирање МНРО „Плава птица“у износу од 1.000.000 динара, конкурс за доделу поклона ђацима првацима у виду школског прибора у износу од 1.000.000 динара, конкурс за вантелесну оплодњу у износу од 1.000.000 динара. Такође, у оквиру конкурса је опредељено 1.700.000 динара за радове на постављењу и одржавању споменика на територији општине Кула, и у овом случају првенствено ће средства бити утрошена на споменик у Липару. Издвојена су средства за пројектно-техничку документацију за пут Липар-Нова Црвенка у износу од 1.000.000 динара, пројекат изградње пута Сивац-Стапар у износу од 1.000.000 динара, план детаљне регулације центра Куле у износу од 2.000.000 динара, мастер план за туризам за период од 2022-2027 године у износу од 500.000 динара, санацију атмосферске и фекалне канализације са партерним уређењем на фрагменту у Кули у износу од 10.500.000 динара, као и радове на објекту Дома здравља у Кули у износу од 650.000 динара.

Врло битан разлог ребаланса буџета је и тај да је на крају 2020. године остварен суфицит од 31.621.000 динара који представља нераспоређени вишак пренетих средстава и тај вишак ненаменских средстава је распоређен на отплату главнице у износу од 21.500.000 динара, отплату камате у износу од 5.750.000 динара, постављање семафора у Црвенки у износу од 3.000.000 динара и санација пода у спортској хали у Црвенки у износу од 1.371.000 динара, закључио је начелник Одељења за финансије и привреду Зоран Вигњевић.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић је истакао да је данашњи ребаланс захваљујући повећању прихода и јер имамо где да их расподелимо.

-Начелник буџета је споменуо да је и претходна година завршена са суфицитом, иако је била тешка у целој држави и целој Европи. Поред прихода од пореза на зараде и од пореза на самосталну делатност, продаја парцела у индустријској зони допринела је повећању прихода у општински буџет. Све то био је основ за овај ребаланс и додатну расподелу средстава, рекао је председник Миљанић.

Миљанић је рекао да су средства усмерена делом на социјалу и помоћ најугроженијима.

-Додатна средства за Удружење МНРО „Плава птица“, ове године рекордан износ преко 33 милиона динара. Такође, конкурсом ће бити уздвојена средства за помоћ у лечењу вантелесном оплодњом. Повећана су средства и за културу, опредељена су средства и за завршетак јаслица у Сивцу. Део средстава је добијено из наградне игре „Узми рачун и победи“, а део је обезбедила локална самоуправа, рекао је Миљанић.

Он је говорио о јединственом пројекту који финансира Европска унија, којем је општини Кула припало 400.000,00 долара, којим је предвиђено да се део објеката на територији општине Кула откупи, а део постојећих руинираних објеката уреди, како би се наменили специфичним групама. Пре свега деци из хранитељских породица, која након пунолетства не примају више помоћ од државе, као и друге угрожене категорије – Роми и остали.

Председник Миљанић се осврнуо и на поднете амандмане, те истакао да су већ овим ребалансом повећана средства и за Црвени крст, предвиђена су средства и за вантелесну оплодњу, а када је реч о омладини и средствима која су за то намењена, овим буџетом је за ту намену опредељено скоро 240 милиона динара. Стога, како каже, није потребно узимати са неке друге позиције, јер је и овај ребаланс, а верује Миљанић да ће то бити и будући ребаланси, на основу повећаних прихода.

Када је реч о информисању, председник општине је истакао да општина Кула издваја убедљиво најмање средстава за информисање у држави, те је навео општине Ковачицу и општину Оџаци које издвајају значајно више средстава за информисање, а мање су од Куле и додао да УНС инсистира да издвајања за медије буду 2 одсто, а општина Кула издваја свега 0,5 процената. Нешто бољи проценат је кад је развој туризма у питању, мало више од 1 проценат општинског буџета одлази у те намене.

-Кад је програм социјале и дечије заштите у питању, 157 милиона се издваја за ову намену, од беби пакета, помоћи за треће и свако наредно дете, ученичке награде, награде и стипендије за децу ратних војних инвалида, за домове ученика у средњим школама, превоз ученика, превоз студената, студентске награде, поклон ђацима првацима, једнократна помоћ становништву, помоћ удружењима пензионера и инвалида, куповина кућа,… све ове мере доносе се на основу детаљне анализе шта је грађанима у том тренутку најпотребније, рекао је председник Миљанић.

