Црвени крст Сомбор, у сарадњи са партнерима из Завода за трансфузију крви Војводине, организовао је ванредну акцију добровољног давања крви. Сем ситуације изазване пандемијом корона вируса, која свакако утиче на залихе свих крвних група, континуирано снабдевање компонентама крви је неопходно, како би у сваком тренутку било довољно крви за хитне ситуације, витално угрожене пацијенте, за терапију онколошких болесника, као и планиране хируршке интервенције.

На данашњу акцију у Сомбору одазвао се 41 давалац. Након лекарског прегледа, њих 39 је дало крв, од тога 12 жена.

Градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, који редовно подржава ове акције тиме што је и сам добровољни давалац и данас је донирао крв, те је тим поступком дао пример свим грађанима колико је солидарност свих нас неопходна. Управо зато, и овим путем апелујемо на све суграђане, којима здравствено стање то дозвољава,  да се одазову добровољним акцијама давања крви које организује Црвени крст Сомбор. Подршку могу да дају сви здрави пунолетни грађани до навршених 65 година живота.

Покрајински секретаријат за пољопривреду расписао је јавни позив за учешће на семинару „Гајење лековитог и зачинског биља“ и „Прерада лековитог и зачинског биља“. Семинар се организује у оквиру пројекта „Унапређење предузетништва и могућности за запошљавање у прекограничном региону кроз пољоривредну праксу засновану на иновацијама – АГРИННО 2“.

У пројекту учествију два пољопривредна инкубатора основана у Футогу и Вршцу и новоосновани пољопривредни инкубатор у Сомбору. Улога ових инкубатора је саветодавна и едукативна чиме ће се омогућити пољопривредним школама да усвоје нове иновативне технологије у склопу производње лековитог и зачинског биља.

Позив је упућен свим заинтересованим лицима који се баве или желе да се баве пољопривредом како би унапредили своје знање. Учешће на семинарима је бесплатно, а биће одржани од маја до октобра 2021. године, у Сомбору, Вршцу и Футогу.

Пријаве за семинар подносе се до 7. маја.

Б.K

Васкршњи сабор 2021 у шаренилу маште деце сомборске

* Традиционална манифестација „Васкршњи Сабор“ Завичајног удружења Срба "Коријени" из Сомбора организована је и ове године али у оквиру кампање "Будимо одговорни". Овогодишњи Сабор је био организован у низу више занимљивих и разноврсних, симболичних активности

Радионица фарбања васкршњих јаја у оквиру манифестације "Васкршњи сабор" одржана је на празник Цвети у недељу 25. априла. Окупила је око 40-оро деце подељених и више засебних и одвојених радионица на отвореном. Свака од радионица је имала своју тему. Тако су реализоване радионице: традиционално осликавање воском коју је водила професорица Живодарка Крстић, бојање јаја савременим техникама декупаж и слично, радионица бојања бојама и темперама и радионица арнжмана. Задатак сваке од групе ђака и њихових ментора је био да сниме кратке клипове које смо потом слали свима заинтересованим за одређену технику. Сви заинтересовани су потом током следећих дана осликавали код куће васкршња јаја и правили аранжмане и  фотографије истих слали или на фејсбук страницу " Коријени Сомбор - Завичајно удружење Срба" или на мејл  до 28. априла. Тако је на радионицама офарбано око 180 јаја у 4 секције а још је преко мејла пристигло око 150 радова и офарбаних јаја. Занимљивост овогодишњег конкурса је било и онлајн учешће деце предшколског узраста из Русије.  Домаћин радионице је био мр Влада Ђурковић. Овогодишње радионица је посвећена јубилеју 700 година од упокојења Светог краља Милутина Немањића.

На конкурсу најлепше јаје у категорији предшколског узраста имала је Катја Алфирјев (5год.) из Москве.

Остали су се се такмичили у три категорије и то декорације, креативно осликавање и традиционалне технике.

У нижеосновношколском узрасту најлеше декорације су имали 1. Дарија Кабок, 2. Павле Бајић и 3.место Рацков Николина и Ирина Радишић. Најлепше осликана јаја су послали: 1. Филип Луткић, 2. Елена Вукчевић и 3.место Јован Пралић. Најлепше традиционално осликано јаје су послали: 1. Алекс Ђорђишановић, 2. Анђела Дајесковић и 3. Милица Пуповац.

