Počeli radovi na najnovijem kružnom toku u strogom centru Sombora Počeli radovi na najnovijem kružnom toku u strogom centru Sombora
sreda, 19 april 2023 13:21

Počeli radovi na najnovijem kružnom toku u strogom centru Sombora

Ako sve bude teklo po planu, najstroži centar grada bi do leta trebao da dobije još jednu kružnu raskrsnicu, odnosno kružni tok saobraćaja.

Juče, prvog radnog dana nakon Vaskršnjih praznika, zarad radova na novom kružnom toku za saobraćaj je zatvorena raskrsnica Venaca Vojvode Petra Bojovića i Stepe Stepanovića i Ulice Arsenija Čarnojevića a pre radnika „Vojputa“ kojima je poveren ovaj zamašni projekat čija je vrednost svojevremeno procenjena na preko 50 miliona dinara, na budućem gradilištu su osvanuli zaposleni u ovdašnjem JKP „Zelenilo“. Oni su uklonili nekoliko stabala ispred centrale i vrtića Predškolske ustanove, kako bi se dobio i prostor za parking neophodan roditelјima koji dovode decu u ovu ustanovu.

Prema najavama svi radovi na kružnom toku, ulivnim ulicama i planiranom parking prostoru bi trebali da se završe do polovine avgusta, čime će se konačno rešiti problem dosadašnje trokrake raskrsnice koja će biti pretvorena u kružnu, što bi trebalo da olakša i ubrza protok saobraćaja na raskrsnici u neposrednoj blizni Osnovnog suda i Sportskog centra „Soko“, vrtića i baze profesionalne vatrogasne brigade.

Vozačima je predstavlјala dodatni problem činjenica da nisu mogli skrenuti u levo, u Ulicu Arsenija Čarnojevića ukoliko su se kretali Vencem Stepe Stepanovića iz smera pešačke zone centra grada. Prema projektu najnovija kružna raskrsnica će imati centralno ostrvo radijusa od četiri metra, dok će spolјni radijus kružnog toka biti 13 metara, tako da će kolovoz u kružnom toku imati širinu od 7,5 metara što omogućava obeležavanje samo jedne saobraćajne trake, pošto će centralni krug biti oivičen betonskim ivičnjakom i kamenom kockom koji će činiti prelazni kolovoz širine od 1,5 metra, dok je na svim prilazima kružnom toku projektovano razdelno ostrvo za razdvajanje saobraćajnih tokova.

Kružni tok čija je izgradnja počela juče, biće četvrta ovakva raskrsnica u Somboru za minulih pet godina. Prethodno su, 2017.godine, urađeni kružni tokovi na raskrsnici Venaca Živojina Mišića i Stepe Stepanovića sa Beogradskom i Ulicom 21.Oktobra što je bio projekat koji je stajao oko nešto preko 25 miliona dinara. Upola manje sredstava, odnosno 13 miliona dinara je bilo potrebno za izgradnju kružnog toka na raskrsnici Vojvođanske, Skoplјanske i ulice Solunskih boraca, što je približna suma izdvojena za projekat kojim je najstarija i dugo jedina kružna raskrsnica, na Vidovdanskom trgu, dobila novo tehničko i građevinsko rešenje tri godine kasnije, odnosno 2020. godine. Tada je ukrštanje Venaca Vojvode Radomira Putnika i Živojina Mišića sa Konjovićevom i Ulicom Miloša Obilića konačno i zaživelo kao pravi kružni tok sa svim saobraćajnim pravilima koja važe za ovakav tip raskrsnice, na koja se Somborci još uvek teško privikavaju. Naime, do tada su pravo prvenstva, ne mareći za pravila kružnog toka, imala vozila koja su se kretala trasom regionalnog puta Sombor-Subotica, odnosno ona koja su iz Venca Vojvode Živojina Mišića nastavlјala Konjovićevom ulicom ili iz nje ulazili na isti taj venac. Ako su tada ovim pravilom bili zbunjeni vozači koji su dolazili van Sombora, privikavanje na pravila kružnog toka na ovoj raskrsnici i danas često dovode do grešaka „domaćih“ vozača.

Izvor: Dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Danas je Đurđevdan, praznik koji nosi uspomenu na Svetog Đorđa i označava granicu između zime i leta. Međutim, dok budet...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.