Велибор Милојичић, одборник ОГ „Александар Вучић-Зато што волимо Кулу“ рекао је да је ово први амандамани који су опозициони одборници поднели за претходне две ипо, три године.

-Треба да знају да се право на беби пакет и сва остала права која се односе на финансијску подршку породици са децом црпе из Одлуке о финансијској подршци породици са децом и да је то данас четврта тачка дневног реда. Тако да, ако су имали искрене намере да помогну, требали су предложити амандамне на ову Одлуку, па да озбиљно причамо, рекао је Милојичић.

Милојичић је истакао да се Одлуком о финансијској подршци породици са децом уводе нека нова права. Уводе се права на бесплатан школски прибор за децу првих разреда. Кад је ребаланс буџета у питању, Милојичић је рекао да је приход од пореза на зараде за две године порастао за 17 посто, односно да је у 2020. години убрано 406 милиона пореза на зараде и да је то резултат одговорне локалне власти.

Након усвојеног ребаланса, већином гласова су донете Одлуке о: консолидованом Завршном рачуну буџета општине Кула за 2020. годину и Извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Кула за 2020. годину, изменама Одлуке о симболима општине Кула и њиховој употреби, финансијској подршци породици са децом и побољшању услова за задовољавање основних потреба деце при образовању и васпитању и јавно-приватном партнерству за дугорочну испоруку топлотне енергије из новоинсталисаних кондензационих котлова на гас за 10 јавних објеката општине Кула.

Такође, одборници су већином гласова донели и Одлуке: о утврђивању назива улица на територији општине Кула, преносу јавне својине општине Кула у јавну својину Републике Србије, без накнаде, за потребе Министарства унутрашњих послова, као и предлог Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за територију општине Кула за 2021. годину. Донета су и Решења о давању сагласности на измене Програма пословања за 2021. годину комуналних предузећа и на Програм рада установа чији је оснивач општина Кула за 2022. годину, а разматран је и Извештаја о раду установа чији је оснивач општина Кула за 2020. годину.

На самом крају седнице донета су кадровска решења, након којих су одборници постављали питања. Седница је завршена у 14.20.

Na upravo završenom festivalu publika u Kuli je imala priliku da vidi pozorišne predstave iz svih delova Srbije.

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, u sastavu: Miroslav Trifunović – dipl. reditelj (predsednik), docent Miroslav Benka – dipl. glumac i dipl. reditelj i Vladimir Cvejić – glumac i reditelj, nagrade za najbolju predstavu, režiju, scenski pokret i total dizajn (scenografija, kostim, svetlo, zvuk) dodeljene su ansamblu predstave „Policajci” Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta iz Bečeja.

Nagrada za osvojeno prvo mesto i zlatna plaketa dodeljena je za predstavu „Policajci”, po komadu Slavomira Mrožeka u izvođenju Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta iz Bečeja.

Srebrna plaketa dodeljena je za predstavu „Pomorandžina kora“, po komadu Maje Pelević u izvođenju Trsteničkog pozorišta Narodnog univerziteta Centra za kulturu Trstenik, a treće mesto i bronzanu plaketu pripalo je za predstavu „Antigona u Njujorku“, po komadu Januša Glovackog u izvođenju Kulturnog centra iz Kule.

Dve prvoplasirane predstave, predstavljaće Srbiju na regionalnom festivalu u Trebinju.
Stručni žiri je dodelio diplome za najbolja glumačka ostvarenja te je tako najbolja ženska epizodna uloga pripala Bojani Stefanović za ulogu AVDIKE u predstavi „Bliži nebu“ Dramatera Leskovačkog kulturnog centra. Nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu pripala je Jovanu Paulu za ulogu ILIJE u predstavi „Ognjište“ u izvođenju Dramskog studija Luča KUD-a Kruščić, a nagrada za najbolju mušku ulogu Slobodanu Nogavici za ulogu BUVICE u predstavi „Antigona u Njujorku“ Kulturnog centra iz Kule. Milica Bukvić nagrađena je diplomom za najbolju žensku ulogu i to za ulogu ANITE u predstavi „Antigona u Njujorku“ Kulturnog centra iz Kule i ulogu JOVANE u predstavi „Ognjište“ Dramskog studija Luča KUD-a Kruščić.