Поред ових награђених у нижеосновношколском узрасту похваљени су и: Милан Бекеревић, Лена Мистриђеловић, Јелена Манзаловић, Маја Миовић, Бранислав Манзаловић, Жаклина Мирић, Ана Мишковић,  Јована Мирковић

У вишеосновношколском узрасту најлеше декорације су имали 1. Тијана Штакић, 2. Александра Радмиловић и 3.место деле Нина Љубишић и Нађа Здјелар. Најлепше осликана јаја су имали: 1. Елена Оватрлов, 2. Лара Вукичевић и 3.место деле Наталија Стајшић и Марија Шијачић. Најлепше традиционално осликано јаје било је: 1. Ирине Николић, 2. Сање Бјелајац и 3. Иване Ђурђев.

Поред ових награђених у вишеосновношколском узрасту похваљени су и: Дрина Стевановић Бодрожић, Вања Милошевић и Ковачевић Марко.

 У средњошколском узрасту најбољи је био Немања Нишевић.

Посебно су похваљени учесници групне радионице у Богојеву, истуреног одељења Школе за образовање одраслих .

Код старијих најлеше декорације су послали 1. Влада, Никола и Ненад Ђурковић, 2. Емануела Деак и 3.место Биљана Милић. Најкреативнија је била Мирјана Симић.  А најлепше традиционално осликано јаје било је оно које су урадиле Живодарка Крстић и Биљана Милић.

Бројем радова и маштовитошћу ђака, који су радили са вредним  менторима и у ово доба онлајн наставе током пандемије корона вируса, посебно су се истакле школе: ОШ „ Бранко Радичевић“ Стапар, ОШ „Братство Јединство“ Сомбор, ОШ „Лаза Костић“ Гаково, ОШ „Никола Вукићевић“ Сомбор, ОШ „Хајдук Вељко“ Корбово, ОШ „Доситеј Обрадовић“ Сомбор као и Школа за образовање одраслих из Сомбора која се ове године први пут укључила.

Још једном смо открили да је социјално одговорно понашање темељ доброг друштва и напретка а најлепши узор нам у томе даје само Христово Васкрсење које буди наду и веру да ће живот опет победити. ЗУС „Коријени“ се захваљују СПЦ Општини Сомбор, свим добротворима и сарадницима у раду који већ годинама помажу и ову нашу манифестацију. 

Sindikat Nezavisnost poziva frilensere na jedinstvo

Stojiljković podržao radnike na internetu: Sindikat Nezavisnost je i vaš dom

* Podrška borbi Udruženja radnika na internetu protiv retroaktivnog i prinudnog oporezivanja za Sindikat Nezavisnost je logičan, čak neminovan izbor, zato smatrajte Nezavisnost svojim domom, izjavio je danas predsednik te sindikalne centrale Zoran Stojiljković

Predsednik Nezavisnosti je ocenio da predstoji još „dug zajednički put put borbe za uređenje i poboljšanje zakonskog položaja i radnih i socijalnih prava“, pri čemu je za frilensere potrebno utvrđivanje "poslodavačke adrese", objavio je portal UGS Nezavisnost.

Stojiljković je dopunio da „uređivanje i ugovaranje odnosa u GIG ekonomiji (ekonomija frilensera) traži delovanje na planetarnoj ravni i međunarodnu sindikalnu saradnju i solidarnost“.

Sindikat Nezavisnost otvoren za frilensere

Povodom informacija da je nakon pregovora sa predstavnicima Vlade došlo do podela u Udruženju radnika na interenetu, Stojiljković je frilenserima poručio da je „pregovaranje umeće ostvarivanja mogućeg“, a da je rezultat pregovora posledica „uspostavljenog odnosa snaga i igri interesa i moći“.

„U sindikalnoj borbi, u kojoj gotovo da nema slučajeva jednokratnog i apsolutnog realizovanja zahteva, prioritet uvek imaju najurgentniji interesi i zahtevi onih najizloženijih i najugroženijih. Ako tražimo solidarnost od drugih, moramo je pokazivati i u sopstvenim borbama i zahtevima. Staro sindikalno geslo je da podeljeni nismo ništa, a da ujedinjeni možemo sve“, zaključio je predsednik UGS Nezavisnost u izjavi podrške radnicima na internetu.

