sreda, 21 jun 2023 04:46

Svetski dan izbeglica obeležen u Somboru

Svake godine 20. juna obeležava se Svetski dan izbeglica, a fokus je na pravu svakog čoveka da bude bezbedan. Uključivanje izbeglica u zajednice je najefikasniji način da im se pruži podrška u ponovnom pokretanju života. 

"Ima nade daleko od kuće", ove godine je glavna poruka Svetskog dana izbeglica.

U Prihvatnom centru u Somboru je tim povodom održana akcija uređenja samog Prihvatnog centra i neposredne okoline naseljenog mesta Šikara. Cilj akcije je ujediniti lokalne aktere i poslati poruku koja je u duhu ovogodišnje parole UNHCR "Ima nade daleko od kuće".

"U Srbiji sam godinu dana i 4 meseca, stekao sam ovde i neke prijatelje, nemam nikakvih problema, nadam se da ću dobiti priliku da odem u Holandiju", rekao je Ahmad Akia iz Sirije.

Kapacitet Prihvatnog centra u Somboru je 300 lica, a trenutno je u ovom centru smešteno 271 lice, najčešće iz Sirije.

"Zamislili smo da akcija bude oslikavanje fasada centra, sadnje sadnica, cveća,tuja, uređenje samog centra i neposredne okoline, i na taj način korisnici će da steknu neki domaćinski pristup centru i na taj način će i više da brinu. Istakao bih da Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, dolaskom komesarke Nataše Stanisavljević na mesto komesara, uspostavlja jednu sjajnu saradnju sa gradom Somborom i PU Grada Sombora i nastojaćemo da ovakvih akcija bude što više i da se na taj način zahvalimo gradu i da doprinesemo da Sombor bude još lepši", rekao je Miloš Tintar, regionalni koordinator Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije

"Naša ideja je da pokažemo u koliko delujemo ujedinjeni, kroz volonterizam, jednu zdravu osnovu društva, možemo da doprinesemo da promenimo savest jer se time volonterizam i bavi, na odnosu prema društvu i jednima prema drugima i danas je pre svega cilj da brinemo jedni o drugima", rekla je Vedrana Bjelajac, projektni koordinator u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji.

Svetski dan izbeglica slavi snagu i hrabrost ljudi koji su bili primorani da napuste svoju domovinu, a Grad Sombor može da se pohvali da već dugi niz godina pruža podršku i utočište svima koji se nađu na ovom putu.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Prema podacima Interpola, globalna ilegalna industrija lažnih lekova najbrže je rastuća kriminalna delatnost na svetu sa...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.