Pored diploma za najbolja glumačka ostvarenja, stručni žiri je dodelio i diplome za masku, scenski govor, scenski pokret, total dizajn i kolektivnu glumačku igru, kao i pohvalnice za song u predstavi, najboljeg mladog glumca, glumačku bravuru i najbolju produkciju.
Kao i prethodnih godina i ovogodišnji Festival obeležilo je ogromno interesovanje publike iz Kule i okolnih mesta, koji su odlukom Organizacionog odbora RFAP sve predstave mogli da gledaju potpuno besplatno. Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić najavio još jedan Festival krajem godine u Kuli – „Publikum“, festiva publike gde će gostovati profesionalna pozorišta.

-Kulturni centar Kula je planirao ovaj Festival u novembru mesecu, u sklopu obeležavanja Dana opštine Kula. Ono što je za mene još značajnije je da smo se, u okviru ovih festivalskih dana, u razmenama mišljenja, dogovorili da Savet festivala započne pripremu za jedan novi koncept Republičkog festivala koji ćemo prezentovati i Ministarstvu kulture i za koji ćemo tražiti podršku, rekao je Miljanić.

Miljanić je istakao da novi koncept Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije podrazumeva da iz svake predstave koja bude gostovala ostanu dva ili tri predstavnika – glumci ili režiseri, naravno o trošku organizatora, i da se tokom svih dana Festivala održavaju radionice za amatere, kako bi se, ne samo sticala nova znanja, već i promovisao amaterizam.

-Takođe, želim da istaknem da je Kula prepoznata, ne samo zbog Festivala, već i zbog rada amatera u našoj opštini i onoga što radi Kruščić, Crvenka, Sivac i naravno Kula, kad su amaterske predstave u pitanju. S tim u vezi, sistematizovaće se i radna mesta gde će biti zaposleni ljudi koji će se stručno baviti unapređenjem, razvojem i celokupnim radom kada je reč o amaterskom pozorištu, rekao je Miljanić.

The post Završen festival pozorišnih amatera u Kuli appeared first on Naše Mesto.

Sumnja se da joj je on, zajedno sa još jednim muškarcem za kojim se intenzivno traga, u njenoj porodičnoj kući, zadao više udaraca i na taj način usmrtio.

U Somboru je beživotno telo starije žele pronašao njen sin i prijavio slučaj policiji.

The post Uhapšen muškarac iz Kule zbog teškog ubistva u Somboru appeared first on Naše Mesto.

Изложбом слика Радета Павлова у холу Дома културе Сивац, синоћ је свечано почела 22. манифестација „Ивањско цвеће”. Након изложбе, у Плавој сали Дома културе Сивац Народни оркестар Дома културе Сивац одржао је свечани концерт „Свилен конац“, а чувари традиције приказали су ревију народне ношње.

Данас, другог фестивалског дана, од 17 часова у дворишту ОШ „20. октобар“ у старом Сивцу биће постављен изложбено продајни штанд Удружења жена „Вредне руке“ из Крушчића, Удружења креативних „Артка“ из Врбаса, Пчеларског удружења из Сивца, а грађани ће бити у прилици да чују и народне гусларе Душана Живковића и Радомана Јеловца. Традиционално плетење ивањских венаца у црквеној порти заказано је за 19 часова, након којег ће уследити свечани концерт „Чувари традиције“ у дворишту ОШ „20. октобар“ у старом Сивцу. Крај манифестације резервисан је за паљење ивањске ватре.

Манифестација има за циљ неговање фолклорног стваралаштва Срба староседелаца у Војводини. Стратешки овај фестивал има велик значај за Војводину, зато што веома мали број ансамбала негује аутентично стваралаштво Срба староседелаца у Војводини, а Фестивал се организује под покровитељством општине Кула.

Министарство за бригу о селу расписало је конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом.За ову намену у републичком буџету је издвојено 500 милиона динара.

Циљ ове помоћи јесте да се, решавањем стамбеног питања, смање миграције из сеоских крајева, да се сеоско становништво мотивише да остане на селу и да се подстакну млади да се врате на село.

Прецизирано је да се новцем добијеним из овог програма не могу опремати сеоске куће и окућнице, он се не може користити ни за плаћање пореза на пренос апсолутних права приликом купопродаје сеоске куће са окућницом, затим за порез на имовину, за трошкове прикупљања документације за пријављивање на јавни конкурс, као и за грађевинске радове за адаптацију сеоске куће.

Из овог програма се максимално може добити 1,2 милиона динара, а укупна вредност сеоске куће са окућницом не може бити већа од ове суме.

Право учешћа на јавном конкурсу имају млађи од 45 година, који нису власници или сувласници непокретности у Србији, осим пољопривредног земљишта. Услов је и да са продавцем непокретности нису у крвном сродству, да нису у поступку одобравања средстава за куповину непокретности.