Nastavak protesta ili kompromis

Pregovarački timovi Udruženja radnika na internetu i Vlade nedavno su dogovorili kompromisno rešenje.

Međutim, prema pisanju medija, deo članova Udruženja radnika na internetu nije zadovoljan postignutim dogovorom i najavljuje nastavak protesta pod novim imenom.

Beleži: novinar Svetozar Raković

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Foto vest: Učenici OŠ

* Pod vođstvom svog nastavnika, prof. Milana Marića, futsal ekipa đaka čonopljanske osnovne škole popela se na podijum na Međuokružnoj smotri u tom sve popularnijem sportu i među učenicima

Čestitamo!

----------

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Dobrotvorna fondacija Rejmon Nikole Trast sa ponosom dočekuje novog pokrovitelja srpsku violinistkinju Miljanu Popović Materni

* Miljana je na završila čuvenu školu za muzički nadarene talente u Ćupriji. Diplomirala je, magistrirala na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Marije Špengler

Osim toga, pohađala je majstorske kurseve Davida Takenoa, Gordana Nikolića, Stefana Milenkovića, Igora Petruševskog, Juliana Rachlina i mnogih drugih.

Takođe je nagrađena sertifikatom Međunarodnog konzervatorskog orkestra mladih u Bernu, pod vođstvom Inga Bekera.

Od 2009. godine bila je na stalnom položaju kao prva violina Tutti u Beogradskoj filharmoniji i nastupala je kao solista sa njihovim kamernim orkestrom. Duže od 10 godina je član i dugogodišnji koncer majstor Kamernog orkestra Svetog Đorđa sa kojim je nastupala kao solista na više od 300 regionalnih i međunarodnih koncerata.

Kao član ovih orkestara, sarađivala je ruku pod ruku sa poznatim umetnicima poput Zubina Mehte, Gordana Nikolića, Nemanje Radulovića, Željka Lučića, Borisa Berezovskog, Miše Majskog i svirala u prestižnim koncertnim salama (Njujork Karnegi Hall, Koncertna sala Čajkovskog u Moskvi, Konzerthaus u Beču).

Koncertirala je i na renomiranim domaćim festivalima (Bemus, Nimus, Somus, Ljubljanski festival, Ohridski letnji festival, Boljšoj festival). Uz sve to, učestvovala je u projektu za reafirmisanja zaboravljene srpske muzike i na izričit zahtev Muzičkog instituta, premijerno izvela Sonatu Petra Stojanovića za violinu i klavir br. 2 op.18, koja je  tako ujedno imala muzičku praizvedu a i snimljena uživo, na kompakt disk.

Miljana je osnivač i koncert majstor Beogradskog kamernog orkestra.

~ . ~ 

(English version):

* The Raymond Nicolet Trust is proud to welcome as a new patron Serbian violinist Miljana Popovic Materni

Miljana graduated at the top of her class from the school for the musically gifted in Cuprija. She got her bachelor’s, master’s, and graduate degrees from the Faculty of Music in Belgrade, under the guidance of Marija Spengler. Additionally, she attended masterclasses from David Takeno, Gordan Nikolic, Stefan Milenkovic, Igor Petrusevski, Julian Rachlin, and some others. She was also awarded a certificate from the International Youth Orchestra Conservatoire in Bern, under the guide of Ingo Beker.

Since 2009, she has held the permanent position as First Violin Tutti at the Belgrade Philharmonic Orchestra and has performed as a soloist with their chamber orchestra. For over 10 years she has been a member and long-standing concertmaster of St. George Chamber Orchestra with whom she performed as well as soloist in over 300 regional and international 300 concerts.

As a member of these orchestras, she has worked hand-in-hand with well-renowned artists such as Zubin Mehta, Gordan Nikolic, Nemanja Radulovic, Zeljko Lucic, Boris Berezovski, Misa Majski, and played at prestigious concert halls (New York Carnegie Hall, Tchaikovsky Concert Hall in Moscow, Konzerthaus in Vienna).

