Prisutne polaznike ove obuke pozdravio je Karolj Valka, predsednik opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja, kao i Ivan Bojović iz Republičke agencije za bezbednost saobraćaja. Potom su licencirani instruktori u svečanoj sali Skupštine opštine održali stručno predavanje, nakon čega su polaznici ovog predavanja na poligonu u Osnovnoj školi „Isa Bajić“ uvežbavali neke radnje koje do sada nisu radili. Da je ovakav vid obuke neophodan možemo se, na žalost, uveriti svakog dana, jer malo malo pa se sa malih ekrana čuje da je u saobraćajnoj nezgodi stradao motociklista.

Ivan Bojović iz Republičke agencije za bezbednost saobraćaja kaže da brojke od jula meseca pokazuju smanjenje procenta poginulih motociklista- 15 procenata, a da je za isti period broj poginulih mopedista povećan na 25 procenata. Stoga su, kako kaže danas u Kuli, sa licenciranim instruktorima, koji su ceo radni vek proveli na motorima, obučavajući Ministarstvo saobraćajne policije.

-Drago nam je što je lokalna samouprava prepoznala ovaj projekat, jer je problematika u tome što je zastupljena samoobuka ili nedovoljna obuka, ne samo kod polaznika autoškola, već i kod instruktora koji obučavaju za A kategoriju, ističe Bojović.

Današnje predavanje sa praktičnom obukom mopedista i motociklista je samo jedna od planiranih aktivnosti opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja, rekao je Dejan Aleksić, član Saveta i najavio da će vrlo brzo imati aktivnosti usmerene ka bezbednosti đaka prvaka i predškolske dece. Aleksić je iskoristio priliku da najavi novu akciju podele sedišta za bicikle, za decu uzrasta do 20 kilograma, kao i akciju podele svetala za bicikle i druge akcije u skladu sa vremenskim uslovima.

Nakon teoretskog i praktičnog dela, polaznicima obuke motociklistima i mopedistima su podeljene kacige za motocikle i potkape.

 

The post Održano stručno predavanje za vozače motocikala i mopeda appeared first on Naše Mesto.

-Projekat predviđa da se na gornjem platou, gde postoje veliki problemi, gde je jedna zgrada čak počela i da tone pre šest, sedam godina, izvrši sanacija trotoara, svih šahti i izgradi novi parking. Na donjem platou planirana je sanacija staza oko zgrade, sanacija svih šahti, izgradnja dodatno jednog dela atmosferske kanalizacije i da se preko opštinskog placa napravi izlaz na put na ulicu Stevana Sremca, rekao je predsednik Miljanić i dodao da je ukupna vrednost radova oko 25 miliona dinara, od kojih je deo sredstava opredeljen u budžetu za ovu godinu i biće realizovan u ovoj godini, a drugi deo naredne godine.
Na sastanku je razgovarano i o rešavanju problema grejanja u zgradama, ne samo na Fragmentu, već i u svim stambenim zgradama.

-Evidentno je da je grejanje problem, zbog dotrajale opreme-kotlovi su stari sa veoma niskim stepenom iskorišćenja, odnosno sa zastarelom tehnologijom, toplovodi i ceo sistem grejanja je veoma star te izaziva česte havarije, a gubici i troškovi su veliki. Svesni svega ovoga, opština će predložiti koncept rešavanja problema grejanja za sve stambene zgrade u Kuli po modelu koji se pokazao kao model koji funkcioniše, rekao je predsednik Miljanić.
Takođe, dotakli su se problema koje imaju i druge zgrade, a tiču se problema slabe naplativosti samih stanara, kao što su problemi sa krovovima i vodovodnim instalacijama odnosno buster pumpama koje obezbeđuju dovoljan pritisak u zgradama.

-Opština je svesna da veoma često stanari nemaju dovoljno svojih finansijskih sredstava da to isfinansiraju, niti se mogu organizovati da to reše, pa će opština pokušati da nađe sistemsko rešenje, jer su u velikom broju zgrada problemi veliki i stanari ih ne mogu sami rešavati, kaže predsednik Miljanić.

Na kraju sastanka predsednik opštine je upoznao predstavnike Skupštine stanara sa postupkom koji je u toku a tiče se košarkaškog terena. Naime, košarkaški teren i deo parcele košarkaškog terena nije vlasništvo opštine Kula, ali je opština ušla u postupak otkupa parcele, nakon čega će sanirati i taj objekat, zaključio je predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.

The post Predstavnicima Skupštine stanara Fragmenta predstavljen projekat sanacije appeared first on Naše Mesto.

Trener KK „Vukovi“ Milorad Krnajac za naš portal kaže da su u Klubu svi presrećni zbog poziva mladih karatista, ali da je to rezultat dugog i napornog rada i konstantno dobrih rezultata na svim takmičenjima.

Portal „Naše mesto“ sponzorisao je odlazak karatista na Prvenstvo Evrope u Finsku. Našim takmičarima želimo puno uspeha i najsjajnijih odličja na takmičenju u Tempereu.

The post Karatisti „Vukova“ na Prvenstvu Evrope za kadete, juniore i U21 appeared first on Naše Mesto.

-Mere se odnose na manifestacije koje se održavaju na otvorenom i u zatvorenom sa većim brojem posetilaca. Te manifestacije moraju da se prijave tri dana ranije, kao i očekivani broj posetilaca, mesto održavanja manifestacije i shodno tome Krizni štab daje preporuke za preventivne mere koje moraju da se primenjuju, rekao je Miljanić.