Рок за пријављивање тече од дана објављивања јавног конкурса па до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намену, а најкасније до 1. новембра ове године.

Новац ће се додељивати по редоследу поднетих пријава, а најкасније до 1. новембра.

За све додатне информације можете се обратити у Канцеларију за локални економски развој,  канцеларија 310, зграда Општинске управе, Лењинова 11. Контакт особа: Миле Тадић. Телефон: 025/751-156.

Текст програма можете преузети овде.

Текст конкурса можете преузети овде.

Пријаву можете преузети овде.

Под покровитељством општине Кула, 22. манифестација „Ивањско цвеће” одржаће се 5. и 6. јула у Сивцу. Након отварања изложбе слика Радета Павлова, која је у понедељак, 5. јула заказана за 19:30 часова, почиње свечано отварање Фестивала. Народни оркестар Дома културе Сивац одржаће свечани концерт „Свилен конац“, док ће чувари традиције приказати ревију народне ношње. Оба ова догађаја одржаће се у Плавој сали Дома културе Сивац.

Другог фестивалског дана, од 17 часова у дворишту ОШ „20. октобар“ у старом Сивцу биће постављен изложбено продајни штанд Удружења жена „Вредне руке“ из Крушчића, Удружења креативних „Артка“ из Врбаса, Пчеларског удружења из Сивца, а грађани ће бити у прилици да чују и народне гусларе Душана Живковића и Радомана Јеловца. Традиционално плетење ивањских венаца у црквеној порти заказано је за 19 часова, након којег ће уследити свечани концерт „Чувари традиције“ у дворишту ОШ „20. октобар“ у старом Сивцу. Крај манифестације резервисан је за паљење ивањске ватре.

Манифестација има за циљ неговање фолклорног стваралаштва Срба староседелаца у Војводини. Стратешки овај фестивал има велик значај за Војводину, зато што веома мали број ансамбала негује аутентично стваралаштво Срба староседелаца у Војводини.

 

Комисија за доделу средстава за финансирање програма и пројеката у области омладинског сектора расписала је Јавни конкурс за доделу средстава за финансирање програма и пројеката у области омладинског сектора у 2021. години.

Укупан износ финансијских средстава који ће се распоредити по овом конкурсу за финансирање програма и пројеката у области омладинског сектора у 2021. години износи максимално 1.000.000,00 динара.

Финансирање програма и пројеката у области омладинског сектора подразумева финансирање пројеката  и програма удружења грађана за стварање услова за активно и квалитетно провођење слободног времена младих, неговање здравих и безбедних стилова живота, спровођење волонтерских активности, организацију обука, семинара и манифестација од значаја за младе.

Јавни конкурс погледајте овде.
Пријаву преузмите овде.

После једногодишње паузе због короне, Кула ће од 2. јула бити домаћин Фестивала аматерских позоришта Србије.  Љубитељи позоришне уметности биће у прилици да уживају у најбољим аматерским позоришним представама из Србије. На такмичарском програму ће се наћи осам представа. Прве фестивалске вечери ће наступити Културни центар Кула,  са  позоришном представом „Антигона у Њујорку, у режији Драгана Остојића,  а по тексту Јануша Гловацког.  Након тога су на програму такмичарске представе из Лесковца, Бечеја, Београда, Трстеника, Смедеревске Паланке, Пријепоља и Крушчића.

Представе се играју у сали Културног центра Кула, са почетком у 20 часова.

Уочи свечаног отварања манифестације у Ликовној галерији Културног центра Кула у 19 часова ће бити отворена ликовна изложба.

Организатори Фестивала су Савез аматера Србије, Културно просветна заједница општине Кула и Културни центар Кула.

Покровитељ фестивала је Општина Кула.

У току су радови на обележавању хоризонталних ознака на коловозу на територији Општине Кула,  радови су почели на обележавању средишњих линија  на локалним путевима и улицама  а затим се врши обележавање пешачких прелаза и стрелица и дургих попречниих ознака у свим местима на територији наше Општине.

Предузеће „Еко-сан плус“ д.о.о обавештава грађане да ће се дана 18.06.2021. године извршити третман сузбијања ларви комараца на територији општине Кула. Време почетка третмана је 08:00 часова. Третман ће се обављати са земље, препаратом LARVASTOP ZG, PIRIPROX ZG који није опасан за пчеле. Локалитети на којима ће се третман обавити су: Кула, Црвенка, Сивац, Мали Стапар, а станишта: приобаље река, изливи река, канали, језера и баре.