She has also performed concerts at renowned domestic festivals (Bemus, Nimus, Somus, Ljubljana Festival, Ohrid Summer Festival, Bolshoi Festival). Additionally, she participated in a project for reaffirming forgotten Serbian music; and at the explicit request of the Music Institute, debuted Petar Stojanovic’s Sonata for the violin and piano no. 2 op.18, which had premiered and was recorded live for a compact disc. 

Miljana is the founder and a concertmaster of the Belgrade Chamber Orchestra.

-------------

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Град Сомбор расписао је Конкурс за финансирање и суфинансирање програма и пројеката  за реализацију Локалног акционог плана за децу у 2021. години.

За финансирање и суфинансирање програма и пројеката за реализацију Локалног акционог плана за децу град је издвојио средства у укупном износу од 1.500.000,00 динара. Учесници Јавног конкурса могу поднети највише један предлог пројекта, а максималан износ тражених средстава је 150.000,00 динара.

На јавном конкурсу могу да учествују удружења која спроводе активности и имају седиште на подручју Града Сомбора, која су регистрована у складу са Законом о удружењима и која предложеним програмом или пројектом дају допринос у реализацији приоритета Локалног акционог плана за децу за период  од 2021. до 2023. године.  

Конкурс за финансирање и суфинансирање програма и пројеката  за реализацију Локалног акционог плана за децу у 2021. години можете погледати овде.

Lepa poruka ekologije Kristin Hilčenko (Christine Hilcenko) osnivačice humanitarne Fondacije Rejmon Nikole Trast kroz njen novi autorski foto album

* Nismo dugo razmišljali u koju oblast da uvrstimo najnovije radove koje nam je danas poslala gospođa, dr Kristin Hilčenko (Christine Hilcenko): ekologija a evo i zašto

Još jedno lepo iznenađenje nam je priredila a ubeđeni smo i svima vama kada pogledate uz naslovnu, i ostalih dvanaest fotografija u slajdovima odmah ispod ovog kratkog teksta. Oblast ekologije, danas najverovatnije i najtrusnija koja na svoj način pogađa uz verujmo, što skoršanjiju odlaznost pandemije, čitavu planetu, ima i onu svoju drugu stranu. Na tu pozitivnu stranu ekološkog poimanje sveopšte, nas upućuje ovom ujedno svojevrsnom porukom najnovijim albumom kroz fotoobjektiv iza kojeg stoji Kristinino oko i talenat: dake, čuvajmo tu lepotu i blagodarnu vrednost što nam samo priroda ume da daruje.

Kao što je poznato, doktorka Kristin je uz svoj rad naučnice najvišeg ranga, jedne od vodećih ličnosti u čuvenom Kembridž Univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu, osnivačica dobrotvorne Fondacije Rejmon Nikole Trast (The Raymond Nicolet Trust) sa sedištem u Londonu. Osnovni cilj Fondacije je trajno donatorstvo u daljem unapređenju razvoja obrazovanja u Srbiji. Podsetimo da je osim za sada, u nekoliko škola u Srbiji, jedan od prvih fokusa dr Kristin Hilčenko i Fondacije, upravo Sombor, pa je tako prvo započeta saradnja sa somborskim obrazovno-vaspitnim institucijama, školama i Centrom "Vuk Karadžić" odnosno "Miroslav Mika Antić".

O svemu tome redovno izveštavamo na ovim stranicama, a takođe podsećamo i na portal Fondacije:

https://www.raymondnicolettrust.com/,

gde isto tako možete da se upoznate o svim ovim i drugim detaljima. A sada konačno, uživajte u najnovijem foto-iznenađenju prijateljice Srbije i dece-đaka prvenstveno najmlađih, osnovaca čim školama pomaže dr Kristin Hilčenko i naravno kako rekosmo, pratimo njene poruke koje upućuje na onu najzdraviju stranu zaštite životne sredine.

------------

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Mali oglasi: Hitno, molim vas, nestao vredan kućni ljubimac!

Nestao sivi tigrasti mačak kod kružnog toka kod bolnice u Somboru - Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" (donosimo dve fotografije ovog lepotana).

Ako neko ima informaciju, molim Vas javite u inbox ili mesindžer fejsbuk profila njegove vlasnice Dragane, klikom na link: 

https://www.facebook.com/dragana.radakovic.79

Dragana bi vam bila zahvalna i ako podelite na vašim profilima.

Hvala vam svima!

----------

Vaš Novi Radio Sombor