Predsednik Miljanić je dodao da su se poslednjih dana pojavili komentari po raznim mrežama koji navode i nove mere vezano za muziku u baštama na otvorenom.
-To su mere i Odluka koje su zapravo iz 2019. godine i koje su poslednjih nekoliko godina na snazi i u kojima nema ništa novo, a po kojoj je zabranjena muzika u letnjim baštama i koja se od tada striktno primenjuje. Razlog za donošenje ove Odluke iz 2019. godine jeste veliki broj pritužbi građana na buku upravo od muzike iz samih bašti, kojih je bilo i tada, a i sada, posebno prošle nedelje, rekao je Miljanić.

Miljanić dalje objašnjava da je muzika dozvoljena, ali da ne može biti uživo izvođenje muzike u bašti, već samo u zatvorenom prostoru pa da se emituje na baštu, kao što je sa većinom lokala slučaj.

-Većina pritužbi građana došla je iz naseljenog mesta Crvenka, zbog buke do ranih jutarnjih sati, te je inspekcija delovala po prijavi, ali i preventivno kako bi opomenula lokale da vode računa o miru građana. Dakle, nema ništa novo, niti drastično kad su mere Štaba u pitanju, osim kad su manifestacije u pitanju, a kad su letnje bašte i muzika u njima u pitanju, to je nešto što funkcioniše godinama i što sam mislio da je opšte poznato bar ugostiteljima, zaključio je predsednik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije Damjan Miljanić.

The post Nove mere samo za manifestacije. Odluka o zabrani muzike u letnjim baštama doneta još 2019. godine appeared first on Naše Mesto.

S obzirom da se u letnjem periodu na teritoriji opštine Kula održavaju brojne manifestacije na kojim je prisutan veći broj lica, a shodno aktuelnoj epidemiloškoj situaciji u vezi COVID-19 potrebno je da organizatori manifestacija najmanje tri dana pre održavanja manifestacije Štabu za vanredne situacije opštine Kula dostave:

– naziv manifestacije;
– datum održavanja manifestacije;
– mesto održavanja manifestacije;
– očekivani broj učesnika i posetilaca manifestacije;
– predlog preventivnih mera koje obezbeđuje organizator manifestacije.

Zaključak Štaba možete preuzeti OVDE

The post Zaključak Štaba za vanredne situacije opštine Kula za održavanje manifestacija appeared first on Naše Mesto.

„Jedinica lokalne samouprave u okviru svojih nadležnosti, u oblasti od smanjena rizika od katastrofa i upravnjanju vanrednim situacijama izrađuje studiju pokrivenosti sistema za javno uzbunjivanje za svoju teritoriju (akustičnu studiju) i stara se o održavanju, nabavci i postavljanju akustičnih izvora (sirena) i ostale opreme u okviru jedinstvenog sistema za javno uzbunjivanje u Republici Srbiji“.

U skladu sa tim u periodu od 25. avgusta 2021. godine do 25. septembara 2021. godine u cilju definisanja propisanog nivoa zvuka od 74 dB(S) u naseljenom mestu Kula i 60 dB(C) u naseljenim mestima Sivac, Crvenka, Kruščić, Lipar i Ruski Krstur vršiće se aktiviranje postojećih sirena za javno uzbunjivanje,a u cilju izrade studije akustičnosti za teritoriju opštine Kula.

Od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije aktom broj: 09 broj: 217-1240/71 od 16.07.2021. godine data je saglasnost za aktiviranje sirena na teritoriji opštine Kula.

Predsednik opštine Kula
Damjan Miljanić

The post Sopštenje o aktiviranju sirena appeared first on Naše Mesto.

Pacijentima se savetuje da pre pregleda ne uzimaju obrok. Svi pregledi su besplatni i građani ih mogu obaviti bez zdravstvene knjižice.

Direktor Doma zdravlja Kula, Dr Žarko Ševin rekao je da odziv građana prethodnog vikenda nije bio na onom nivou kakav je bio prethodnih meseci, a razlog za to on vidi u letnjoj pauzi, odnosno periodu godišnjih odmora, kao i u nedovoljnoj informisanosti građana, te je iskoristio priliku da još jednom pozove građane da obave besplatne preventivne preglede 14. i 15. avgusta u Kuli.

 

The post Za vikend ponovo besplatni preventivni pregledi u Kuli appeared first on Naše Mesto.

U čestitki se kaže:

Mladi danas širom planete slave svoj dan. Neka vam ovaj dan bude podsetnik da mlade generacije imaju ogroman potencijal, jer je svaki mlad čovek superheroj koji poseduje moć da promeni svet. Energija, hrabrost i kreativnost koju nose vaše godine, obrazovanje koje stičete, znanja koja imate, obezbeđuju vam istaknuto mesto u društvu. Želim vam srećan 12. avgust – Međunarodni dan mladih.

PREDSEDNIK OPŠTINE KULA
Damjan Miljanić

The post Čestitka predsednika opštine povodom Međunarodnog dana mladih appeared first on Naše Mesto.

Svi pregledi su besplatni i građani ih mogu obaviti bez zdravstvene knjižice.

The post U subotu i nedelju u Kuli besplatni preventivni pregledi appeared first on Naše Mesto.

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • KOLAČ JAJE NA OKO

    Deserti 18. 10. 2021.

    KOLAČ JAJE NA OKO Uskršnja nedelja nam počinje ovim receptom! Pripremila sam vam nekoliko jednostavnih recepata za koje vam neće trebati mnogo vremena, ali biće i[…]

    Read more...